Alles wat je moet weten over collageen

15 Januari 2021

Hoewel we dit liever niet willen, krijgen we allemaal te maken met huidveroudering. Huidveroudering begint bij het verlies van collageen in de lederhuid. Je zou het haast niet denken, maar al vanaf 25 jaar begint deze lichaamseigen stof jaarlijks met 1% af te nemen. Door het verlies van collageen in de huid, zullen rimpels en fijne lijntjes verschijnen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om huidveroudering te vertragen. Meer hierover weten? Lees dan verder.


Wat is collageen precies?


Collageen is een van de meest belangrijke proteïnes die terug te vinden is in ons bindweefsel zoals botten, de huid, haar en kraakbeen. Het is gemaakt van dunne vezels die de huidcellen samenhouden en de huid haar kracht geeft. Deze stof werkt in ons lichaam als een soort “lijm” en geeft de huid een volle, jeugdige uitstraling. Collageen kan je in de huid terugvinden in de lederhuid, hier zitten ook fibroblasten (huidcellen) die de aanmaak van collageen stimuleren. Collageen is dus een lichaamseigen stof, die het lichaam zelf aanmaakt. Naarmate we ouder worden, hebben de huidcellen minder het vermogen om collageen te produceren en wordt het balans van de aanmaak en afbraak van collageen verstoord. Dit resulteert in fijne lijntjes, rimpels en een minder stevige huid.

 

Wat kan je doen tegen het verlies van collageen?


Het minder worden van de hoeveelheid collageen is een natuurlijk proces wat je niet volledig kunt tegenhouden, maar dit proces kan je wel vertragen! Allereerst is het natuurlijk belangrijk om je huid te beschermen tegen de schadelijke invloeden van buitenaf. Bescherm je huid tegen de zon, rook niet en let op je voeding. Want ook suikers hebben een negatieve invloed op het collageen gehalte in de huid. Daarnaast kan je de huid een handje helpen met cosmetica die de aanmaak van collageen stimuleren.

Je zou denken dat een crème met collageen het collageen niveau in de huid weer op peil brengt. Helaas is dat niet zo. De structuur van collageen is te groot om de opperhuid te doordringen, en kan hierdoor de lederhuid (waar de collageenvezels zich bevinden) niet bereiken. Zelfs wanneer collageen in nano vorm wordt toegevoegd aan cosmetica, zal dit niet het gewenste resultaat geven. Het collageen komt dan wel door de opperhuid, maar zal niet de diepere lagen van de huid kunnen penetreren.

 



Maar wat helpt dan wel?

  • Cosmetica die de aanmaak van collageen in de huid stimuleren.
  • Retinol (ook wel vitamine A genoemd) is een antioxidant en heeft de eigenschap om cel vernieuwing in de huid te activeren. Het stimuleert ook de aanmaak van collageen in de huid. Vind je in Retinol Serum
  • Vitamine C is ook een antioxidant, en van nature niet in ons lichaam terug te vinden. Dit ingrediënt, wel in de juiste concentratie, zorgt dat de huid haar stevigheid behoudt. Vind je in Vitamine C Serum

 

Nouvital Pro Collagen

 

 

De Pro Collagen lijn van Nouvital bevatten geen collageen, maar twee grondstoffen die de productie van collageen stimuleren en verbeteren. De Collageen in de producten is vervangen door twee nieuwe ingrediënten:

Hexyl Ketoglutarate Esters - dit nieuwe ingrediënt is een veresterde vorm van een natuurlijke voorkomende stof in de huidcellen. Deze stof, α-ketoglutarate, is een belangrijk onderdeel in de productie van collageen. Door het proces van collageenaanmaak te ondersteunen, zal er een toename zijn in de synthese van functionele collageen en de juiste structurering van de collageenvezels.


Dipalmitoyl Hydroxyproline – is een natuurlijk aminozuur en de gehydroxyleerde vorm van proline. Proline is belangrijk bij de vorming van collagen. Door deze grondstof toe te voegen aan cosmetica wordt de productie van collageen verhoogt en zorgt deze voor een stabiele spiraalvormige structuur die de basis vormt voor de collageenvezels. Daarnaast beschermt het de huidcellen tegen oxidatieve stress.

Doordat er geen (dierlijk) collageen is toegevoegd aan de Pro Collagen Producten zijn deze ook volledig vegan.

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

 

Onze favorieten van Nouvital:

Nouvital Pro Collagen Mask Nouvital pro Collagen Concentrate Nouvital pro Collagen Day Cream

Nouvital Pro Collagen Mask

Nouvital Pro Collagen Concentrate

Nouvital Pro Collagen Day Cream

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

 

Blog: Slaap je huid mooi