10 tips bij het gebruik van een zelfbruiner

2 Oktober 2020

1. Probeer het zelf 

Er gaan veel negatieve verhalen rond over het gebruik van zelfbruiner spray. Je huid wordt oranje in plaats van bruin, je krijgt vlekken die er dagenlang niet meer van je lichaam af gaan en de kleur zou afgeven aan je kleding. Redenen genoeg om ervan af te zien. Vandaag de dag zijn er kwalitatief heel goede tanning sprays op de markt waarvan je een mooie bruine glow krijgt zonder die lelijke vlekken en die niet afgeven aan je kleding of kussensloop. Zoek een goed merk uit, bijvoorbeeld Bondi Sands. De Bondi Sands Self Tanning Foam Dark heeft niet voor niks een award gewonnen.


2. Begin rustig

Wanneer je een tanning spray gaat gebruiken, wil je natuurlijk een mooi gebruinde huid als resultaat, dat begrijpen wij ook wel. Maar, begin rustig. Bouw de kleur op en gebruik de producten waarvoor ze zijn bedoeld. Gebruik geen self tan voor het lichaam op je gezicht en begin niet direct met de donkerste kleur. Begin bijvoorbeeld met vloeibare druppels die je door je dagcrème kunt mengen. Begin met twee druppels en wanneer het resultaat nog niet voldoende zichtbaar is, meng dan de volgende dag meer druppels door je dagcrème. Je wilt bruin worden, maar niet onnatuurlijk bruin. Less is vaak more in het geval van een zelfbruiner.


3. Douche en scrub eerst

Begin met het schoonmaken van je huid. Het snelste en makkelijkste is om dit onder de douche te doen. Zo spoel je snel het overtollige vuil en de dode huidcellen weg. Om vlekken te voorkomen en om de bruine kleur langer houdbaar te maken is het belangrijk om je huid goed te scrubben met een Body Scrub. De stof die je huid zo mooi bruin kleurt, bindt zich namelijk aan de dode huidcellen. Wanneer je je huid scrubt, ontdoe je jezelf van opgehoopte dode huidcellen. Klinkt tegenstrijdig, want wanneer je geen dode huidcellen meer hebt, waar hecht de zelfbruiner dan aan? Wees gerust, er blijven nog meer dan voldoende huidcellen over om je huid toch die sun-kissed look te geven, maar dan zonder vlekken.


4. Denk aan je kleding

Juist. Denk aan je kleding. Zorg ervoor dat je geen knellende kleding aan doet voor en na het aanbrengen van de self tan. Dit kan namelijk zorgen voor een ongelijkmatige kleur en kan resulteren in strepen. Dit wil je niet. Trek bijvoorbeeld een lekkere comfy trainingsbroek of gewoon lekker je badjas aan terwijl de self tan zijn werk doet. Sommige zelfbruiners moeten na een bepaalde tijd worden afgespoeld om de kleur te ‘setten’ en het bruine laagje dat afgeeft eraf te spoelen, hou daar dus rekening mee!


5. Draag nagellak

We horen je denken, huh? Nagellak? Ja, nagellak. Omdat je nagels voor een groot deel uit dode huidcellen bestaan, hecht de stof die je huid bruin maakt eerder aan je nagels en zorgt daar voor een diepbruine kleur. Om dit tegen te gaan lak je gewoon je nagels van te voren om je nagelbed te beschermen tegen verkleuring. Na het gebruiken van de self tan kan je de nagellak zonder problemen weer verwijderen natuurlijk.


6. Breng vochtinbrengende crème aan

Bepaalde delen van je lichaam bevatten nou eenmaal meer dode huidcellen dan andere plekken. Wanneer je daar niks aan zou doen, zou je vlekken kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan je enkels, knieën en ellebogen. Wanneer je deze plekken van te voren even insmeert met een vochtinbrengende crème, zoals een Body Lotion, voorkom je dat de self tan zich teveel gaat hechten aan de droge plekjes en voorkom je op een simpele manier vlekken. Voilà! Tip: Gebruik ook de dagen na het aanbrengen van de self tan een vochtinbrengende crème om je huid goed te verzorgen en zo langer van je kleurtje te kunnen genieten.


7. Dep je lichaam droog

Wanneer je hebt gedoucht wil je natuurlijk nog even genieten van je verse bruine kleurtje. Om deze zo lang mogelijk te behouden is het belangrijk om je huid droog te deppen met een zachte handdoek. Tijdens het douchen wordt de bovenste huidlaag week. Door stevig met de handdoek over de huid te wrijven, wrijf je ongemerkt ook een deel van die huidlaag eraf. Laat dat nou nét de laag zijn die de zelfbruiner bruin kleurt. Deppen dus.


8. Wees voorbereid op beginnersfoutjes

Hoe goed je je ook hebt ingelezen en hoe goed je de gebruiksaanwijzing ook hebt gelezen, er gaat zeker in het begin nog wel eens iets mis. Oefen daarom een aantal keren zodat je op dat belangrijke feestje niet nog druk in de weer moet om het één en ander te herstellen. Tip: Breng de self tan aan met een speciale Tanning Mitt. Je zult zien dat je daarmee een egaal resultaat krijgt omdat de self tan gewoon een stuk makkelijke uitsmeert. Bovendien beschermt het direct je handen. Win-win situatie.


9. Oeps!

Je hebt nog zó je best gedaan om de self tan in je knieholtes goed uit te smeren. Je bent in de weer geweest met scrub en vochtinbrengende crème en je hebt álle tips van je vriendinnen opgevolgd. Hoera! Niet dus. Je hebt een enorme vlek. Help! Geen paniek. Scrub is je beste vriend. Scrub de plek (zachtjes!) met ronddraaiende bewegingen om de kleur te laten vervagen. Wanneer dit niet het gewenste resultaat heeft, zijn er ook speciale self tan removers die je een handje helpen. Voorkomen blijft toch altijd beter dan genezen, dus neem de tijd wanneer je een self tan aanbrengt en check check dubbel check je huid op vlekken voordat je de self tan laat intrekken.


10. Neem de tijd

Self tan aanbrengen is een precies klusje. Neem er de tijd voor. Smeer het goed uit en check of je alle plekjes hebt meegenomen die uiteindelijk bruin moeten worden. Veel self tan producten bevatten een kleurtje in hun producten waardoor je makkelijk kunt zien welke lichaamsdelen je hebt ingesmeerd en welke gebieden nog verder uitgesmeerd moeten worden. Ondanks dat het fijn is dat je meteen resultaat ziet, heeft het uiteindelijke resultaat toch echt iets meer tijd nodig. Geef de self tan een paar uur de tijd om zich te hechten aan je huid en de kleur te ontwikkelen. De douche, het bad, de sauna en zweten in de sportschool zijn even niet zo’n goed idee.

 

 

Onze favorieten van Bondi Sands:

Bondi Sands Self Tanning Foam Dark Bondi Sands Liquid Gold Self Tanning Foam Bondi Sands Aero Self Tanning Foam 1 Hour Express

Bondi Sands Self Tanning Foam Dark

Bondi Sands Liquid Gold Self Tanning Foam

Bondi Sands Aero Self Tanning Foam 1 Hour Express