Alles wat jij wilt weten over hyaluronzuur

28 Januari 2021

Hyaluronzuur is hot op het gebied van cosmetica, je ziet het op veel verpakkingen en namen van cosmetica voorkomen. Wanneer je aan hyaluronzuur denkt, denk je meteen aan anti-aging. Maar wat is het nou precies en hoe werkt het precies in de huid? 

 

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een polysacharide die van nature in ons lichaam voorkomt. Het werkt als een smeermiddel in onze gewrichten, huid, haar, ogen en zenuwen en voorkomt dat deze uitdrogen. Het bijzondere aan deze stof is, is dat het het vermogen heeft om water naar zichzelf toe te trekken en vast te houden. Hyaluronzuur houdt tot maar liefst 1000 keer zijn eigen gewicht in water vast! Het aanmaken en afbreken van hyaluronzuur is een proces wat constant plaats vindt in ons lichaam. Helaas neemt de productie van hyaluronzuur, net als collageen en elastine, af in ons lichaam als we ouder worden wat leidt tot de ongewenste tekenen van huidveroudering.

Met het verlies van het niveau hyaluronzuur zal de huid haar elasticiteit en hydratatie verliezen. Bij een slecht gehydrateerde huid zal je eerder oppervlakkige rimpels en fijne lijntjes opmerken. Een goede hydratatie van de huid is goud waard, het maakt de huid voller waardoor de rimpels als het ware weer worden opgevuld en niet meer zichtbaar zijn. Wanneer hyaluronzuur op de huid wordt aangebracht, brengt het vele voordelen met zich mee:

  1. Het versterkt de beschermende barrière van de huid: Hyaluronzuur is een glycosaminoglycaan, een essentieel onderdeel van de huid die de huid jong houdt. Het geeft je huid niet alleen een jonge uitstraling, maar houdt de huid ook gehydrateerd, zorgt ervoor dat de belangrijke voedingsstoffen door de huid worden gelaten en het niveau van collageen en elastine wordt gestabiliseerd. 

  2. Het behoudt de hydratatie van de huid: Hyaluronzuur hydrateert de huid van buiten naar binnen door vocht uit de lucht op te nemen in de huid. Wanneer de moleculair vorm klein genoeg is, kan het hyaluronzuur doordringen tot in de diepe huidlagen. Let wel op met het gebruik van hyaluronzuur in landen waarin het warm is en de luchtvochtigheid laag. Het hyaluronzuur zal dan vocht vanuit de diepere huidlagen naar de bovenste huidlaag trekken, in plaats van vanuit de lucht naar de huid toe. Breng hierom altijd na het gebruik van een Hyaluronzuur Serum of Hyaluronzuur ampul een goede gezichtscreme aan.

  3. Het vermindert het aanzien van rimpels en fijne lijntjes: Doordat de huid met het gebruik van hyaluronzuur een stuk voller wordt, verdwijnen de rimpels en fijne lijntjes. 
Het wordt super snel opgenomen door de huid: Hyaluronzuur wordt door de lage moleculaire grootte snel opgenomen door de huid. Voordeel hiervan is dat er geen product verspilt wordt!

  4. Veilig te gebruiken voor elk huidtype: Doordat hyaluronzuur een lichaamseigen stof is, is het veilig te gebruiken voor elk huidtype. Elke huid heeft hydratatie nodig, het is ook vooral geschikt voor de droge en vochtarme huid. Zelfs acnéhuiden kunnen hyaluronzuur goed gebruiken. Hyaluronzuur is niet comedogeen, dit houdt in dat het de talgklieren niet verstopt.

Naast hyaluronzuur bestaat er ook nog sodium hyaluronate. Dit is een wateroplosbare zoutvorm van hyaluronzuur en veel stabieler om in cosmetica te gebruiken. Het grote verschil tussen deze twee vormen van hyaluron, is dat sodium hyaluronate een stuk kleiner is in moleculaire grootte. Hoe lager het moleculairgewicht, des te dieper het in de huidlagen kan doordringen (en dus ook véél beter in je huid zal werken).

Sodium Hyaluronate is nog onder te verdelen in drie moleculaire groottes.

  • Hoogmoleculair gewicht: dit type hyaluronzuur werkt in op de buitenste laag van de huid. Het zorgt voor een intense hydratie in de eerste drie uur na het aanbrengen en vormt het een filmlaag op de huid die vochtverlies voorkomt.  

  • Laagmoleculair gewicht: dit type hyaluronzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. Het zorgt voor een hydratie 24 uur na het aanbrengen op huid en door zijn waterbindende eigenschappen houdt het vocht vast in de huidcellen. 

  • Zeer laagmoleculair gewicht: door het zeer laag moleculair gewicht dringt dit type hyaluronzuur diep door in de huid. Het zorgt voor vermindering van rimpels, verbetert de structuur en beschermt de stamcellen van de huid. 


 

Merken als Phyris, Dr Grandel, Malu Wilz en Dr Eckstein staan bekend om het gebruik van Hyaluronzuur in hun producten, je vind dit vaak al terug in de productnaam.

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

 

Producten met hyaluronzuur van Nouvital:

Nouvital: Hyaluronic concentrate Nouvital Aloe Vera Night Cream Nouvital Ceralastine Serum

Nouvital Hyaluronic Concentrate

Nouvital Aloë Vera Night Cream

Nouvital Ceralastine Serum

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Alles wat je moet weten over collageen