Wat zijn Cosmeceuticals? Ga voor huidverbetering! - Care for Skin - Care for Skin
Gratis verzending vanaf € 39
Klantenbeoordeling 9,4
Groots assortiment niche huidverzorging

Cosmeceuticals voor anti-aging en huidverbetering

Cosmeceuticals voor anti-aging en huidverbetering

Het verschil tussen cosmetica en cosmeceuticals is iets waar we je graag over willen vertellen. Want wil je graag huidverbetering en een anti-aging resultaat? Dan wordt het tijd om over te stappen op cosmeceuticals! Lees verder.

Je wilt graag huidverzorgingsproducten die jouw huid mooier maken, rimpeltjes verminderen en een echt botox effect geven. Maar er is zoveel keuze... Wat kies je dan? Om een goede keuze te kunnen maken willen we je graag de verschillende werkingen uitleggen binnen de wereld van cosmetica. Binnen de huidverzorgingsindustrie maken we namelijk onderscheid tussen ‘over the counter’ producten en ‘cosmeceuticals’.

 

Huidverzorgingsproducten

‘Over the counter’ producten zijn producten met ingrediënten die niet verder dringen dan de huidbarrière, oftewel de huidlagen met dode huidcellen. De producten verzachten en voeden de hoornlaag, waardoor een trekkerig gevoel en schilfering verdwijnt. Maar op lange termijn is het product niet in staat om daadwerkelijk de huid en haar bindweefselstructuur te verbeteren. Dit komt doordat de werkstoffen bestaan uit grote moleculen die niet door de huidbarrière kunnen dringen. ‘Over the counter’ producten zijn vrijwel alle producten en merken die op de vrije markt worden verkocht. Deze kun je vinden bij de drogisterij, apotheek of parfumerie. Ook zijn er ‘over the counter’ merken die zich nog wel tot de specialist richten en verkocht worden bij schoonheidssalons, maar waarvan ook blijkt dat er weinig actieve werkstoffen in worden verwerkt. Het zijn prima ‘huidverzorgingsproducten’.

cosmeceuticals


Huidverbeterende producten

Huidverbeterende producten noemen we ook wel cosmeceuticals. Cosmeceutical is een samenvoeging van de woorden ‘cosmetic’ (cosmetisch) en ‘farmaceutical’ (geneesmiddel). De term ‘cosmeceutical’ werd in 1962 voor het eerst beschreven door Reymond Reed. Hij verwees hiermee naar:

‘een wetenschappelijk ontworpen product bedoeld voor uitwendig gebruik, dat beschikt over aangename esthetische eigenschappen, voldoet aan zeer rechtlijnige chemische, fysische en medische eisen, en een zinvol en wenselijk resultaat produceert’. Cosmeceutical is dus een categorie producten met actieve werkstoffen die wetenschappelijk zijn getest en waarvan wordt verklaard dat ze daadwerkelijk de huidfuncties verbeteren of stimuleren.

Een aantal van deze actieve werkstoffen zijn te vinden onder de groepen:

- AHA's/BHA's (= fruitzuren, zoals salicylzuur, glycolzuur, melkzuur, kojiczuur, amandelzuur, azelaïnezuur)
- Retinol/Retinal (vitamine A)
- Peptiden
- Stamcellen
- Ascorbinezuur (vitamine C)
- Antioxidanten
- SPF (sun protecting factor)


Cosmeceuticals bestaan uit kleinere moleculen, waardoor deze doordringen tot de levende cellagen. Zo komt glycolzuur bijvoorbeeld tot de basaalcellenlaag (de eerste laag van de opperhuid), daar waar de celvernieuwing plaats vindt. Cosmeceuticals zijn zo actief, dat zo’n product ook een negatief effect kan geven, wanneer een product op een verkeerd huidtype wordt toegepast. Het is daarom erg belangrijk om advies te volgen bij het aanschaffen van cosmeceuticals producten.

 


Gebruiksaanwijzing 

Binnen de ‘over the counter’ categorie zien we vaak dat de producten in hokjes worden geplaatst, oftewel een productlijn passend bij een huidtype. Op die manier is het voor de klant makkelijker om te bepalen welke producten ze nodig hebben. De producten uit een lijn zijn op elkaar afgestemd en het werkt probleemloos om een complete lijn te gebruiken binnen één huidverzorgingsroutine. Dit komt doordat de activiteit van de producten zo laag is. De producten doen niks anders dan de huid comfortabel laten aanvoelen.


