De beste middelen tegen littekens

door Anja van Dijken
11 Juli 2023

Wat zijn littekens?

Littekens ontstaan wanneer de huid zichzelf geneest na een letsel. Dit is een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces, maar het kan soms leiden tot een verandering in het uiterlijk van het huidoppervlak. Er zijn verschillende soorten littekens, waaronder atrofische (verzonken) littekens, hypertrofische (verhoogde) littekens, en keloïde (grote, opgeblazen) littekens.

 

Preventie is de sleutel

De eerste stap in littekenbeheer is preventie. Als je een verse wond hebt, is het belangrijk deze schoon en vochtig te houden om een optimale genezing te bevorderen. Vermijd ook zoveel mogelijk zonblootstelling, want UV-straling kan het genezingsproces verstoren en de vorming van donkere pigmenten veroorzaken, wat leidt tot opvallendere littekens.

 

Behandelingen tegen littekens

Hoewel sommige littekens met de tijd kunnen vervagen, hebben anderen misschien een beetje extra hulp nodig. Hier zijn enkele effectieve behandelingen die je kunnen helpen het uiterlijk van littekens te verminderen:

Littekencrèmes

Er zijn vele vrij verkrijgbare littekencrème, littekenzalf en siliconengel litteken die kunnen helpen bij het verminderen van littekens. Deze producten bevatten ingrediënten zoals siliconen, vitamine E, of retinol, die de huid kunnen helpen genezen en het uiterlijk van littekens kunnen verminderen.

Chemische peeling

Deze behandeling, die meestal bij de dermatoloog wordt uitgevoerd, bestaat uit het aanbrengen van een chemische oplossing op de huid om de bovenste lagen te verwijderen. Dit stimuleert de groei van nieuw, gezonder huidweefsel.

Microdermabrasie

Dit is een niet-invasieve procedure waarbij kleine kristallen worden gebruikt om de bovenste laag van de huid te exfoliëren, waardoor het uiterlijk van littekens wordt verminderd.

Lasers

Lasertechnologie kan worden gebruikt om littekens te verminderen. Er zijn verschillende soorten laserbehandelingen, maar over het algemeen werken ze door de bovenste huidlaag te verwijderen of door de onderliggende huid te stimuleren om meer collageen aan te maken.

Littekenpleister

Littekenpleisters worden vaak gebruikt ter behandeling van afwijkende littekens, zoals hypertrofische (verhoogde) littekens en keloïde (grote, opgeblazen) littekens. Vaak zitten er in deze littekenpleister siliconen, waardoor littekens vlakker, soepeler en dunner worden.

 

Wat is de beste crème voor littekens? 

De Neoderma Blue Blood Gel - Youth Infuser is een unieke gel-serum die een perfecte toevoeging is aan alle huidverzorgingsrituelen. Dit serum stimuleert de celvernieuwing en wondgenezing door de werking van perfluorocarbon, waardoor litteken gezicht zichtbaar minder zullen zijn naar verloop van tijd. Ook ziet de huid er zichtbaar gladder, steviger en veerkrachtiger uit en rimpels worden minder zichtbaar. 

Neoderma Blue Blood Gel
Neoderma Blue Blood Gel

 

Littekencreme kopen? 

Heb je advies nodig voor het kiezen van de juiste littekenzalf? Neem contact op met onze specialisten van Care for Skin. We helpen je graag verder!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.