Double cleansing. Hoe, wat en waarom?

door Anja van Dijken
27 Maart 2023

Je hebt er vast al eens iets over gelezen, double cleansing. We weten inmiddels als geen ander, met je make-up tussen de lakens kruipen, dat is een NO-GO! Maar is het nu echt nodig om je huid twee keer achter elkaar te reinigen? We proeven je twijfel, daarom is het goed hier eens flink in te duiken.

 

Double cleansing, wat is het?

Double cleansing, betekent simpelweg een dubbele reiniging van je gezicht. Hoezo moet dit twee keer? Het dubbel reinigen, daar zweren de Aziatische vrouwen al eeuwen bij en is eigenlijk dus niets nieuws onder de zon. Deze trend, die je inmiddels geen trend meer kunt noemen, is overgewaaid naar ons.

Het blijkt dat de gezichtsreiniging van de Aziatische vrouwen uit veel stappen bestaat, variërend van vijf tot maar liefst tien stuks. We hebben dus geen klagen en de double cleansing mag voor ons een kleinigheidje zijn. Normaliter besteden we niet meer dan 20 seconden aan onze reiniging voordat we het bed induiken. Een dubbele reiniging zal hoogstens 1 tot 2 minuten in beslag nemen. Je zult versteld staan wat een dubbele reiniging met je huid doet.

Double cleansing betekent dat we met meestal twee verschillende producten onze huid ontdoen van make-up, luchtvervuiling, SPF en dode huidcellen.

 

Waarom een dubbele reiniging?

Ga eens na hoeveel laagjes je in de ochtend op je huid aanbrengt. Na de reiniging gebruiken we een serum, een dagcrème, misschien een foundation, BB cream of CC cream, wat poeder en zelfs zonnebrand. Al met al flink wat laagjes, die zeker goed zijn voor de huid. Geen twijfel hierover. Overdag komt daar ook nog eens de vervuiling vanuit de lucht bij. Je kunt je voorstellen dat een simpele reiniging, met een cleanser, de micellair water of het reinigingsdoekje, de huid niet volledig zal ontdoen van al dit "vuil". Het gevolg is dat het achtergebleven vuil, of dit nu veel of weinig is, nooit een goede basis kan zijn voor de verdere verzorging.

Het gevolg van niet goed reinigen betekent dat de huid op den duur doffer zal worden, meer verstoppingen zal ontwikkelen, ontstekingen worden gestimuleerd en zelfs de huid vroegtijdig veroudert.

DUS: een goede reiniging, de double cleansing, zal jouw huid veel brengen, een verzorgde huid met meer glow, minder verstoppingen en onzuiverheden.

 

Hoe doe je dat nu zo'n double cleansing?

De meeste cleansers bestaan hoofdzakelijk uit water, met daarbij de benodigde ingrediënten om de huid te reinigen. Ons productgebruik bestaat steeds vaker uit waterproof en longlasting make-up, maar ook zonbescherming. Deze items vragen om een grondige reiniging. Je hebt dan voor het goed reinigen van je huid echt iets extra's nodig, een ander type product.

Vetten lossen vetten op, dit is het principe van de double cleansing. Blijf tegelijk trouw aan je eigen cleanser gezicht en kies voor de extra reiniging een ander type product. Wat betekent dat voor jouw huid!

Eerste stap double cleansing:


Reinig je huid met een cleansing oil of een reinigingsmelk. Foundation op oliebasis, lippenstift, waterproof mascara en zonverzorging, zullen samensmelten met de olie in de reiniging waarin oliën zijn verwerkt. Hierdoor kun je je make up en zonverzorging makkelijker verwijderen dan met een reguliere cleanser die veelal op waterbasis is. De achtergebleven olie van de reiniging en de laatste restjes vuil zul je helemaal verwijderen tijdens het tweede reinigingsmoment. Dermalogica PreCleanse is een cleansing oil, die de eerste stap is in een dubbele reinigingstroutine. Deze Precleanse is rijk aan oryzanol, fytinezuur, antioxidanten, fytosterolen en meerdere vitamine B soorten. Het voorkomt schade door vrije radicalen, verzacht de huid en ondersteunt het weefselherstel. 

Dermalogica PreCleanse
Dermalogica PreCleanse

 

Tweede stap double cleansing:


Reinig je huid met je eigen cleanser op waterbasis, die geschikt is voor jouw huidtype. Je kunt kiezen voor een micellair water, een reinigingsmelk, een reinigingsgel of cleansing foam.

Dr. Grandel Cleansing Milk
Dr. Grandel Cleansing Milk

 

Welke producten zijn geschikt voor double cleansing?

Er zijn twee types double cleansing producten, de cleansing oil en de reinigingsmelk. Het is een beetje afhankelijk van wat jouw huidtype is, maar nog meer waar jij je prettig bij voelt. De cleansing oil kan in principe voor alle huidtypes gebruikt worden als eerste reiniging. Nu weten we uit ervaring dat mensen met een onzuivere of vette huid, hier huiverig voor zijn. Dit is absoluut niet nodig, maar wel begrijpelijk.

Olie lost olie op, dus als eerste reiniging is de cleansing oil een heel goed en effectief product om de foundation, de waterproof make-up en de zonverzorging goed op te lossen, waardoor dit vuil gemakkelijk van de huid verwijderd kan worden.

 

Medik8 Lipid-Balance Cleansing Oil
Medik8 Lipid-Balance Cleansing Oil

 

Voor het gemak maken we een onderscheid in de huidtypes en welke eerste reiniging daarbij past:

Vette huid, gecombineerde huid, onzuivere huid:

Zowel de cleansing oil als de reinigingsmelk kan bij dit huidtype als eerste reiniging worden gebruikt. Beide kan dus, ondanks dat je een vettere of onzuivere huid hebt. Gebruik hierna altijd de reinigingsgel die het laatste restje vuil en het achtergebleven restje olie van de huid verwijdert.

Normale huid, (extreem) droge huid, rijpere huid en gevoelige huid:

Gebruik voor de normale huid, de droge huid, de anti aging en de gevoelige huid altijd een cleansing oil als eerste reiniging. Ben je al een gebruiker van de reinigingsolie gezicht, dan kun je de huid tweemaal met deze Oil reinigen. Op zich prima, maar ga de uitdaging toch eens aan en kies toch voor een ander type product voor de tweede reiniging, zoals bijvoorbeeld de cleansing foam, geschikt voor dit huidtype. Vaak bevat de cleansing foam een fruitzuur, waardoor de huid goed wordt gereinigd en gestimuleerd wordt in hydratatie, maar ook bevatten deze foams veel antioxidanten die de huid beschermen tegen oxidatieve stress, anti-aging dus.

Medex Anti Prepare Foam
Medex Anti Prepare Foam

 

Wil je weten wat jouw huidtype is? Lees onze blog hierover: Wat is mijn huidtype en huidconditie?

 

Advies double cleansing?

Heb je advies nodig welke product geschikt is jouw huid een dubbele reiniging gezicht te geven? Neem contact op met onze Care for Skin specialisten, we geven je graag een goed huidadvies.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.