Antioxidanten versus vrije radicalen

door Anja van Dijken
25 Januari 2022

De battle tussen deze twee lijkt een eeuwig durende strijd! Maar wat houdt deze battle nu in? Antioxidanten en vrije radicalen, veel gehoorde kreten, maar wat zijn dit nu precies en waarom is het ene goed en het andere slecht.

We leggen het je graag uit wat antioxdanten zijn en wat je kunt doen tegen vrije radicalen.

 

Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen

Antioxidanten zijn bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die beschadigingen aan onze lichaamscellen verminderen of voorkomen. Het zijn dus de “good guys” die onze lichaamscellen helpen beschadigingen te tackelen. Deze beschadigingen ontstaan door de “slechte zuurstofvormen”, oftewel de vrije radicalen. Dit proces vindt overal plaats binnen in ons lichaam, maar ook daar buiten in onze omgeving.

Hoe dan? We hebben zuurstof nodig voor de stofwisseling, dus om te blijven leven. Tegelijk zorgt dit er ook voor dat in dit proces schadelijke stoffen (vrije radicalen) ontstaan. Ter verduidelijking, ongeveer 1-3% van onze zuurstofopname wordt omgezet in vrije radicalen, de slechte zuurstofvormen, de “bad guys”.

Maar waarom worden deze vrije radicalen als de "bad guys" ervaren? Ze kunnen namelijk schade aanrichten aan onze gezondheid als we er teveel van hebben. Het lichaam is daarmee uit balans.

Het positieve is, dat ons lichaam vanuit haar eigen verdedigingssysteem, deze vrije radicalen in je lichaam met antioxidanten goed aankan. In het geval dat er teveel vrije radicalen binnen dringen in ons lichaam of indien we te weinig antioxidanten hebben om dit te verdedigen, dan ontstaat er een probleem dat heet: oxidatieve stress.

 

Wat doen antioxidanten en vrije radicalen nu precies?

Antioxidanten zijn dus de beschermers in ons weefsel en het DNA tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn dus de agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan onze cellen en weefsel, waardoor oxidatieve stress ontstaat.

 

Oxidatieve stress

In feite is oxidatie iets heel normaals in de natuur. Het betekent: met zuurstof verbinden. Oxidatie is de veroorzaker van het verouderingsproces in onze cel. Oxidatieve stress door vrije radicalen is een ander verhaal. Een vrije radicaal is een atoom die niet compleet is. Hij mist een elektron en gaat zich hierdoor binden aan een gezonde cel. Hierdoor raakt een gezonde cel beschadigd, waardoor ontstekingen en ongecontroleerde celdelingen kunnen ontstaan.

 

Wat is de oorzaak van oxidatieve stress oftewel overschot aan vrije radicalen?

Je weet het vaak niet, maar je kunt heel gemakkelijk in een situatie geraken, dat in jouw lichaam een disbalans is ontstaan tussen antioxidanten en vrije radicalen. Deze disbalans doet je lichaam geen goed, integendeel. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Ongezond en eenzijdig eetpatroon, maar ook bewerkte voeding waarin veel suikers en zouten wordt gebruikt.
  • Langdurige stress, zowel geestelijk als lichamelijk.
  • Extreme sport (hoog zuurstofgebruik) of juist te weinig beweging.
  • Roken, hierbij worden direct vrije radicalen ingeademd.
  • Overmatig alcoholgebruik, drugs en veel medicatie.
  • Blootstelling aan UV-straling, luchtverontreiniging, maar ook blauw licht.

 

Wat zijn de gevolgen van oxidatieve stress?

Oxidatieve stress is niet altijd even goed merkbaar. Wat de oorzaak van oxidatieve stress in jouw lichaam ook is, het betekent simpelweg dat vrije radicalen de overhand hebben in jouw lichaam. Het doet je lichaam en je huid geen goed. De gevolgen kunnen groot zijn op langere termijn en daarom is het maar beter om hiervan bewust te zijn. Gevolgen van oxidatieve stress:

  • Beschadiging van cellen en weefsels.
  • Vermindering weerstand.
  • Versnelde huidveroudering door vrije radicalen.
  • (Chronische) ontstekingen, pijn.

