Beauty feit of fabel?

door Julianne Bruining
19 Oktober 2020

Test je beautykennis! Wat is nu waar en wat niet? Wij hebben de meest voorkomende beauty feiten en fabels voor je op een rijtje gezet. 

 

Van chocola krijg je puistjes

Dit is een fabel. Al eerder schreven we over wat voeding met de huid kan doen. Chocola bestaat onder andere uit cacao, melk en suiker. Daarnaast een aantal conserveringsmiddelen en andere toevoegingen. De wetenschappelijke onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan constateren dat chocola en cacao geen rol speelt bij het verergeren of doen ontstaan van acné en puistjes.

Hoe kan het dat sommige mensen dan toch echt merken dat er puistjes ontstaan na het nuttigen van chocola? ⁠Een gevoeligheid voor lactose in melk in chocola kan hierbij een rol spelen of het (teveel) nuttigen van geraffineerde suikers en verzadigd vet. Zowel lactose als suikers zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel, waardoor er insuline aangemaakt wordt. Uit onderzoeken blijkt dat bij deze pieken de talgklieren meer talg aan maken en de Propioni bacterie (die een rol speelt bij acné) gevoed wordt. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan.⁠ ⁠Een gezond voedingspatroon wordt altijd geadviseerd voor een mooie stralende huid! ⁠

 

Hypoallergene producten zijn beter voor de gevoelige huid

Dit is een fabel. ‘Hypoallergeen’ is een cosmetische term die niet wettelijk gedefinieerd is. Cosmeticabedrijven gebruiken deze slimme marketingkreet om aan te geven dat het product weinig tot geen allergenen bevat, oftewel ingrediënten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Echter kunnen hypoallergene producten wel ingrediënten bevatten zoals SLS/SLES, die de huid strippen van haar natuurlijke vetlaag. Dit kan zowel de normale als gevoelige huid irriteren. Bekijk daarom altijd de ingrediëntenlijst, ook als er ‘hypoallergeen’ op de verpakking staat.

 

Van fronsen krijg je rimpels

Dit is een feit. Rimpels kun eigenlijk onderverdelen in twee categorieën: mimische rimpels die ontstaan bij de mimiekspieren in het gezicht en de verslappingsrimpels die daar op het gezicht voorkomen waar elastine en collageen in de huid is afgebroken. Bij het fronsen span je de mimische spieren aan en hierdoor kan een blijvende plooi ontstaan in de huid. Probeer er eens op te letten hoevaak jij je wenkbrauwen gespannen houdt: waarschijnlijk vaker dan je denkt! Het regelmatig masseren van de wenkbrauwen ontspant de spieren en kan helpen om het fronsen te verminderen.

 

Door scheren komen haartjes donker en dikker terug

Dit is een fabel. Dit lijkt alleen maar zo. Een haartje heeft een dikkere basis en de uiteindes worden dunner, zachter en lichter van kleur. Wanneer je de haren afscheert groeien ze bij de basis weer aan en dit is dus het donkere en dikkere gedeelte. Als de haren verder groeien zullen ook deze haren weer zachter en lichter worden.

Je haar wordt vetter des te vaker je het wast

Dit is een feit. De hoofdhuid is zo ingesteld dat het talg produceert wanneer nodig. Talg is goed voor een gezonde huidbarrière en gezonde haren en is dus noodzakelijk voor een mooie volle bos haar. Bij het wassen met een shampoo wordt de hoofdhuid volledig gestript van deze natuurlijke vetlaag. Dat is goed wanneer er teveel rommel op de hoofdhuid ligt, maar wanneer je je haren elke dag wast wordt de hoofdhuid elke dag uitgedroogd en zullen de talgklieren meer en meer talg gaan aanmaken. Het is daarom verstandig om de haren 2 tot 3 keer in de week te wassen. Meer over wat te doen tegen vet haar lees je in deze blog: klik hier

 

Ik heb geen zonnebrandcrème nodig op een bewolkte dag

Dit is een fabel. Op een bewolkte dag zijn UV-B stralen bijna niet aanwezig, deze dringen namelijk niet tot wolken door. Maar UV-A stralen dringen wel door wolken en glas. UV-B stralen zijn in staat om de huid te verbranden op een zonnige dag (de B van Burning) en UV-A stralen verouderen de huid (de A van Aging). Om de huid goed te beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering wordt er geadviseerd om het hele jaar door een dagcrème met SPF te dragen om de huid te beschermen tegen deze UV-A stralen.

 

Er is geen verschil tussen een dag- en nachtcrème

Dit is een fabel. In de nacht is de huid op haar actiefst. De celregeneratie van je huid is dan in volle gang, wat betekent dat de huid zich herstelt. Een nachtcrème bevat een mix van ingrediënten die dit huidherstel bevorderen en celvernieuwing stimuleren. Een dagcrème heeft ingrediënten die de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals zonlicht, airco, verwarming of kou. Ingrediënten die de huid beschermen zijn antioxidanten vanuit vitamines en SPF. 

 

Warm water opent de poriën

Dit is een fabel. Poriën hebben geen kringspier en zijn daardoor niet in staat om te openen en te sluiten. Het is daardoor ook een fabel dat de poriën door warm water open gaan staan en dat koud water of een toner de poriën sluit. Wel is het zo dat warm water in staat is om de huid te verweken en hierdoor de poriën groter lijken. Ook is het makkelijker om na het verweken de verstopte poriën uit te drukken. Meer informatie over wat te doen tegen vergrote poriën lees je in deze blog: klik hier

 

Wekelijks exfoliëren vermindert de kans op puistjes, mee-eters en een doffe teint

Dit is een feit. Veel huidproblemen ontstaan door een verdikte hoornlaag. Een verdikte hoornlaag ontstaat als de huid niet regelmatig wordt geëxfolieerd. Exfoliëren kan met een scrub, peeling of lysing. Je kunt de huid zowel mechanisch (met een korrel) als chemisch (met fruitzuren zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur) exfoliëren. Het meest effectief is een scrub met zowel een korrel als milde fruitzuren.

 

 

Heb jij nog beauty-weetjes waarvan je graag wilt weten of het een feit of fabel is? Wij horen het graag! Deel je beauty-weetje hieronder in een reactie of mail je vraag naar [email protected]. Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag!

 

 

Onze Medik8 tips voor jou:

Hydr8 B5 Intense Medik8 - Advanced Day Total Protect Medik8 - Liquid Peptides

Medik8 Hydr8 B5 Intense

Medik8 Advanced Day Total Protect

Medik8 Liquid Peptides

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant: 

Basishuidverzorging | Welke producten heb ik minimaal nodig?

 

 

 

Julianne Bruining
Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.