Beste huidverzorging tijdens wintersport

door Julianne Bruining
24 Januari 2020

SPF op basis van zinkoxide of titaniumdioxide

Hoe heerlijk is het als de zon lekker schijnt en je zo de piste af glijdt. Totdat je beneden aan de piste komt, je skibril af doet en ja hoor… De zonnebril-afdruk is een feit. We weten allemaal dat je flink kunt verkleuren en verbranden door de zon. Voornamelijk doordat je op de piste dichter bij de zon staat, zijn de UV-stralen sterker. Daarnaast werkt sneeuw reflecterend op de UV-stralen, waardoor deze nogmaals de huid belasten. Ook zonder te verbranden is onbeschermde blootstelling aan de zon tijdens de wintersport geen slim idee. UV-straling is namelijk de grootste boosdoener als het gaat om vroegtijdige huidveroudering. Het tast de gezonde huidcellen aan, waardoor er eerder kans is op huidverslapping, pigmentverstoringen en het ontwikkelen van huidkanker. Rond je huidverzorgingsroutine ’s ochtends daarom af met een passende SPF voor het gezicht en smeer dit vervolgens elke twee uur bij voor optimale bescherming. 

Het beste is om een zonnebrandcrème op basis van een fysische filter te kiezen met minimaal factor 30. Op de ingrediëntenlijst staat dan vrijwel bovenaan Titaniumdioxide of Zinkoxide. Je kunt deze filters herkennen aan de ‘witte waas’ die de crème kan achterlaten. Deze twee fysische filters blijven als een laagje op de huid liggen en weerkaatsen daar de schadelijke UV-stralen. Het voordeel van fysische filters is dat ze direct na het aanbrengen beschermen en dus geen half uur inwerktijd nodig hebben. Dit is fijn wanneer je op het terras zit in de zon en je het gezicht gauw insmeert voor de volgende ski-ronde. Onze favoriet is de Physical Sunscreen SPF30 van Medik8, die zowel zinkoxide als titaniumdioxide bevat. Bovendien is deze crème vrij van parfum, parabenen, nanodeeltjes, alcoholen en kleurstoffen en is hij geschikt voor lichaam, gezicht én kinderen. Prima dus voor het hele gezin!

 

Een watervrije dagcrème

Vet smeren is tijdens de wintersport echt een must. De dagcrème gaat onder de zonnebrandcrème. Veel dagcrèmes zijn op basis van water, maar tijdens de wintersport verdampt water super snel en beschermt het bovendien niet tegen het bevriezen van de huid (in extreem koud weer). Om de huid goed te beschermen tegen de vrieskou is een crème in zalf-textuur de beste basis, doordat de boters en oliën op het huidoppervlak blijven liggen. Hierdoor verdampt vocht niet uit de huid en kan de vrieskou de huidbarrière niet beschadigen. Onze favoriet is Medik8’s Ultimate Recovery Intense. Deze zalfcrème wordt bijvoorbeeld ingezet na chemische peelings, maar is ook fantastisch bij eczeem, huidbeschadiging en het voorkomen van uitdroging en schilfering. Om huidklachten en uitdroging te voorkomen is deze crème een echt redmiddel tijdens wintersport. Warm hem eerst even op tussen de vingers voor het aanbrengen, hierdoor smelt hij als het ware en is hij makkelijker uit te smeren. 

Medik8
Ultimate Recovery Intense

 Overnight Mask

Een overnight mask is een twee-in-één product. Een masker biedt een boost aan werkstoffen en is zo gemaakt dat hij zowel in de huid trekt, als op de huid blijft liggen. Sommige maskers mag je gedurende de nacht dragen. Zo heb je een masker en nachtcrème in één! We hebben meerdere favorieten, maar eentje is de Maria Galland 92 Masque Froid Hydratant. Dit frisse gel-crèmemasker is rijk aan hyalyronzuur en herstelt de vochtbalans, doordat hyaluronzuur vocht bindt in de huid. Dit masker verfrist de teint en laat je stralend wakker worden. De frisse textuur is ook erg fijn, mocht je toch per ongeluk verbranden. Hij is geschikt voor elk huidtype en elke leeftijd.

Maria Galland
92 Masque Froid Hydratant

 

 

Serum met niacinamide

Een serum die de huidbarrière versterkt is een mooie toevoeging aan je huidverzorgingsroutine tijdens de wintersport. De weerbaarheid van de huid gaat namelijk achteruit doordat ze in een klimaat komt die ze niet gewend is. De huidbarrière wordt fragiel en hierdoor verdampt vocht sneller uit de huid en kan droogte, irritatie en roodheid ontstaan. Niacinamide (vitamine B3) is hiervoor de oplossing. Niacinamide kun je vergelijken met een natuurlijke antibiotica voor de huid. Het versterkt de huidbarrière, licht huidverkleuringen en roodheid op, pakt acné-veroorzaken bacteriën aan en egaliseert de huidtextuur. Een echte alleskunner. Breng Medik8's Clarity Peptides met 10% niacinamide en peptiden aan onder je dagcrème en overnight mask voor een egale, comfortabele huid.

Medik8
Clarity Peptides

Cleansing Milk in plaats van Cleansing Gel

Een schuimende gezichtsreiniger heeft als eigenschap dat het ontvettend werkt op de huid en hierdoor wordt de natuurlijke vetlaag van de huid verwijderd. En inmiddels hebben we geleerd dat we de huid tijdens de wintersport juist zo vet mogelijk willen houden, om vochtverdamping in de huid te voorkomen. Neem dus niet je favoriete schuimende cleanser mee, maar switch naar een reinigingsmelk of reinigingsolie. Onze favoriet is IMAGE Skincare VITAL C – Hydrating Facial Cleanser. Deze reinigingsmelk ruikt heerlijk naar sinaasappel en is rijk aan vitamine C. Vitamine C verheldert de doffe teint en laat haar weer stralen. Deze melk-textuur behoudt de natuurlijke vetlaag van de huid, terwijl het wel make-up, zonnebrandcrème en vuil verwijdert. Reinig de huid elke avond, voordat je de nachtproducten aanbrengt. Breng aan op de handen, masseer in en verwijder met een natte washand.  P.S. Gebruik ook geen reinigingsdoekjes, deze zitten vol met alcohol en parfum! ;)  

IMAGE Skincare
Hydrating Facial Cleanser

 

 

Lipverzorging

De lippen zijn kwetsbaar. Even likken over je lippen en eventuele zonbescherming van een paar uur geleden is verdwenen. Ook drogen de lippen snel uit. Voor de juiste lipverzorging tijdens de wintersport is de Salt & Stone Lip Balm met SPF30 een topper. Op basis van Non-Nano zinkoxide en natuurlijke ingrediënten beschermt deze de lippen goed tegen zonnebrand en uitdroging. Wil je toch een lekker kleurtje op de lippen? Dan raden we je echt de Fran Wilson - Moodmatcher Sticks aan. Deze balm kleurt de lippen in een paar minuten roze of rood op basis van jouw pH-waarde, waardoor een unieke kleur ontstaat. De kleur werkt als een 'stain', oftewel het kleurt de bovenste huidlaag van de lippen. Ook al lik je de balm van de lippen, de kleur blijft zitten. Breng hem daarom ook strak aan, ook al zie je de kleur niet direct tijdens het aanbrengen. Je hebt de hele dag plezier van een kleurtje en kunt zonder uitsmeren een lipbalm met SPF dragen gedurende de dag. Laat de Moodmatcher Stick 15 minuutjes onaangeraakt zitten om de lippen te kunnen 'stainen'. Verwijder vervolgens het balm-laagje van de Moodmatcher Sticks en breng de Salt & Stone lipbalm aan. 

Fran Wilson
MoodMatcher - Luxe Orange Twist Stick

Salt & Stone
Sunscreen Lip Balsem SPF30


Laagjes

Zoals je in bovenstaande punten hebt gelezen zijn er een aantal producten die je ’s ochtends en ’s avonds aanbrengt. Laagjes aanbrengen is in dit geval the key. Zo start je ’s ochtends met reinigen en je masseert het serum in een dunne laag in. Hierna breng je de dagcrème aan, die heeft even nodig om in te trekken. Breng hierover heen de zonnebrandcrème en lipbalm aan en neem deze twee ook mee in je ski-tas. Zorg er vervolgens voor dat je je gezicht voldoende beschermt met een extra sjaal, skibril of ski-muts (zo’n bivakmuts) wanneer het echt sterk vriest. Hiermee bescherm je de huid nog eens optimaal. Kleed je lekker warm aan en hup de piste op!


Wij wensen je alvast een fijne wintersport vakantie toe. Wanneer je thuis komt van de ski-vakantie kun je de huid eens flink pamperen, door jezelf een schoonheidsbehandeling te geven. Dit verwijdert opgebouwd SPF-product van de huid en boost de huid intensief.

 

 

 

Onze favoriete reinigers

Image Skincare Vital C Hydrating Facial Cleanser Neoderma Instant Micro-Cleansing Micellar Water Nouvital Azulen Cleansing Oil

Image Skincare -
VITAL C - Hydrating Facial Cleanser

SHOP NU


Neoderma - Instant Micro-Cleansing Micellar Water

SHOP NU


Nouvital -
Azulen Cleansing Oil

SHOP NU

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Blog Jouw lijf van top tot teen, beautyproducten

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.