De perfecte Zonnebrand?

door Cedric van Dijken
14 Juni 2013
Gisteravond zat ik toevallig op Uitzendinggemist.nl te kijken, waar ik een uitzending van de Rekenkamer tegenkwam over zonnebrand, 'Wat kost Zonnebrand' was de titel. Erg leuke uitzending met veel tips & trucs over zonnenbrand en het gebruik daarvan.

Op een zonnebrand product staat altijd een aanduiding in vorm van SPF(Sun Protection Factor, Zon Beschermings Factor), deze geeft aan hoelang wij in de zon kunnen liggen. Deze factor is wettelijk verplicht en wordt gecontroleerd voordat een product de markt opgaat.
Wanneer we zonder bescherming een uur lang in de zon liggen, verbranden we een bepaalde graad.
Wanneer we in dezelfde zon liggen, kunnen we met een SPF50, 50 keer zo lang in de zon liggen voordat we met dezelfde graad verbrand zijn.

Voorwaarden hiervoor zijn:
- Om de 2 uur insmeren met de SPF50 zonnebrand.
- Insmeren met 2mg/cm2 zonnebrand.

2 mg per vierkante centimeter staat voor de dikte van laag zonnebrand die we op moeten smeren. Dit komt neer op ongeveer 36 ml voor een volwassen en ongeveer 20ml voor een kind van 10. Wat erg veel is!!

Een zonnebrand van Dr. R.A. Eckstein is 150ml, we zouden ons dus nog geen 5 keer in kunnen smeren met deze zonnebrand... Hier stond ik wel even van te kijken.

Het nadeel van zonnebrand is dat de bescherming kwadratisch terug loopt wanneer we een dunnere laag opsmeren. Smeren we met 1mg/cm2 in plaats van 2mg/cm2 met een factor 50 zonnenbrand, oftewel de helft. Dan worden niet met een factor 25 beschermd, maar ongeveer met een factor 7.. Bijna geen bescherming dus.

Wil je kunnen controleren of dat je voldoende zonnebrand op hebt. Dan is de inhoud van het flesje een goede indicator. Deel de inhoud door 36ml, en je weet ongeveer na hoeveel smeerbeurten het flesje leeg moet zijn.

Smeer het niet uit, maar laat het intrekken... Wanneer we zonnebrand opsmeren moeten we het gelijkmatig over de huid verdelen, en de witte gloed laten zitten en deze in laten trekken. Niet uitsmeren, want dan gaat de werking van de zonnnebrand achteruit.

Kortom, let op de volgende punten bij het smeren en kopen van een zonnebrand:
- Pak een hoge SPF-factor (30 of hoger), aangezien we vaak te dun smeren, heb je nog wel wat bescherming.
- Smeer dik, met een flesje van 150ml zou een volwassen ongeveer 4 a 5 keer mogen doen.
- Smeer de 'witte gloed' niet uit, maar laat deze intrekken.
- Smeer jezelf om de 2 uur opnieuw in.

Wil je de uitzending terug kijken: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1350320 
Cedric van Dijken
author-cedric-van-dijken-text
Nieuwkomer: Dermalogica bij Care for Skin
Lees meer...
22 Mei 2020
Breng self tan aan als een pro!
Lees meer...
15 Mei 2020
Hoe werkt een self tan?
Lees meer...
12 Mei 2020