Behandeling van striae!

door Anja van Dijken
3 Juli 2023

Striae, ook wel bekend als striae distensae, is een veelvoorkomend huidprobleem dat bij zowel mannen als vrouwen kan voorkomen. Feitelijk kan striae overal ontstaan waar de huid in een korte tijd teveel wordt opgerekt. Het kan een bron van onzekerheid zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat striae een natuurlijk verschijnsel is en geen bedreiging vormt voor je gezondheid. Tijd om eens wat dieper op dit fenomeen in te zoomen, wat striae precies is en het verschil tussen striae en striemen. Tegelijk geven we je tips hoe je striae kunt behandelen en welke producten je kunt gebruiken om de huid te verzorgen.

Wat is striae?

Striae zijn lijnvormige littekens op de huid die ontstaan door het uitrekken van de huid op bepaalde plaatsen.
Ze worden meestal veroorzaakt door:

♣ Snelle gewichtstoename.

♣ Groeispurts tijdens de puberteit, zwangerschap of intensieve spiergroei.



Waar komt striae het meest voor?

Striae komen het meest voor op de buik, heupen, dijen, billen en borsten. Ze beginnen meestal als rode, paarse of roze strepen en vervagen na verloop van tijd naar witte of zilverachtige lijnen.

Wat is het verschil tussen striae en striemen?

Hoewel de termen striae en striemen soms door elkaar worden gebruikt, is er een subtiel verschil tussen beide. Striae verwijst specifiek naar de lijnvormige littekens die ontstaan door het uitrekken van de huid, terwijl striemen een bredere term is die ook andere soorten littekens op de huid kan omvatten. Striemen kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan door snijwonden of brandwonden.

Wat is de oorzaak van striae?

Plaatselijk wordt de huid in een te korte tijd teveel opgerekt. Het onderhuids bindweefsel gaat daardoor zogezegd scheuren. Overgewicht, zwangerschap en een snelle groei van weefsel zijn hier de oorzaak van. Striae tijdens de puberteit komt vaker voor, dit heeft dus met de groeispurt te maken die jonge mensen doormaken. Het lokaliseert zich met name op de rug, maar staat los van overgewicht.

Hoe kun je striae wegkrijgen?

Striae zal nooit volledig verdwijnen, wel zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om striae te verminderen en de striae huid goed te verzorgen.

Hydrateer de huid: Regelmatige hydratatie kan helpen de huid soepel en elastisch te houden. Gebruik vochtinbrengende crèmes of oliën die rijk zijn aan vitamine E, aloë vera of cacaoboter.

Exfolieer de huid: Door regelmatig te exfoliëren worden dode huidcellen verwijderd en kan de huidvernieuwing worden gestimuleerd. Dit kan helpen bij het vervagen van striae. Gebruik een milde scrub of een exfoliërende borstel en doe dit één tot twee keer per week.

Gezonde levensstijl: Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde huid. Het helpt om een stabiel gewicht te behouden en snelle gewichtsschommelingen te voorkomen, wat de kans op striae kan verminderen.

Medische behandelingen: Er zijn verschillende medische behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van striae, zoals lasertherapie, microdermabrasie, chemische peelings en microneedling. Raadpleeg een dermatoloog voor advies over welke behandeling het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.

 

Wat te doen tegen striae verkergen tijdens de zwangerschap?

Striae tijdens de zwangerschap of zwangerschapsstriemen zie je vaak op de buik, billen, benen en borsten. Ongeveer 70% van de zwangeren heeft hiermee te maken. Striae tijdens de zwangerschap voorkomen is nagenoeg niet mogelijk, wel kun je je huid zo soepel mogelijk houden, dit zal helpen bij het ontstaan van nieuwe striae.

 

Ons advies

♣ Gebruik dagelijks een body oil of bodylotion masseer hiermee je lichaam in.

♣ Geef je buik extra steun, zodat deze niet "hangt", de zwaartekracht zal anders extra trekken aan het bindweefsel.

♣ Let goed op je voeding tijdens de zwangerschap, eet gezond, maar probeer geen extra kilo's te ontwikkelen.

♣ Hydrateer je lichaam van binnenuit door goed te drinken, dit houdt je huid en dus ook het bindweefsel soepeler.

 

Comfort Zone Body Strategist Oil Dr. Botanicals Avocado & Almond Superfood Nourishing Body Oil

Comfort Zone Body Strategist Oil

Avocado & Almond Superfood Nourishing Body Oil

 

 

Welke zalf of crème voor striae?

Hoewel er geen magische crème bestaat die striae volledig doet verdwijnen, zijn er producten die de huid kunnen voeden en het uiterlijk van striae kunnen verbeteren. Met name bij beginnende striae is het aan te raden om deze goed te verzorgen. Zoek naar producten die ingrediënten bevatten zoals retinol (niet bij zwangerschap), vitamine C, hyaluronzuur, collageen of centella asiatica-extract. Deze ingrediënten kunnen helpen bij het stimuleren van de collageenproductie en het verbeteren van de elasticiteit van de huid.

 

Image Skincare BODY SPA - Rejuvenating Body Lotion Mary Cohr Defi Vergetures

Image Skincare BODY SPA - Rejuvenating Body Lotion

Mary Cohr Defi Vergetures



Advies over striae producten nodig?

Heb je advies nodig voor het kiezen van het juist product tegen striae? Neem contact op met onze specialisten van Care for Skin. We helpen je graag verder.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.