Cellulite: wat is het en hoe kom je er vanaf?

door Anja van Dijken
14 December 2020

Meer dan driekwart van alle vrouwen hebben het in meer of mindere mate: Cellulitis. De meeste mensen weten niet waardoor het veroorzaakt wordt en wat er tegen te doen is. Zonde, want die sinaasappelhuid valt echt te verhelpen! Lees hier wat het precies is en wat je er tegen kunt doen.



 

Wat is cellulite?

Cellulite is een term voor de vorming van kuiltjes en hobbelige "sinaasappelhuid" textuur die vaak op de huid van de billen, dijen, buik en bovenarmen verschijnt. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, grotendeels door verschillen in de manier waarop vet, spieren en bindweefsel in de huid van vrouwen zijn ontwikkeld.
Slechte doorbloeding op de plaatsen waar cellulite voorkomt, speelt hierin een grote rol.

Zodra de hoeveelheid vetcellen vermeerderd in het onderhuidse bindweefsel, zullen de bloedvaten die daar lopen vernauwen. Het gevolg hiervan is dat de bloedsomloop verminderd en daardoor vet, vocht en afvalstoffen niet meer goed kunnen worden afgevoerd. De huid wordt op deze plekken stugger, onregelmatiger en laat dan cellulite zien in de vorm van bobbels en putjes.

Cellulite, de sinaasappelhuid ook wel genoemd is volkomen onschuldig en geen gezondheidsprobleem. Cellutite behandelen is de uitdaging, maar de moeite waard!

 

Wat is het verschil tussen cellulite en cellulitis?

Cellulitis is daarentegen een bacteriële infectie van het onderhuids bindweefsel en mag niet verward worden met cellulite. "Itis" betekent altijd een ontsteking, daarom wordt cellulitis vrijwel altijd behandeld met antibiotica.

Wat is de oorzaak van cellulite?


Het heeft alles te maken met een slechte bloedsomloop in de gebieden waar de cellulite zichtbaar is, cellulite benen, cellulite armen en cellulite billen.
Cellulite kan verschillende oorzaken hebben:

Genetisch: Als je moeder of grootmoeder cellulite heeft, is de kans groot dat jij het ook krijgt. Het is vaak een stukje aanleg.

Leeftijd: Naarmate we ouder worden, wordt onze huid minder elastisch en dunner, waardoor cellulite meer zichtbaar wordt.

Hormonen: Hormonen zoals oestrogeen, insuline en schildklierhormonen spelen een rol bij de vorming van cellulite.

Dieet: Mensen die een dieet eten dat rijk is aan vet, koolhydraten en zout en weinig vezels bevat, hebben mogelijk een grotere kans op cellulitis.

Levensstijl: Niet genoeg bewegen, te weinig sporten zorgt voor een slechte doorbloeding.

Knellende kleding: zorgt voor een slechte doorbloeding op de plekken waar de kleding knelt, dit kan cellulite stimuleren.

 

Cellulite behandeling, kan dat?

Cellulite tegengaan of behandelen,  is niet zo makkelijk als make-up verwijderen of je huid een scrub of exfoliant geven. Voor een deel moet je de cellulitte dus behandelen door je levensstijl aan te passen, dit in combinatie met een goede lichaamsverzorging anti cellulite maakt dat een cellulite behandeling,  effectief zal zijn.  



Warmte, massage, leefstijl zijn belangrijke handvaten om tegen cellulitis.

Cellulite verminderen en voeding

Eet gezond, niet te veel en zeker gevarieerd
.
Door gezond, gevarieerd en zeker niet teveel te eten, zal je huid en je totale lichaam zich verbeteren in conditie. Dat betekent: minder grote porties, minder tussendoortjes, minder suikers en koolhydraten. En dat is echt goed te doen! Vervang bijvoorbeeld een deel van de pasta, rijst of brood door groenten, noten en fruit. Zo krijg je minder calorieën en meer gezonde vitaminen binnen.



Eet fruit en groente met veel vitamine C
. Er is nog een goede reden om je dieet aan te passen. Dat heeft te maken met collageen, de andere veroorzaker van sinaasappelhuid. Bij vrouwen met sinaasappelhuid is de hoeveelheid collageen in de huid plaatselijk kleiner. En collageen is nou juist het eiwit dat zorgt voor een soepele, veerkrachtige en egale huid. 

Collageen maakt gebruik van Vitamine C. Vitamine C is dus een belangrijke stof, die vooral in donkere bladgroenten en fruit (citrus, bosfruit, ananas) zit. De vitamine is niet alleen goed voor je immuunsysteem, botten en je spieren: hij bevordert de aanmaak van collageen in je huid! Eet dus meer groenten en fruit, en je huid wordt soepeler, gladder en zachter.



Comfort Zone Body Strategist Thermo Cream Xenymphus Firming Body Cream

Comfort Zone Body Strategist Thermo Cream

Xenymphus Firming Body Cream

 

Celllulite behandeling en lichaamsproducten

 

Gebruik daarbij lichaamsverzorging anti cellulite die in staat is de diepere huidlagen te bereiken. Wil je je sinaasappelhuid directer aanpakken? Deze producten bevatten stoffen die het vet in je huid verbranden en de aanmaak van collageen bevorderen. Cafeïne, jodium en vitamine A hebben bijvoorbeeld die werking. 



 

Cellulite behandeling en bloedsomloop stimuleren


Cupping tegen cellulitis is een bindweefsel massage dat je door middel van cups zelf thuis kunt doen. De huid wordt hierdoor steviger, de cellulite en de striae wordt hiermee aangepakt. Lees onze blog over cupping: Ben jij al bekend met cupping?

Massage in de vorm van bindweefselmassage door de specialist of door middel van het gebruik van een massage roller voor cellulite. Cellulite masseren betekent zoveel dat de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Door de De cellulite been, bovenbenen of cellulite buik heeft deze stimulans nodig, zo kun je de aanwezige cellulitis tegengaan.

Bellabaci Body Cups Medex Body Massage roller Cellulites

Bellabaci Body Cups

Medex Body Massage roller Cellulites

 

Sporten en anti cellulite behandeling.
Flink bewegen kost energie en voor die energie verbrandt je lichaam als het even kan de opgeslagen vetcellen in je huid. Dus ook de vetcellen die de bolletjes van je sinaasappelhuid vormen. Sporten verbetert de doorbloeding in je hele lichaam, dus ook op de plekken waar de cellulite zich bevindt. De aders en haarvaten worden wijder en je hartslag neemt toe. Daardoor stroomt er ook meer bloed naar je huid toe. Daar voedt het je collageenlaag, waardoor die zich herstelt en je huid weer flexibeler maakt. Tegelijk voeren je haarvaatjes het opgeslagen lymfevocht in je huid af.

 

Advies bij Care for Skin

Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste producten voor cellulite behandeling of cellulite masseren? Onze schoonheidsspecialistes Care for Skin helpen je graag. Mail je vraag naar [email protected] of bel met ons via 085 - 060 7005. 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Blog: Het verschil tussen huidtype en huidconditie

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.