Binnen de cosmeceuticals is het belangrijk om de producten individueel te bekijken en te beoordelen op de ingrediënten. Zo kan bijvoorbeeld een Anti-Aging lijn verrijkt zijn met Retinol (vitamine A). Wanneer dan zowel het serum als de nachtcrème Retinol bevatten en je gebruikt deze producten over elkaar, dan stapelt het percentage retinol zich op (1+1=2). Hierdoor kan het effect op de huid te intensief kan worden. In dit geval kun je dus niet een volledige lijn gebruiken in één huidverzorgingsroutine. Ditzelfde geldt voor productlijnen waarin glycolzuur, salicylzuur, vitamine C en bepaalde peptiden worden verwerkt. Deze werkstoffen kunnen bij overmatig gebruik of te intensief gebruik de huid irriteren of in het ergste geval zelfs brandwonden veroorzaken.

Het is daarom belangrijk om producten te combineren uit verschillende lijnen, om zo tot het beste resultaat te komen. Bovendien pak je hiermee niet één huidprobleem aan, maar meerdere. Ook is het belangrijk om langzaamaan kennis te maken met de producten en de actieve werkstoffen hierin. Zie het als een work-out voor de huid: met sporten begin je altijd met een warming-up om blessures te voorkomen. Op lange termijn word je steeds beter en wordt de kans op blessures steeds kleiner. Dit geldt ook voor de huid: langzaam kennis maken met nieuwe werkstoffen om de huidtolerantie te vergroten en de huidconditie op te bouwen.

 


Cosmeceuticals bij Care for Skin

Wij hebben diverse mooie merken die onder de ‘Cosmeceutical’ categorie vallen, zoals IMAGE Skincare. In onze volgende blog vertellen wij jou wat volgens IMAGE Skincare het beste ‘huidverzorgingsdieet’ is en welke producten en productlijnen je kunt combineren bij jouw huidtype. Om alvast een kijkje te nemen bij IMAGE Skincare, klik je hier. Onze huidspecialisten staan op werkdagen voor jou klaar om je te voorzien van een persoonlijk huidadvies. Mail je verzoek naar [email protected] of bel naar 0850-607005.

 

Reacties

 1. Julianne Bruining Julianne Bruining

  Beste Carolien. Wat leuk dat je onze blog leest!

  Wetenschappelijk bewezen ingrediënten die rimpels kunnen verminderen en de huid kunnen liften zijn Peptiden en Retinol (vitamine A). Ik adviseer jou producten van Medik8: een prachtig salonmerk dat zeer effectief in anti-aging is, weinig tot geen geurstoffen bevat en snel resultaat geeft.

  Ik raad je de Liquid Peptides aan van Medik8: dit is een serum met een peptidemix welke je kunt omschrijven als de natuurlijke botox in een flesje. De peptiden stimuleren de communicatie tussen te cellen en activeren de collageen-aanmaak. Het serum is op waterbasis en geurloos, trekt snel in en mag twee keer daags onder de crème worden aangebracht. Deze zal op lange termijn de huid steviger en egaler maken.

  Rondom de ogen is de Eyelift van Medik8 fantastisch, deze bevat ook peptiden en geeft een instant ooglift. De ooggel droogt namelijk op en spant hierbij de huid direct wat gladder.

  Naast de Liquid Peptides en Eyelift raad ik je de White Balance Everyday Protect dagcrème aan van Medik8. Deze dagcreme bevat SPF 50 en heeft een luchtige, maar romige textuur die niet vet aanvoelt. Hij voorziet de huid van hydratatie, zonder een laagje achter de laten, wat prettig is bij opvliegers. De crème heeft weinig tot geen geur en hierdoor geen vieze muffige geur, zoals sommige parfumvrije crèmes kunnen hebben. UV-stralen zijn de grootste rimpel-vormers en hierom is SPF de beste bescherming voor overdag.

  Voor tijdens de nacht zou je kunnen starten met een laag percentage Retinol, zoals de Retinol 3TR met 0,3% retinol. Dit is een nachtserum op oliebasis en stimuleert de huid gedurende de nacht tot celvernieuwing en huidversteviging. Ook deze is vrij van geurstoffen.

  Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd! Vriendelijke groeten, Julianne

 2. Carolien Heijstraten Carolien Heijstraten

  Ik zou graag een persoonlijk huid advies krijgen en advies over welke produkten ik moet gebruiken om mijn rimpels te vervagen en mijn ogen wat te liften.
  Ik ben 56 jaar en ik heb een gevoelige huid. Ik ben gevoelig voor geuren en vind niet elke creme lekker ruiken. Daarnaast heb ik last van opvliegers die onvoorspelbaar zijn. Vriendelijke groet, Carolien Heijstraten

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden