De zon en huidveroudering

door Anja van Dijken
27 April 2021

De meeste mensen weten niet dat de zon de grote veroorzaker is van vroegtijdige huidveroudering, maar ook huidveroudering in zijn algemeen. De beschadiging die de huid oploopt door de zon wordt ook wel zonneschade genoemd.

 

Wat is het verschil tussen UVA en UVB stralen?

UVA stralen zorgen voor huidveroudering en UVB stralen voor zonnebrand.

Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA en 5% uit UVB. UVA dringt dieper in de huid, waardoor het collageen en elastine wordt aangetast. De A staat voor Aging. UVB stralen zijn krachtiger, maar blijven voornamelijk aan de bovenste huidlaag en veroorzaakt zonnebrand. De B staat voor Burning.

 

Gevolgen van zonneschade op korte termijn

Zonneschade is zichtbaar in de vorm van verbranding, dit kan het op korte termijn doen, met als resultaat: roodheid of zelfs blaasjes of blaren als gevolg van huidverbranding. Dit kan zelfs gepaard gaan met misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.

Warmte van de zon zal de huid gaan uitdrogen en de voorradige essentiële vetzuren zullen op raken. De huid wordt hierdoor niet alleen droog, maar droogte rimpels zullen gaan ontstaan, schilfering, vaak in combinatie met jeuk.

 

Gevolgen van zonneschade op lange termijn

Op langere termijn zal de schade zich toespitsen op beschadiging van het collageen in je huid. Collageen is een eiwit dat zorgt voor de stevigheid van de huid. Door beschadiging zal het collageen afbreken in de diepere huidlagen, met als gevolg vroegtijdige huidveroudering, zoals rimpels, fijne lijntjes. De huid verliest zijn elasticiteit en stevigheid.

Ook kan op langere termijn een pigmentstoornis ontstaan, waardoor pigmentvlekken worden gevormd.

Herhaaldelijke zonverbranding en onbeschermde blootstelling aan de zon vergroot de kans op meerdere vormen van huidkanker.

 

Hoe voorkom ik zonneschade en daarmee vroegtijdige huidveroudering?

  • Bescherm je huid dagelijks met een Zonnenbrandcreme Factor 50, dit voorkomt verbranding en huidveroudering.
  • Kies daarbij een SPF van minimaal 15 of 30, dit is uiteraard afhankelijk van je eigen huidpigmenten, of je in de zon ligt, je huid al redelijk gebruind is of alleen maar af en toe buiten bent.
  • Heb je een blanke en gevoelige huid dan is een SPF 50 zeker aan te bevelen.

 

Hoe herstel ik mijn huid als er al zonneschade is?

Huidschade door de zon is niet volledig te herstellen, maar de juiste huidverzorgingsproducten zullen het herstel zeker stimuleren.

Maria Galland biedt hiervoor twee prachtige varianten huidverzorgingsets aan:

LIFT’EXPERT SET (40+): Deze set producten bevatten 100% anti-aging ingrediënten, verstevigen, liften en stimuleren de huidcellen tot productie van collageen om de stevigheid en elasticiteit te verbeteren. Tevens zal het AGE Control complex de oxidatie en glycatie van de huid bestrijden en zorgen voor een gladmakend en hydraterende werking.

De set bestaat uit:

  • Liftende en herstellende gel-creme 24 uurs verzorging (50ml)
  • Serum (15ml)
  • Sample Cell Defense SPF30

Maria Galland Set

 

FINE ACTIVE AGE SET (40+50+): Deze set producten zijn gericht op de rijpere huid, (zeer geschikt tijdens de overgang), stimuleren de aanmaak van collageen en elastinevezels. Fijne lijntjes worden hierdoor minder zichtbaar. Het anti-pollution complex in deze producten beschermt de huid tegen oxidatie. Dit in combinatie met vitamine B3 en hoogwaardige plantenextracten, is de huid beschermt tegen huidveroudering, veroorzaakt door de zon en milieu.

De set bestaat uit:

  • Luchtige anti-aging 24 uurs verzorging (50ml).
  • Serum (15ml).
  • Sample Cell Defense SPF30.

Lift Expert Anti Aging Set

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.