De beste huidverzorging voor baby's

door Julianne Bruining
16 Januari 2020

Voor de bevalling de babykamer al helemaal op orde en een kast vol met rompertjes, sokjes, kleertjes en... huidverzorging voor de kleinste. Maar wat is nou eigenlijk goed om te gebruiken op een babyhuidje? Voor elk probleem bestaat wel weer een ander zalfje. En die heerlijke bekende geurtjes doen je toch direct denken aan baby's? Maar is dat wel goed voor de babyhuid? Ik geef je graag een paar feitjes en tips om je te helpen met de huidverzorging van jouw baby. 


Na de geboorte

De huid van een pasgeboren baby is erg kwetsbaar. In de buik is de huid nog goed beschermd dankzij een flinke laag huidsmeer, oftewel vernix. Na de geboorte zal deze huidsmeer vanzelf verdwijnen en moet de huid zich aanpassen aan het nieuwe klimaat. De huid van een pasgeboren baby is dunner dan die van een volwassene en de huidcellen zitten minder strak tegen elkaar aan. Hierdoor kan de huid minder goed het vocht in de huid vasthouden en zien we vaak dat de babyhuid droog en schilferig is. 

Nadat de vernix verdwenen is gaat de babyhuid vervellen. Dit natuurlijke proces begint bij de handen en de voeten en gaat het hele lichaam bij langs. De baby heeft hier geen last van, het jeukt niet en het doet ook geen pijn. Deze vervelling kan twee weken duren. Naast het vervellen kan het zijn dat de baby puistjes en bultjes in het gezicht krijgt. Dit heet acné neonatorum en kan geen kwaad! Babyacné kan een tijdje aanhouden. Het duurt soms nog een paar maanden voordat de puistjes helemaal verdwenen zijn. Vermijd vette zalven in het gezicht, om babyacné te voorkomen of te verhelpen: een luchtige crème of huidolie is voldoende. 


Huidverzorging voor baby's


Ingrediënten

Een babyhuid is puur natuur en nog geen cosmetica gewend. De juiste huidverzorging is erg belangrijk, omdat we de huid niet willen irriteren of belasten. Wat is nou de beste huidverzorging voor baby’s? Het belangrijkste is dat je kiest voor producten op natuurlijke basis. Verdiep je in de ingrediëntenlijst, want niet alle producten zijn zo natuurlijk als dat geclaimd wordt. Biologisch, hypoallergeen, ecologisch of dermatologisch getest zijn titels die niet beschermd zijn en die iedere fabrikant zomaar mag gebruiken. Zo’n term wil dus niet zeggen dat een product natuurlijk of goed is. Kijk voor een huidverzorgingsmerk verder dan iets wat alleen voor baby's zou zijn, want ook op de 'volwassen afdeling' staan mooie merken op natuurlijke basis. Gek genoeg bevatten veelal producten van de bekendste babyhuidverzorgingsmerken de meeste chemische ingrediënten. 

Vermijd producten met veel ingrediënten en onnodige stoffen, zoals:

  • een hoog gehalte parfum (parfum, perfume of fragrance)
  • parabenen
  • minerale oliën, zoals paraffine (paraffinum liquidum) en vaseline (petrolatum)
  • agressieve alcoholen (alcohol denat., SD alcohol, ethanol, methanol, ethyl alcohol en isopropyl alcohol). 

De babyhuid is nog niet allergisch voor ingrediënten, maar een allergie kan zich wel ontwikkelen bij teveel blootstelling aan irriterende ingrediënten. Veel (baby)waszepen en billendoekjes bevatten een hoog gehalte aan parfum, alcohol (conserveringsmiddel) en sulfaten (om het te laten schuimen). Lees de ingrediëntenlijst op de achterkant (of onderkant) van je product. 

 

Must-haves

De must-have huidverzorgingsproducten voor een baby zijn een badolie of milde wasgel, een huidolie en een vette zalf voor op eczeem plekjes of luieruitslag. Het advies is om een baby 2 a 3 keer per week in bad te doen. Badderen ontdoet de huid van haar natuurlijke vetlaagje en hierdoor kan de huid uitdrogen. Badder dus niet te vaak. Smeer de babyhuid altijd in na het badderen, en indien nodig tussen de baddermomenten door met een neutrale babyolie. Dit helpt schilfertjes te voorkomen en te verhelpen. Een babyshampoo is nog niet nodig, ook niet wanneer je baby veel haar heeft. De talgklieren van de baby produceren nog niet veel talg en hierdoor worden de wortels van de haren ook nog niet vet en vies. Gewoon wat water over de haren spoelen is voldoende. 

De nagels van baby’s groeien heel snel. Met een vijltje kun je de nagels kort houden en voorkomen dat de baby zichzelf krabt.

Atopisch eczeem komt veel voor bij baby’s en kindjes. Deze plekjes met schilfers en roodheid, kunnen jeuken en dienen goed verzorgd te worden. Smeer de plekjes in met een neutrale vette zalf, zonder parfum. Een dikke laag zalf beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf, zodat deze snel kan herstellen. Dit geldt ook voor luieruitslag: hoe dikker de laag zalf, hoe beter. Op die manier kan urine en ontlasting niet bij de huid komen en kan de irritatie sneller genezen.

Hoe heerlijk het ook is dat je baby en de babykleding lekker ruikt: let op het gebruik van wasmiddel en wasverzachter met veel parfum. Een baby kan een allergie ontwikkelen voor wasverzachter en dit kan op latere (volwassen) leeftijd erg vervelend zijn. Natuurazijn is een natuurlijk middel dat goed als wasverzachter gebruikt kan worden. Geen paniek: de vieze geur van natuurazijn gaat niet in de kleding zitten maar is neutraal en de kleding komt zacht uit de was. Hang voor een lekker geurtje wat geurbuiltjes in de kledingkast of tussen de kleertjes van de baby. Op die manier ruikt de kleding toch fijn en voorkom je onnodige huidirritatie.

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Gevoelige huid, wat te doen?

 

Julianne Bruining
Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.