Een droge huid, hoe kom je er vanaf?

door Anja van Dijken
14 November 2022

Heb jij een droge huid met een trekkerig gevoel? Waaraan is een droge huid te herkennen en wat kun je er zelf aan doen? Gebruik je wel de juiste producten, ligt het aan je leefomgeving of ben je gewoon met een droge huid geboren?

Voor eens en altijd duidelijkheid, dat verdient jouw huid!

 

Hoe ontstaat een droge huid

De term droge huid wordt vaak verward met een vochtarme huid. Feitelijk zijn het twee verschillende dingen. Zelfs in de cosmeticabranche is het veelal niet helemaal helder wat er nu echt wordt bedoeld.

Voor jou de feiten op een rijtje:

  • Droge huid: is een huidtype waar je mee geboren wordt. De kenmerken van een droge huid zijn dat deze strak aanvoelt, geen vettere (talg) delen heeft, nagenoeg geen zichtbare poriën en ook geen mee-eters of andere verstoppingen.
  • Vochtarme huid: is een huidconditie, die eigenlijk bij alle huidtypes voor kan komen. De kenmerken zijn dat de huid trekkerig aanvoelt, een gebrek aan vocht (lees: waterachtige). Het voorhoofd laat een strakke glans zien, de wangen tonen vaak droogtelijntjes.

Als je het goed leest, lijkt het huidtype droge huid, veel op de huidconditie van vochtarme huid. Met huidtype word je geboren. De huidconditie is iets tijdelijks, dus daar is zeker iets aan te doen. Feitelijk is het zo dat nagenoeg elke huid het gevaar loopt een tekort aan vocht op te lopen. Bij de droge huid is dit een graadje erger.

Pak een bak water, giet er wat olijfolie in en je ziet gelijk dat de olie boven op het water blijft drijven. Het water zal minder snel verdampen, omdat de olijfolie dit tegenhoudt. Deze vergelijking kun je doortrekken naar je huid.

De droge huid heeft weinig tot geen aanmaak van eigen vetten, er ligt dus geen laagje vet op de huid, met als gevolg dat het vocht in deze huid ook sneller verdampt. Daarom zie je ook in huidverzorgingsproducten voor de droge huid, dat hierin niet alleen rekening wordt gehouden met de vetten, maar dat ook de vochtbestanddelen hoog op het lijstje staan.

Kort samengevat: een droge huid is feitelijk iets anders dan een vochtarme huid, maar in de praktijk gaan deze twee bijna altijd hand in hand.

Als het gaat om de oorzaak van de droge huid dan kun je stellen dat een droge gezichtshuid wel degelijk beïnvloed kan worden door externe omstandigheden en dus ook verergeren. Door het ouder worden (na de menopauze) gaat de huid minder talg aanmaken, maar ook mensen met onderliggende aandoeningen zoals diabetes, psoriasis en eczeem zullen merken dat de huid extreem droog kan zijn.

 

Wat te doen bij een droge gezichtshuid

De droge gezichtshuid heeft al gauw de neiging om gevoelig te worden, schilfertjes te vertonen en trekkerig of jeukerig aan te voelen. Er zijn daarom zeker bruikbare tips die je kunt hanteren om je droge huid zo aangenaam mogelijk te laten aanvoelen.

Wat moet je wel en niet doen bij een droge gezichtshuid? We hebben de do's & don'ts voor je op een rijtje gezet.

Do’s:

  • Zorg voor een goede balans in je huidverzorging. Veel hydratatie en veel vetten. Dus rijke crèmes, serums en maskers, die de zowel de vochtigheidsgraad als het vetgehalte van de huid (de lipiden) goed op peil houden.
  • Smeer de droge gezichtshuid gerust meerdere malen per dag in, in ieder geval minstens tweemaal per dag of naar behoefte vaker. De huid geeft heel duidelijk haar behoefte aan.
  • Is de huid schilferig, gebruik dan een milde exfoliatie op basis van glycolzuur, melkzuur en silica. Glycolzuur exfolieert de huid, stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, maar werkt ook mee in het vochtvasthoudend vermogen van de huid. De aanmaak van hyaluronzuur wordt hiermee zelfs gestimuleerd.

