Alles wat je moet weten over pigmentvlekken

door Julianne Bruining
7 Mei 2020

Pigmentvlekken worden vaak als storend ervaren: je hebt het gevoel dat iedereen er naar kijkt! Continu bedekken met concealer of foundation. Maar, wist je dat je pigmentvlekken vanuit huis kunt verlichten en kunt voorkomen in de toekomst? Lees alles over pigmentvlekken in deze blog!

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn bruine vlekjes op de huid en komen het meest voor in het gezicht, de armen en de handen. Pigment heet ook wel melanine. Melanine is de kleurstof die je ziet in je huid, je haar en ook in je ogen (iris). Melanine wordt aangemaakt door huidcellen die melanocyten heten. Melanine heeft als functie om de huid te beschermen tegen verbranding door UV-stralen. Een blanke huid heeft weinig melanine en verbrandt hierdoor snel. Een donkere huid heeft veel melanine en verbrandt bijna niet. De productie van melanine door deze melanocyten kan verstoord raken, waardoor er lokaal melanine overgeproduceerd wordt. Dit zijn de zichtbare pigmentvlekken bijvoorbeeld in je gezicht, op je handen en op je armen die men vaak als storend ervaart.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kunnen meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken is zonschade. Ouderdomsvlekken die je veelal ziet bij ouderen op de handen en in het gezicht ontstaan door deze zonschade, maar pigmentvlekken op jongere leeftijd kunnen hier ook door ontstaan. Melanine beschermt de huid dan wel tegen verbranding door UV-stralen, maar UV-stralen kunnen huidcellen vernietigen en processen in de huid verstoren, door de aanmaak van vrije radicalen. UV-stralen zijn daardoor ook voor 96% verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering! Maar de schade die de UV-stralen toedienen, ofwel de zonschade genoemd, is dus de meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken. Het gevaar ligt er ook dat de schade door UV-straling in het verleden al gedaan is en de pigmentvlekken pas later zichtbaar worden. Je merkt het dus niet altijd direct.

Naast zonschade kunnen ook hormonale schommelingen pigmentvlekken veroorzaken. De meest bekende vorm is het zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd. Melasma is duidelijk te herkennen doordat de pigmentvlekken zich als een masker vormen over het gezicht. Een zwangerschapsmasker ontstaat niet alleen tijdens zwangerschap, maar is typerend voor hormoonschommelingen. Door de verhoging van bepaalde hormonen zijn de melanocyten gevoeliger voor zonlicht en gaan ze meer melanine aanmaken op de plekken die het meest in contact komen met UV-straling, oftewel het gezicht. Melasma kan na een zwangerschap of hormoonschommeling vanzelf weer wegtrekken, maar soms ontstaat er permanente zonschade als de huid teveel blootgesteld is aan zon.

Ook kunnen er pigmentvlekjes achterblijven na wondjes en ontstekingen. Voornamelijk de negroïde huid heeft hier veel last van. Zo kunnen er rode of donkergekleurde vlekjes zichtbaar zijn op de plek waar een puistje heeft gezeten. Deze plekjes noemen we ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie en zijn plekjes die niet na vier weken verdwenen zijn.

Zo, nu weet je wat pigmentvlekken zijn en hoe ze ontstaan. 

Hoe kan je pigmentvlekken voorkomen?

Omdat de meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken zonschade is, is de beste tip om elke dag een dagcrème met SPF, minimaal SPF30 te smeren. Ook tijdens de winter en met bewolkt weer! Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel prettige dagcrèmes met ingebouwde SPF. Ga je er een dag op uit met zonnig weer? Smeer dan elke twee uur een SPF bij. Belangrijk is ook om kinderen niet te laten verbranden en tijdens de tienerjaren al te beginnen met een dagcrème met SPF, in ieder geval tijdens de zomer. Zoals eerder verteld kan zonschade in een eerder stadium zijn ontwikkeld en worden de pigmentvlekken pas jaren later zichtbaar.

Hoe kan je pigmentvlekken verwijderen?

Sommige pigmentvlekken liggen diep in de huid en moeten aangepakt worden door een specialist. Deze kan bijvoorbeeld laserbehandelingen inzetten of intensieve peelings. Thuis kun je zelf zeker het één en ander doen met de juiste producten met de juiste ingrediënten. Je moet nooit wonderen verwachten en vooral geduld opbrengen. Houd minimaal drie maanden vol met een goede routine om de eerste verbeteringen te zien. Je routine moet de volgende ingrediënten bevatten:

  • Vitamine C Serum, minimaal 15% vitamine C
  • Serum of crème plantaardige huidoplichters
  • Peeling met glycolzuur en melkzuur
  • Dagcrème met SPF

Hoe kan je pigmentvlekken verminderen?

Een serum met minimaal 15% vitamine C kan pigmentvlekken verlichten. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar vitamine C en de werking ervan op de huid. Vitamine C is erg krachtig en kan daarnaast ook de collageenproductie stimuleren en de vaatwanden versterken. Good-stuff dus! Kies een serum waarbij het merk ook daadwerkelijk aangeeft hoeveel procent vitamine C in het product zit. 

Plantaardige huidoplichters zijn ingrediënten afkomstig van planten die de uitbreiding van pigmentvlekken remmen en die huidige pigmentvlekken kunnen verlichten, zoals oxyresveratrol, afkomstig van de witte moerbei. Voorkom agressieve (blekende) chemische ingrediënten die zogenaamd de pigmentvlekken oplichten, omdat deze de huid zeer zongevoelig maken. 

Toch is één keer per week een peeling met glycolzuur en melkzuur wel verstandig. Melkzuur verlicht pigmentvlekken, doordat het heel oppervlakkig werkt. Glycolzuur dringt diep in de huid en stimuleert de huidvernieuwing. Dit zorgt er voor dat diepliggend pigment sneller naar het huidoppervlak komt, waardoor het makkelijker te behandelen is.

Daarnaast is een dagcrème met minimaal SPF30 ook een must wanneer je al pigmentvlekken hebt. Hiermee voorkom je dat de huidige pigmentvlekken uitbreiden of dieper komen te liggen en voorkom je pigmentvlekken in de toekomst. Zorg tijdens een zonvakantie dat je een extra zonbescherming voor je gezicht mee neemt die je elke twee uur smeert.

 

Meer informatie

Wat een boel informatie hè? Wil je nou toch graag persoonlijk advies ontvangen? Dat kan! Mail naar [email protected] of bel naar 085 060 7005. Onze specialisten staan jou graag te woord.

 

ONZE TIPS TEGEN PIGMENTATIE

Image Skincare ILUMA - Skin Brightening Crème Neoderma Neo-White Day Face Cream SPF15 Medex Highly Concentrated B5 vit.

IMAGE Skincare Iluma Skin Brightening Crème

Neoderma Neo-White Day Face Cream SPF15

Medex Highly Concentrated B5 Vit

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook wel interessant:

Blog: Fysische of chemische zonnefilter?

 

Julianne Bruining
Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.