Alles wat je wilt weten over couperose

door Julianne
30 Juni 2020

Rode wangetjes worden gezien als een gezonde blos en dat is het ook. Maar minder leuk wordt het als er rode vaatjes zichtbaar worden. Na één vaatje volgen al snel meerdere gesprongen vaatjes en voordat je het weet zit het niet alleen op je wangen, maar ook op je neus, voorhoofd en kin. Misschien hebben je familieleden het ook en herken je het. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over couperose!

 

Wat is couperose?

Couperose zijn verwijde vaatjes die zichtbaar worden op het huidoppervlak. Je ziet dan kleine rode ‘draadjes’ lopen onder de huid. Het is niet gevaarlijk of schadelijk, maar wordt wel als storend ervaren. In de opperhuid zitten deze bloedvaatjes. Onder normale omstandigheden zijn deze bloedvaatjes gesloten. Bij temperatuursverandering, hormonale schommelingen, inspanning en stress zetten deze bloedvaatjes uit. Wanneer de bloedvaatjes uitzetten ontstaat een rode kleur. Bij couperose zijn de bloedvaatjes continu verwijd en zijn ze niet meer in staat om te sluiten. Hierdoor blijven ze zichtbaar. Hierdoor ontstaan dan ook de tomaatrode wangen. Dit komt doordat de doorbloeding in dit gebied meer zichtbaar wordt.

Couperose komt veel voor op de wangen, maar kan zich ook uitbreiden naar de neus, voorhoofd en de kin. Couperose dient niet verward te worden met rosacea. Rosacea is een huidaandoening waarbij de huid ook rood is, maar dan zijn er ook ontstekingsbultjes, schilfering en puistjes zichtbaar. Bij couperose voelt de huid glad aan. Wel kan de huid bij couperose warm en branderig aanvoelen, doordat de huid erg gestuwd is door de verhoogde doorbloeding.

Een gevoelige huid is niet meteen een couperose huid. Een couperose huid is vaak wel gevoelig. Meer over de gevoelige huid lees je in deze blog: 'Gevoelige huid, wat te doen?'

 

Waardoor ontstaat couperose?

Couperose ontstaat doordat de vaatwanden van de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden, waardoor ze niet meer kunnen sluiten. De exacte oorzaak is onbekend, maar wel zien we factoren die mee kunnen spelen in het ontstaan en verergeren van couperose.

 • Veelal zien we couperose ontstaan bij vrouwen vanaf 30 jaar.
 • Genetische aanleg kan een rol spelen bij couperose. Je kunt een vergrote kans hebben op couperose (in de toekomst) wanneer het in de familie voorkomt.
 • Langdurige blootstelling aan grote temperatuurswisselingen kan couperose veroorzaken of verergeren. Denk hier aan het veelvuldig verplaatsen van binnen (airco) naar buiten (warm), saunabezoekjes en langdurig buiten werken in bijvoorbeeld vrieskou. De vaatwanden kunnen zich niet snel genoeg aanpassen aan de temperatuurswisselingen en verslappen of knappen.
 • Mensen met een lichte/bleke huidskleur lijken meer kans te hebben op couperose.
 • De hitte van langdurige blootstelling aan de zon kan couperose verergeren. UV-straling tast niet alleen huidcellen aan waardoor rimpels en fijne lijntjes kunnen ontstaan, maar tasten ook de belastbaarheid van de vaatwanden aan.

 

Wat kan je doen tegen couperose?

De vaatjes die zichtbaar zijn bij couperose, is helaas blijvende schade dat niet zomaar ineens verdwijnt. Daarnaast zie je dat couperose zich makkelijk en snel uitbreidt.

Gelukkig is couperose goed te behandelen. Couperosevaatjes verdwijnen volledig als je deze laat behandelen met een IPL- of laserapparaat. Hiervoor kun je naar een kliniek of huidspecialist die gecertificeerd is. Couperosevaatjes liggen diep in de huid en alleen een IPL- of laserapparaat kan zo ver in de diepte komen om de vaatjes volledig te doen verdwijnen.

