De gecombineerde huid verzorgen

door Julianne Bruining
10 April 2020

Droge wangen, maar toch een glimmend voorhoofd? Of voelt jouw huid zowel trekkerig als vettig aan? Een gecombineerde huid komt veel voor en het is ook niet vreemd als je niet weet hoe je de huid nu precies het beste kunt verzorgen. Lees verder in deze blog!

De gecombineerde huid

Veel mensen hebben een gecombineerde huid. Een gecombineerde huid betekent een combinatie van twee verschillende huidtypen. De meest voorkomende combinatie is een vette huid met een normale huid. Hierbij is vaak het voorhoofd, de neus en de kin vet. Dit noemen we de T-zone, omdat deze als een T-vorm getekend kan worden. De wangen zijn dan vaak normaal tot droog.

 

Oorzaken van de gecombineerde huid

De vettere T-zone kan ontstaan omdat dit gebied actievere talgklieren bevat en vaak grotere poriën. De huid scheidt hier meer talg uit. De T-zone kan dus gedurende de dag gaan glimmen, terwijl de wangen juist wat droog aan kunnen voelen. Een gecombineerde huid is in principe aangeboren. In de blog ‘Het verschil tussen huidtype en huidconditie’ leggen we uit dat de vier huidtypen (normaal, droog, vet, gecombineerd) aangeboren zijn en dat de huidconditie kan variëren. Een gecombineerde huid kan ook een huidconditie zijn, die ontstaat door een verkeerde huidverzorging.

 

De talgklieren 

Het zit namelijk zo: de talgklieren voorzien de huid van talg, om de huid soepel te houden. Zie de talgklieren als werkmannetjes: zij peilen hoe soepel de huid is en of er meer talg aangemaakt moet worden. Huidverzorgingsproducten met agressieve ingrediënten, zoals sulfaten (SLS/SLES), alcohol, parfum en parabenen strippen de huid van haar natuurlijke vetlaag. De talgklieren (onze werkmannetjes) raken daardoor in paniek, omdat ze denken dat de huid wordt uitgedroogd. Zij gaan hierdoor extra veel talg aanmaken als beschermingsmechanisme, maar dat resulteert dan in een vette T-zone die je liever niet hebt. Daarnaast drogen deze agressieve ingrediënten ook de minder vette delen van het gezicht uit, waardoor bijvoorbeeld de wangen weer heel droog en trekkerig aan kunnen voelen. En voilà, een gecombineerde huid is geboren!

 

Hoe te verzorgen

Door over te stappen op de juiste huidverzorging kun je de huid meer in balans brengen, zelfs wanneer de gecombineerde huid echt je huidtype is. Je wilt zowel de huid comfortabel laten aanvoelen, als een glimmende T-zone voorkomen. Wij geven je dan ook graag wat tips. 

 

1) Gebruik twee reinigers

De gecombineerde huid heeft behoefte aan twee verschillende reinigers: één voor ’s ochtends en één voor ’s avonds. De vette T-zone houdt wel van een gelreiniger die een beetje gaat schuimen. Deze zorgt er namelijk voor dat het talg wordt opgelost en de poriën tot in de diepte talgvrij worden gemaakt. Maar een gelreiniger is vaak ook de valkuil: goedkope reinigers bevatten SLS/SLES, dit zijn de agressieve sulfaten die de huid uitdrogen. Daarnaast bevatten ze vaak ook alcohol en parfum. De goede gelreiniger moet in ieder geval vrij zijn van sulfaten en alcohol. Een gelreiniger is dan een goede keuze om de huid ’s ochtends mee te reinigen, zodat ze lekker fris en glimvrij de dag in gaat.

’s  Avonds is het dan juist de tijd om de huid te voeden, om de drogere gedeeltes van de huid tevreden te stellen. Een voedende reiniger is bijvoorbeeld een reinigingsmelk of reinigingsolie. Deze verwijdert make-up, vuil en afvalstoffen, zonder vocht en vet uit de huid te onttrekken. 

Reinigingsgel
Reinigingsmelk

  

 

 

2) Producten op waterbasis voor overdag

Producten op waterbasis worden goed door de huid opgenomen en leggen geen extra vette laag op de huid, waardoor ze zou kunnen gaan glimmen. Dit is fijn voor overdag. Zo is het een goede keuze om een hyaluronzuur serum te gebruiken: dit is eentje die de textuur heeft van een waterige gel. Hyaluronzuur dringt in de huid en houdt daar het vocht vast, zonder vet te worden. Dit is zowel goed voor de drogere wangen als de vette T-zone. Het serum voelt lekker fris aan en is binnen een paar seconden opgenomen door de huid. Een dagcrème op gel- of waterbasis voedt de huid met vitamines, mineralen en hyaluronzuur, zonder een vette laag achter te laten. Let erop dat je zomers ook een crème met SPF gebruikt, om de huid te beschermen tegen zonschade.

Serum met hyaluronzuur
Dagcrème op waterbasis
   

 

 

3) ’s Nachts de huid voeden

De huid voeden is juist ook erg belangrijk. Zoals eerder al omschreven zullen de talgklieren gaan overproduceren op het moment dat ze denken dat de huid droog wordt. Maar, je wilt overdag niet als een glimmende discobal over straat. Daarom is ’s avonds het moment op de huid goed te voeden. Je huid absorbeert ’s nachts alle rijke werkstoffen, waardoor zowel de droge huid als de vette huid wordt gebalanceerd. Mocht je ’s ochtends dan wakker worden met een vettig laagje op de T-zone, dan is daar die eerder besproken gelreiniger prettig voor om te verfrissen. Producten met boters (sheaboter, cacaoboter) kun je beter vermijden, omdat deze een laagje kunnen leggen over de poriën waardoor ze verstoppen. Maar een voedende, smeerbare huidolie is daarentegen juist wel een goede optie. Deze dringt diep in de huid. Er wordt ook wel gezegd dat de beste remedie tegen een vette huid juist het gebruiken van olie is. Masseer de olie lekker in de huid voordat je naar bed gaat, om vlekken in de kussensloop te voorkomen.

Gezichtsolie

 

 

4) Multi Masking

Met multi masking kun je lekker creatief zijn! Het is namelijk het toepassen van verschillende maskers op je huid, op basis van de behoefte. Op die manier heb je één maskermoment, met twee of soms zelfs drie verschillende maskers. Zo kun je bij de gecombineerde huid de T-zone voorzien van een kleimasker: deze absorbeert overtollig talg zonder de huid uit te drogen. Daarnaast werkt het vaak ook antiseptisch, wat kan helpen bij ontstekingen of mee-eters. Vervolgens smeer je de wangen in met een voedend crèmemasker. 10 minuten relaxen en verwijderen maar!

Kleimasker
Voedend crèmemasker

 

Wil je graag persoonlijk huidadvies? Wij helpen je graag! Stuur een mailtje naar [email protected] of neem telefonisch contact op via 085 060 7005. Onze gespecialiseerde schoonheidsspecialistes kunnen een passend advies geven. 

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breid haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakidioot die graag ingredientenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.