 

Waar zijn antioxidanten goed voor?

Antioxidanten zijn jouw beschermers tegen de afvalstoffen, de vrije radicalen.

Bewustwording is hierin een groot goed. Weet wat bij jou een overschot aan vrije radicalen veroorzaakt en probeer de aanmaak van vrije radicalen tegen te gaan.

Antioxidanten. Waar vind je die? Gelukkig zijn er vitamines en mineralen die werken als antioxidant, waardoor onze lichaamscellen en weefsel worden beschermd tegen vrije radicalen. Het goede nieuws is dat je antioxidanten gewoon via goede voeding kunt verkrijgen. GOUDEN REGEL: kies altijd voor onbewerkte varianten!

Met als grote topper is de Vitamine C! Vitamine C is de meest belangrijke antioxidant die de huid bescherming biedt, daarnaast wordt collageenproductie gestimuleerd en wordt de ontwikkeling van pigment geblokkeerd. Hierdoor ontstaat een zachte, heldere huid. Start je dag met Vitamine, de bescherming tegen invloeden van buitenaf, gedurende de hele dag.

Vitamine C is werkelijk in iedere huidverbeteringsroutine een ware must. De wonder vitamine voor je huid en je lichaam. Geef deze voedzame vitamine daarom de plek die het verdient.  Voed jouw huid met Vitamine C, van zowel de buitenkant als van binnenuit.

 

Top 5 antioxidanten voor een gezond lichaam en een mooie huid

Antioxidanten, onze superbeschermers tegen vrije radicalen:

  • Groente en fruit: eet groente zoveel mogelijk in alle variaties. Met name de fel gekleurde groentes zijn een bommetje van antioxidanten. Fruittoppers zijn: bosvruchten, het kleine rood fruit. Advocado, rauwe vijgen en granaatappels. Fruit: eet het liefst met schil en biologisch. Kiemgroentes: een rijke bron van antioxidanten. Taugé, tuinkers, rucola, mosterdkiem. Ze zorgen voor een goede spijsvertering, versterken het immuunsysteem.
  • Pitten en zaden: sesamzaad en hennepzaad.
  • Kruiden: zowel droog als vers een rijke bron van antioxidanten. Provencaalse, gember, kerrie, kurkuma, basilicum, bonenkruid, dragon, chilipoeder, knoflook, komijnzaad, oregano, peterselie, munt en tijm.
  • Noten: ongebrande en onbewerkte noten. Walnoten, amandelen, hazel- en pecannoten.
  • Pure chocolade: vanaf 70% cacao is dit een topper. Bevat magnesium en veel antioxidanten.

 

Antioxidanten in gezichtsverzorging

Antioxidanten in gezichtsverzorging beschermen je huid, verstevigen, laten je huid weer stralen, verzachten en zullen je rimpels zichtbaar verminderen. Allemaal hele mooie eigenschappen die antioxidanten in jouw huidverzorging als resultaat geven. Gun jouw huid deze goede eigenschappen en kies voor gezichtsverzorging dat rijk is aan antioxidanten. Het ondersteunt jouw huid in herstel en een goede huidweerstand.

De Medik8 C-Tetra bevat o.a. een lipide-oplosbare vorm van vitamine C die uitzonderlijke antioxidante bescherming biedt tegen schadelijke vrije radicalen en de collageenproductie stimuleert. Resultaat gericht Vitamine C serum: een verjongende, jeugdiger huid met zichtbaar verminderde fijne lijntjes en rimpels. De helderheid van de huid verbetert en de pigmentatie zal zichtbaar verhelderen.

Ook een heel mooi voorbeeld is de Salt & Stone Antioxidant Hydrating Facial Oil. Een 100% natuurlijk en unisex gezichtsolie, anti-aging serum, dat rijk is aan antioxidanten die de huid zuiveren en herstellen van de dagelijkse opgelopen stress. Het voedt en hydrateert de huid diep, is verrijkt met vetzuren en vitamine E. Deze gezichtsolie, anti aging serum,  is te gebruiken na de reiniging en vooraf aan de dagcrème en nachtcrème.

Medik8 C Tetra
Medik8 C-Tetra

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.