Daarnaast zijn er dingen die je thuis kunt doen om de uitbreiding van bestaande couperose te remmen en een warm en branderig gevoel te verminderen:

 • Een goede zonbescherming met een fysische (ook wel minerale) zonnefilter beschermt de vaatjes tegen UV-straling. Een fysische filter (op basis van zinkoxide of titaniumdioxide) is erg belangrijk, omdat deze als een soort spiegel op de huid blijft liggen en UV-straling weerkaatst. Hierdoor komt de warmte van UV-straling niet in de huid en dus ook niet bij de vaatjes. De zonnebank wordt afgeraden bij couperose. Meer over het verschil tussen fysische en chemische zonnefilters lees je hier.
 • Probeer daarnaast te snelle temperatuurswisselingen te voorkomen. Zet bijvoorbeeld je douche minder heet en de airco minder koel.
 • Gebruik huidverzorgingsproducten die vrij zijn van agressieve ingrediënten, zoals SLS/SLES, parabenen, agressieve alcoholen en parfum. Agressieve ingrediënten kunnen het huidoppervlak irriteren en hierdoor de huid nog roder en gevoeliger maken.
 • Smeer niet een te dikke crème, maar houd je verzorging luchtig. Dit helpt om de warmte van de doorbloeding in de huid kwijt te raken.
 • Kalmerende maskers en serum kunnen helpen een branderig en warm gevoel tijdelijk te verminderen van de huid.
 • Bedek de couperose met sterk camouflerende make-up. Veelal bedekt gewone foundation niet genoeg. Wil je weten hoe je couperose het beste bedekt? Lees dan deze blog: 'Cover it: sterk camouflerende make-up'

 

Welke producten werken tegen couperose?

Couperose kan eigenlijk alleen volledig verdwijnen door middel van laser of IPL. Laat je dus ook niet verleiden door een claim dat een crème couperose kan doen laten verdwijnen. Producten voor couperose kunnen eventueel wel 1: de vaatwanden verstevigen of 2: de roodheid kalmeren.


1. Een ingrediënt dat vaatwanden kan verstevigen is bijvoorbeeld vitamine C. Deze vitamine heeft heel veel positieve werkingen op de huid en vanaf een percentage van 15% werkt vitamine C als een soort steunkous om de vaatwanden heen. Hierdoor worden de vaatwanden sterker en kan roodheid zichtbaar verminderen. Wel is het belangrijk dat het gebruik van vitamine C in zo’n hoog percentage wordt opgebouwd om huidirritatie te voorkomen. Een ander ingrediënt dat vaatwandversterkend werkt is paardenkastanje-extract, ofwel aesculus hippocastanum. Deze wordt ook al veelal verwerkt in veel crèmes tegen couperose. Wel stimuleert deze ook de microcirculatie, wat eigenlijk betekent dat het de doorbloeding stimuleert. Het voordeel is dat de huid hierdoor juist egaler lijkt.

2. Kalmerende ingrediënten op roodheid zijn bijvoorbeeld vitamine K, D-Pathenol (vitamine B5), zoethoutwortelextract, aloë vera, groene thee extract en ginkgo biloba. Deze ingrediënten kunnen een branderig en warm gevoel verminderen. Deze ingrediënten pakken dus niet de couperose-vaatjes aan, maar verzachten de overprikkelde huid.

 

Wil je graag persoonlijk huidadvies of wil je nog een vraag stellen over deze blog? Dat kan! Onze schoonheidsspecialistes staan je graag telefonisch of per mail te woord. Stuur je vraag naar [email protected] of bel naar 085 - 060 7005.

 

ONZE TIPS:

MEDEX 30% Vitamine C Maria Galland D-730 Naïf - Sunscreen SPF30 Face

 

MEDEX
30% Vitamine C

SHOP NU

Maria Galland
D-730 Anti Redness Cream

SHOP NU

 

Naïf
Sunscreen SPF30 Face

SHOP NU

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook wel interessant:

Cover it: Sterk camouflerende make-up

 

Julianne
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breid haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakidioot die graag ingredientenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.