Droge handen, eczeem handen, hoe pak je dat aan?

door Anja van Dijken
28 November 2022

 

Onze handen, twee bezige bijtjes. Ze verdienen respect, zorg en een welverdiend podium voor wat extra aandacht. We slepen ze overal mee naartoe en dat niet alleen, ze moeten heel veel beproevingen doorstaan: regen, kou, zon, afwasjes, chemicaliën, etc. Ze pakken letterlijk bijna alles aan.

Als je er goed over nadenkt staan onze handen echt bloot aan veel invloeden. Ze zijn er natuurlijk als geen ander voor in de wieg gelegd, maar niet elke huid reageert daar hetzelfde op. Droge huid, eczeem, het kan er zomaar zijn.

We geven je graag wat meer informatie en de juiste tips om eczeem handen te voorkomen en te herstellen.

 

Hoe ontstaan eczeem handen?

Eczeem handen ontstaan wanneer je veel met je handen in water zit, vaak je handen moet wassen of door producten die je handen uitdrogen. Als je hier door je werk veel mee in contact komt, dan liggen droge handen al gauw op de loer. Klachten zoals eczeem, irritatie en wondjes komen dan al snel om het hoekje kijken.

Handeczeem, eczeem vingers of eczeem op de handrug ontstaan doordat de huid te snel uitdroogt door water, zeep, chemicaliën en/of kou. Handeczeem ontstaat meestal door een combinatie van factoren.

 

Oorzaken van eczeem op handen.

Er zijn meerdere oorzaken die eczeem handen veroorzaken, hieronder staan de meest voorkomende.

Langdurige irritatie

Wanneer de handen veel worden blootgesteld aan water, zepen, chemicaliën, kou en of warmte. Het kan de huid behoorlijk gaan irriteren en de huidbarrière aantasten, met eczeem als gevolg.

Contacteczeem

Kan ontstaan doordat de huid in contact komt met een stof waar het allergisch op reageert. 

  • rubberen handschoenen
  • onedele metalen in sieraden (nikkel)
  • parfum in wasmiddel, handcrème of handzeep
  • sappen van groenten en fruit (drogen uit)

Erfelijke aanleg

Bij de geboorte is er al een gevoeligheid voor eczeem of de kans om eczeem te ontwikkelen zit in de genen. Het wordt ook atopisch of constitutioneel eczeem genoemd. Atopisch eczeem handen treft ongeveer 1 op de 20 mensen.

 

Wat kun je doen tegen eczeem op je handen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen tegen eczeem op je handen. Naast een medische behandeling hebben, de handen ook een dagelijkse huidverzorging nodig.

Medicatie behandeling.

Het lukt de huid soms niet om te herstellen en dan heeft het wat steun nodig. De huisarts of huidarts schrijft dan een zalf voor die corticosteroïden bevat, maar er wordt ook wel gebruik gemaakt van teerzalven. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden, dit is afhankelijk van de duur en ernst van het eczeem. Raadpleeg daarvoor altijd een deskundige voor advies.

Wat je zelf kunt doen tegen handeczeem.

Om zelf eczeem op de handen aan te pakken kun je het volgende doen:

  • Vermijd contact met huidirriterende stoffen.
  • Draag handschoenen bij kou.
  • Was je handen zo min mogelijk.
  • Gebruik een sterk verzorgende handcrème,
  • Gebruik geen agressieve zepen, maar een milde handzeep die de huid niet uitdroogt.

In goedkope handzepen worden veelal agressieve sulfaten verwerkt, dit zijn sterke ontvetters die de huid onnodig uitdrogen. Een goede handzeep tast de huidbarrière niet aan, is verzorgend en sterk hydraterend waardoor het de huidbarrière herstelt. Goede ingrediënten zijn: aloë vera, glycerine en natuurlijke oliën (kokosolie, sheaboter).

Gebruik een verzorgende handcrème meerdere malen per dag en bij voorkeur ook 's nachts, vooral één die voorziet van vocht en de benodigde vetten. Het huidherstel is tijdens de nacht namelijk het grootst.

 

Welke producten gebruik je om handeczeem te behandelen?

Het kan zijn dat je medicatie nodig hebt om je handeczeem te behandelen. Daarnaast is het altijd goed om voor handeczeem de juiste verzorging met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten te kiezen. Hierdoor wordt de huid niet verder beschadigd en door herstellende, hydraterende, vettende en verzorgende ingrediënten zal de handeczeem rustiger worden. 

We hebben een aantal milde producten voor hand & voet verzorging bij handeczeem voor je geselecteerd.

Handzeep voor handeczeem voor een milde en zachte reiniging. 

Comfort Zone Sacred Nature Hand & Body Soap

Comfort Zone Sacred Nature Hand & Body Soap

 

De Comfort Zone Sacred Nature Hand & Body Soap heeft verzachtende en antioxiderende eigenschappen. Het helpt de huidbarrière te herstellen. Tip: Gebruik ook andere producten uit de Comfort Zone Sacred Nature lijn voor optimaal resultaat.

Loveli Hand Wash Cucumber & Aloë Vera

Loveli Hand Wash Cucumber & Aloë Vera

 

Loveli Hand Wash Cucumber & Aloë Vera is een 100% natuurlijke handzeep. De zachte reiniging droogt de handen niet uit doordat de wasstoffen zijn gemaakt van kokos en suiker. 

 

Embryolisse Creme Nutrive Mains

Embryolisse Creme Nutrive Mains

 

Embryolisse Creme Nutritive Mains is een sterk voedende handcrème die de ruwe, droge eczeemhanden intensief hydrateert en herstelt. Daarbij versterkt de Embryolisse creme de barrière lipidelaag om de huidbarrière te herstellen.

 

Handmasker voor handeczeem voor een intensieve voeding en herstel.

Malu Wilz Luxury Moments Rich Hand Cream & Mask

Malu Wilz Luxury Moments Rich Hand Cream & Mask

 

Malu Wilz Luxury Moments Rich Hand Cream & Mask is een intens voedend 2-in-1 product. Het handmasker is juist bedoeld voor de regeneratie van gestreste en extreem droge handen, die extra vocht en lipiden nodig hebben. Sheaboter en druivenpitolie voor extra voeding en panthenol (vorm van vitamine B5) heeft een kalmerende werking op de huid.

 

Handverzorging kopen?

Handverzorging koop je bij Care for Skin snel en gemakkelijk online. Op werkdagen voor 21:00 uur bestelt is de volgende dag in huis! De bestellingen worden door ons team zorgvuldig verpakt en met PostNL verzonden. Voor persoonlijk advies of vragen kun je altijd contact opnemen met de huidspecialisten van Care for Skin, zij helpen je graag verder!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.