Blog over Huidverzorging - Alcohol in cosmetica, is dat nou slecht? - Care for Skin
Gratis verzending vanaf € 39
Klantenbeoordeling 9,4
Groots assortiment niche huidverzorging

Alcohol in cosmetica, is dat nou slecht?

Alcohol in cosmetica, is dat nou slecht?

Alcohol wordt veel gebruikt in huidverzorgingsproducten. Wat is de functie van alcohol in cosmetica en is dit slecht voor de huid? Je leest het in deze blog!

We worden ons steeds bewuster van wat we smeren op onze huid. We stappen over op merken die claimen natuurlijk, vegan, dermatologisch getest of vrij van rommel te zijn. Graag bespreek ik de komende periode een aantal ingrediënten die je in cosmetica terugvindt. In deze blog bespreken we: alcohol. Alcohol wordt ook veel gebruikt in huidverzorgingsproducten. Maar wat is de functie van alcohol daar eigenlijk?

 

Alcohol verlengt de houdbaarheid van een product, lost ingrediënten op tot de juiste substantie en zorgt er bovendien voor dat werkzame stoffen dieper in de huid kunnen komen. Ook kan het bedoeld zijn om een product ‘ontsmettend’ te maken, zoals bij producten tegen puistjes. Misschien heb je zelf wel eens een tonic/toner/lotion gebruikt: soms komt de alcoholgeur je tegemoet en prikt het op de huid. Vervolgens krijgt de huid een trekkerig gevoel. Dit kan niet goed zijn, toch?


Dat klopt inderdaad. Echter, is niet elke vorm van alcohol uitdrogend op de huid. Er zijn verschillende soorten en vormen van alcohol. Als we in het dagelijks leven praten over alcohol (bijvoorbeeld in drank) dan hebben we het over ethanol. Ethanol wordt voor verschillende doeleinden weer omgezet in andere vormen, zoals alcohol denat., SD alcohol en isopropyl alcohol. Dit worden ook wel secundaire alcoholen genoemd.

Alcoholvormen die je absoluut wil vermijden in je cosmetica, zijn:

 • alcohol denat.
 • SD alcohol
 • ethanol
 • methanol
 • ethyl alcohol
 • isopropyl alcohol
 • benzyl alcohol


Deze alcoholvormen zijn agressief, drogen de huid uit en beschadigen de huidbarrière. Dit geeft dat trekkerige, branderige gevoel. Wanneer je producten met deze alcoholen op lange termijn gebruikt, zal dit resulteren in een droge, geïrriteerde huid. Het kan ook zijn dat je zelf niet door hebt dat de huid geïrriteerd is. No-good dus! Deze vormen van alcohol kunnen zowel in reinigingsproducten (douchegels, facewashes, reiningsmelk) worden verwerkt als in (body)lotions, serums, crèmes en maskers. Check dus eerst de ingrediëntenlijst, ongeacht welk product.

 

 

Vormen van alcohol die niet schadelijk zijn voor de huid, zijn de zogenoemde ‘vettige’ alcoholsoorten. Vet-alcohol is een onderdeel dat verkregen is uit natuurlijk vet of olie. Het eindproduct is een wasachtige, compacte substantie. Alhoewel deze eindproducten chemisch gezien wel tot de alcoholgroep behoren, zijn ze niet te vergelijken met pure alcohol en zijn eigenschappen. Deze alcoholsoorten zorgen er juist voor dat de huid vocht vasthoudt, de huid zachter wordt en de werkstoffen beter in de huid kunnen trekken. Op de ingrediëntenlijst zie je deze vettige alcoholen terug als:

 

 • cetyl alcohol
 • cetearyl alcohol
 • isostearyl alcohol
 • myristyl Alcohol
 • stearyl alcohol

 

In principe geldt dat de volgorde van de ingrediëntenlijst op je product bepaalt hoeveel het van het ingrediënt bevat: hoe meer een ingrediënt bovenaan staat op de lijst, hoe meer er van in zit. Cetyl alcohol en cetearyl alcohol kun je vaak al vinden op de tweede plek op de ingrediëntenlijst, meestal na ‘aqua’. Schrik hier dus niet van en gooi deze producten niet rechtstreeks de prullenbak in. Deze vormen van alcohol zijn goed.

Vind je nou wel één ‘slechte’ alcoholvorm in je product, maar staat deze helemaal onderaan de ingrediëntenlijst? Maak je dan ook niet al te druk. Overweeg of het voor jou de moeite waard is om het product te blijven gebruik of op zoek te gaan naar een ander product. 

Veelal zal je merken dat goedkopere producten ook de slechte alcoholvormen bevatten. Dit, omdat deze grondstoffen een goedkope keuze is voor cosmeticabedrijven. Ook zijn de termen ‘100% natuurlijk, biologisch, vegan, dermatologisch getest, hypoallergeen’ niet beschermd en mag een cosmeticabedrijf de term met een paar kleine voorwaarden al op een verpakking zetten. Dit betekent dus niet direct dat het product vrij is van agressieve middelen, zoals de slechte alcoholsoorten.

 

Benieuwd welke producten vrij zijn van deze 'slechte' alcohol soorten? Kijk dan eens bij Medik8 of Oolaboo. Heb je hulp nodig bij het lezen van de ingrediëntenlijst van jouw product, of wil je gewoon rechtstreeks weten welke producten vrij zijn van deze slechte alcoholsoorten? Stuur dan even een vrijblijvend mailtje naar [email protected] Wij geven je graag een passend advies!

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden