Anti-pollution, hoe bescherm je je huid tegen vervuiling?

door Anja van Dijken
20 Februari 2023

Anti-pollution, huidvervuiling, skin detox.. Wat is het nou wel en wat is het niet? Moet het echt en hoe zorg je ervoor dat vervuiling jouw lichaam en huid niet (blijvend) schaadt? De facts op een rij!

 

Wat is anti-pollution?

Anti-pollution betekent letterlijk anti-vervuiling, waaronder luchtvervuiling en milieuvervuiling. In de wereld van de cosmetica en huidverzorging word je er regelmatig mee om de oren gegooid. Vooral anti-pollution huidverzorging tegen huidveroudering komt veel voorbij. Hoe zit het nu en wat is de invloed van vervuiling op lichaam en huid? Is detox voor je lichaam en detox voor je huid dan toch nog niet zo'n slecht idee?

We worden allemaal dagelijks blootgesteld luchtvervuiling door het stadsleven en milieu. Je kunt er helaas niet om heen, want luchtvervuiling is overal. Om jouw huid te beschermen tegen dagelijkse vervuiling zijn er huidverzorgingsproducten speciaal voor anti-pollution ontwikkeld.

 

Wat is de invloed van luchtvervuiling op je huid?

Je ziet anti-pollution ineens overal terugkomen en daardoor lijkt het een hype, maar niets is minder waar. We zijn ons namelijk steeds meer bewust van vervuiling en dat is maar goed ook. Zodra je de feiten kent, kun je hier ook naar handelen en zo is het ook met de invloed van vervuiling op je huid. Luchtvervuiling veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering en beïnvloed nog meer aspecten. Denk aan: afbraak van collageen, verandering van de talgproductie, versnelde pigmentatie, veroorzaakt een gevoelige huid en het kan leiden tot huidaandoeningen. Hoe dan?

De schadelijke stoffen in de lucht (luchtvervuiling) brengen verandering in de huid, het versnelt namelijk het oxidatie proces. Het gevolg is dat in de huid vrije radicalen worden geproduceerd en deze richten schade aan bij de gezonde huidcellen. De vrije radicalen tasten als het ware de gezonde cellen aan.

Vervuiling begint bij de eerste vorm: uitlaatgassen, de uitstoot vanuit de industrie, de opwekking van energie en wat we als consument zelf de lucht insturen dragen bij een vroegtijdige huidveroudering. Vervuiling bevat o.a. koolstofdioxide, fijnstof, oplosmiddelen, sigarettenrook, blauw licht en uiteindelijk ook smog. Allemaal externe stressoren die een impact maken op de huid. Zodra de zon hier bovenop komt, wordt het nog schadelijker. Je zou dit de tweede vorm van luchtvervuiling op je huid kunnen noemen.

Hoe hoger de bevolkingsdichtheid is, hoe meer industrie aanwezig is en dus ook meer luchtvervuiling. In stedelijke gebieden is de vervuiling dus hoger dan op het platteland, waar meer natuur is vindt minder uitstoot plaats. Om je huid tegen vervuiling te beschermen kun je anti pollution gezichtsverzorging aan je dagelijkse routine toevoegen.

 

Hoe kun je je huid beschermen tegen luchtvervuiling?

Je kunt je huid beschermen tegen luchtvervuiling door het een jasje aan te doen met anti-pollution producten, die jouw huid de juiste bescherming geven. Daarnaast is het belangrijk om je huid in goede conditie te houden, waardoor de weerbaarheid (natuurlijke bescherming) van de huid optimaal wordt gehouden. Producten met anti-pollution zijn altijd rijk aan antioxidanten en aanvullende ingrediënten die je huid beschermen, hydrateren en herstellen.

Anti-pollution huidverzorging producten

Hoewel je niet altijd aan luchtvervuiling op je huid kunt ontkomen, kun je met goede anti pollution producten wel de juiste huidverzorging geven. Onze aanraders:

  • Gezichtstoner: De Grown Alchemist Anti-Pollution Mist bevat extra ingrediënten tegen schadelijke effecten van vervuiling, milieuschade en blauw licht. Het bevat een speciaal anti-pollution shield complex om de huid te beschermen en huidschade te voorkomen.
  • Serum: Het Thalgo Spiruline Detoxifying Serum beschermt de huid tegen vervuiling, bestrijdt vrije radicalen, gaat huidveroudering tegen en geeft de doffe huid weer een mooie glow. Het bevat spirulina extract met een hoge dosis antioxidanten en marine magnesium dat ontspannend werkt op de expressielijnen, waardoor dit serum ook helpt met anti-aging
  • Gezichtscrème: De Thalgo Spriruline Anti-Pollution Gel Cream werkt als een beschermend schild tegen externe stressfactoren. Het vormt als het ware een jasje om je huid, opdat vervuiling zich niet gaat nestelen in je huid. Vroegtijdige huidveroudering door schadelijke vrije radicalen wordt hiermee voorkomen.
Grown Alchemist Anti-Pollution Mist Thalgo Spiruline Detoxifying Serum Thalgo Spiruline Anti-Pollution Gel Cream

Grown Alchemist Anti-Pollution Mist

Thalgo Spiruline Detoxifying Serum

Thalgo Spiruline Anti-Pollution Gel Cream

 

 

Welke stoffen vervuilen je huid van binnenuit?

De grootste vervuiler van onze huid van binnenuit is onze voeding, maar ook de vervuilde lucht die we inademen. Het is goed om te weten dat voeding niet alleen van grote invloed is op je eigen lichamelijke weerstand, maar ook de weerstand van je huid.

Gelukkig is ons lichaam erop gebouwd dat het zichzelf voor een groot deel goed kan reinigen van de afvalstoffen die het overdag binnenkrijgt door voeding of vanuit de lucht.

Stoffen die je huid van binnenuit vervuilen

  • suikers
  • zouten
  • bespoten voeding (chemicaliën)
  • bewerkte voeding (chemische behandeling, veel suikers en zouten)
  • harde (verzadigde) vetten en transvetzuren (koekjes, gebak, dierlijke producten, chips, kaas)
  • alcohol
  • roken en inademen van vervuilde lucht
  • te intensief sporten
  • langdurige stress

Intensief sporten en langdurige stress is voor velen nieuw als oorzaak van vervuiling van binnenuit. Stress kunnen we ons allemaal wel iets bij voorstellen. Een klein beetje stress, zoals bij een examen, een optreden of een sollicitatiegesprek maakt ons alert en geconcentreerd. Hier is niets mis mee, het lichaam kan dit goed aan en ondervindt hier geen schade van. Zodra stress van langdurige aard wordt, kunnen we problemen krijgen en is dit niet gezond voor ons lichaam. We staan voortdurend aan en er zal veel vervuiling van binnenuit optreden, waar het lichaam geen raad meer mee weet. 

Zo is het ook met intens sporten. Hierin kan een situatie ontstaan dat het lichaam niet meer kan handelen. Het lichaam moet veel overmatig presteren en heeft geen tijd om zich te herstellen. Luister daarom goed naar je lichaam, zodat teveel sporten geen averechtse uitwerking op je gezondheid heeft.

 

Hoe kun je je huid detoxen van luchtvervuiling?

We zijn ons vaak niet bewust van het belang van het detoxen van je huid. Luchtvervuiling en andere opgelopen vervuiling en schade moet zo nu en dan flink opgeruimd worden. Je kunt jouw huid detoxen met de juiste anti-pollution producten in de gezichtsverzorging en met detox supplementen.

Detox producten voor je huid

Je kunt onderstaande drie stappen tegelijk starten, je zult na een week al een grote verandering ervaren. De huid detoxen aan de binnenkant en buitenkant werkt effectief om de huid weer een fitte en vitale uitstraling te geven. Hiervoor raden wij bijv. de Thalgo spiruline boost producten aan.

1. Start de skin detox van binnenuit met de 7-daagse kuur van de Thalgo Spiruline Detox Shot. De detox shot zuivert het lichaam en de huid van binnenuit, om het te ontdoen van stress en vervuiling. Hierdoor zal vermoeidheid verminderen, huid en lichaam vitaler worden en de weerstand worden verbeterd.

Thalgo Spiruline Detox Shot

Thalgo Spiruline Detox Shot

 

2. Gebruik dagelijks het Thalgo Spiruline Detoxifying Serum onder de dagcrème en nachtcrème, zoals de Thalgo Spiruline Anti-Pollution Gel Cream. Het spirulina serum ontdoet de huid van vrije radicalen die ontstaan door vervuiling en andere stressfactoren. Tegelijk geeft dit serum de nodig bescherming tegen vroegtijdige huidveroudering.

Thalgo Spiruline Detoxifying Serum

Thalgo Spiruline Detoxifying Serum

 

3. Pas tijdens de detox ook direct je voeding aan. Neem geen suikers, (minder) zouten, verzadigde vetten, alcohol en bespoten of bewerkte voeding meer. Drink 0,3 ml vocht per kg/lichaamsgewicht per dag en wel de gezondere variant, zoals groene thee en water.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.