Ben jij al bekend met cupping?

door Anja van Dijken
18 Juli 2021

Nu denk je, weer zo’n nieuwe trend! Nee dus, cupping therapie is in feite een eeuwenoude therapie, waarvan wordt beweerd dat deze rond 3000 jaar voor Christus in Oost-Azië en ook het oude Arabië al werd toegepast.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruik gemaakt van kopjes, gemaakt van glas, plastic of bamboe die op de huid geplaatst worden waardoor de huid vervolgens vacuüm wordt gezogen. Zelfs in Nederland werd tijdens de middeleeuwen deze techniek al gebruikt in de badhuizen. Men dacht en denkt op deze manier afvalstoffen uit het lichaam te kunnen afvoeren.

Dit kort over de historie van cupping. Het blijkt dan toch weer opnieuw dat er eigenlijk niets nieuws onder onze zon is!

 

Wat is cupping anno 2021?

Cupping is de techniek van het vacuüm trekken van de huid, door gebruik te maken van plastic dopjes, de zogenaamde cups. Hierdoor wordt het bloed naar het huidoppervlak getrokken waardoor de bloedsomloop ter plaatse wordt gestimuleerd.

Deze techniek kan toegepast worden op het gezicht, maar ook op het lichaam. Je kunt deze zelf doen thuis, maar ook zijn er specialisten die zich hier op hebben toegelegd.

Technisch gezien is het te vergelijken met bindweefselmassage. Hier wordt ook plaatselijk, diep, het weefsel gestimuleerd om zo de doorbloeding goed op gang te brengen met alle positieve gevolgen van dien.

 

Cupping

 

Wat doet cupping voor jouw huid?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor cupping. Het principe van cupping is het plaatselijk stimuleren van de bloedsomloop.

Hierdoor komen er allerlei processen op gang in de huid die positieve effecten op de huid hebben en de algehele conditie van de huid verbeteren. Een aantal hiervan op een rijtje:

 • De doorbloeding van de huid verbetert.
 • Afvalstoffen worden afgevoerd.
 • De huid wordt steviger, omdat de fibroblasten worden gestimuleerd waardoor collageen wordt aangemaakt.
 • Kraaienpootjes en beginnende rimpels vervagen.
 • Werkstoffen worden beter opgenomen.
 • Werkt drainerend op vochtophopingen.
 • Maakt verklevingen los.
 • Verzacht striae.
 • Vermindert cellulitis.
 • Werkt ontspannend op de spieren, zowel gezichts- als lichaamsspieren; kan positief uitwerken bij aangezichtsspanning en – hoofdpijn.

 

Hoe gebruik je de cups?

Care for Skin biedt van het merk Bellabaci Cups aan. Dit merk kent drie type cups, de Facial en Bambino Cups voor het gezicht en de Body Cups voor het lichaam.

Facial Cups:

Hierin zijn er twee varianten, de zachte en de hardere facial cup. Het is altijd raadzaam om te starten met de zachtere variant en na ongeveer 6 weken kun je overstappen op de hardere. De harde cup is intensiever.

Gebruik: reinig je huid en breng rijkelijk een passend serum aan. Je plaatst de cup op de huid door deze in te knijpen, daarmee zuigt de cup al vacuüm. Je moet de cup blijven bewegen, dus niet te lang op eenzelfde plek laten. Daarbij werk je in banen van binnen naar buiten over het gezicht, elke baan 1 of 2 keer. Op deze manier masseer je je gezichtshuid en daarmee de plekken die je wilt stimuleren .

Ben je een gevorderde 'cupper', dan kun je deze techniek ook gebruiken voor de vochtophoping rondom de ogen, maar dan wel met de zachtere variant cup.

 

Bambino Cups:

Zodra je de gevorderde cupper bent en je huid is niet gevoelig, dan zijn de Bambino Cups iets voor jou. De Bambino Cups zijn intensiever dan de Facial Cups omdat deze korter zijn en daardoor intenser. Zeer geschikt voor de huid rondom de lippen en de ogen.

Deze set cups bestaat ook uit twee varianten, de zachte en de hardere.

 

Body Cups:

Ook hierin bestaan er twee cups: een zachte en een hardere variant. Het is goed om als onervaren cupper te starten met de zachtere variant en later over te stappen op de hardere. Deze werkt net als de Facial Cup intensiever.

Gebruik: de Body Cups kan onder douche, in bad of liggend gebruikt worden. Het is aan te raden om de huid in te smeren met een lichaamsolie. Kies daarbij voor een passende huidolie, om zo een extra stimulans aan de te behandelen plek of huidbehoefte te geven. Plaats de cup op de huid door de cup in te knijpen, waardoor het vacuüm ontstaat en maak roterende bewegingen over de huid. Niet te lang op eenzelfde plek laten staan.

 

Cupping

 

Nog een drietal tips:

 • Gebruik de cups nooit op een beschadigde huid, open wondjes, ontstekingen, op een zonverbrande huid of op de plek waar spataders zichtbaar zijn.
 • Na het gebruik van de Facial of Body Cups kun je ze afspoelen met lauw warm water en reinigen met een desinfecterende handzeep, droog ze daarna gelijk af. Geen andere zepen, dit kan verharding of scheuring van de cups veroorzaken. Niet laten weken, uitkoken of in de vaatwasser. De cups mogen ook niet in combinatie met minerale oliën worden gebruikt en/of alcohol.
 • Drink na een cupping behandeling altijd voldoende water om je lichaam te reinigen en daarmee te ontdoen van de afvalstoffen, dit is altijd een must, maar na een massage behandeling des te meer. Cupping is uiteindelijk massage!

 

Bellabaci cups:

Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.