Don’ts:

  • Vermijd hete douches of baden, dit ontvet je huid.
  • Gebruik geen zepen op je huid. Zepen, maar ook veel doucheschuim en shampoo's, drogen de huid uit. Uiteraard geldt dit niet voor alle producten, de ingrediënten bepalen dit.
  • Gebruik geen huidverzorging waarin ingrediënten zijn verwerkt die de huid uitdrogen. Denk daarbij aan verkeerde vormen van alchohol, deze breken de huidbarrière (weerstand) af en drogen de huid uit. De enige twee alcoholen die goed zijn voor je huid zijn de vetalcoholen. Cetylalcohol en stearylalcohol. Staan deze op het ingrediëntenlijstje van je product, don't worry. Zelfs de droge huid gaat hier goed op.

 

Welke producten gebruik je voor een droge huid

Voor je dagelijkse verzorgingsroutine voor de droge huid is ons advies: veel hydratatie, veel vetten, milde reiniging, geen slechte alcoholen, wel exfoliëren. We hebben alvast een routine-advies gemaakt voor de droge huid met de bijbehorende producten en dit voor je op een rijtje gezet. De producten die we adviseren bevatten nagenoeg 100% van natuurlijke afkomstige ingrediënten en bevatten geen schadelijke toevoegingen.

 

Verzorgingsroutine voor de droge huid:

Cleanser: een milde cleanser die de huid reinigt, haar voorziet van extra hydratatie en een filmlaagje achterlaat op de huid om de huidbarrière blijvend te versterken. De Decleor Micellar Cleansing Oil reinigt de huid effectief en verwijdert make-up, zonder de huid uit te drogen. De amandelolie zorgt ervoor dat het vocht in de huid beter wordt vastgehouden en het squalaan werkt als huid-eigen olie om vochtverlies te voorkomen en de huid soepel te houden.

 

Decleor Micellar Cleansing Oil
Decleor Micellar Cleansing Oil

 

Serum: je huid voorzien van heel veel vocht is een must bij iedere huid, maar des te meer bij de droge huid. Gebruik het serum elke ochtend en elke avond na de reiniging, laat deze kort intrekken en breng hierna de dagcrème of nachtcrème aan. Het Neoderma Blue Blood Gel bevat vitamine B5, deze hydrateert de huid diep. De perzikpitolie, welke rijk is aan vitamine A en E zorgt voor een herstel van de huidbarrière, maar ook de olie voedt en verzorgt de huid optimaal.

 

Neoderma Blue Blood Gel
Neoderma Blue Blood Gel

 

Dagcrème: bescherming voor overdag, het liefst met een dagcrème met SPF, sowieso is dit in de lente en zomer een must. Decleor Cocoon Day Cream is een volle, romige gezichtscrème voor de droge huid die zorgt dat ruwe plekjes en droogteschilfertjes verdwijnen en niet meer terugkomen.

 

Decleor Cocoon Day Cream
Decleor Cocoon Day Cream

 

Nachtcrème: voor de nacht is de huid na het aanbrengen van het serum (de hydratatie) op zijn best met een rijke en volle nachtcrème. REN Clean Skincare Overnight Recovery Balm geeft de huid gedurende nacht de nodige herstellende vetten, waarbij de actieve ingrediënten zoals olijf-, amandel- en lijnzaadolie zorgen voor een intense hydratatie. Het beta-glucaan zorgt voor kalmering.

 

REN Clean Skincare Overnight Recovery Balm
REN Clean Skincare Overnight Recovery Balm

 

Masker of nachtcrème: deze combi hebben veel maskers tegenwoordig. Ze worden ook wel leave-on maskers genoemd. Vaak zijn het rijke en volle vettende producten die de huid optimaal voorzien van voeding gedurende de nacht. Het Neoderma Neo-Hydro Revitalizing Face Mask is zo'n nachtmasker, die door de shea butter en de aloë vera de huid enorm voedt, kalmeert en hydrateert.

 

Neoderma Neo-Hydro Revitalizing Face Mask
Neoderma Neo-Hydro Revitalizing Face Mask

 

Exfoliëren: bij extra schilfering is het gebruik van een milde exfoliant aan te bevelen. Voor de droge huid is een exfoliant of peeling op basis van zachte ingrediënten een must, denk daarbij aan een exfoliant op basis van glycolzuur, melkzuur, maar silica kan de huid ook op een milde manier exfoliëren. De Neoderma Face Luster Exfoliating Cream is een combinatie van een zachte reiniging en scrub, die bestaat uit natuurlijke extracten en oliën, die ervoor zorgen dat de schilfering zal verdwijnen en de huid tegelijk gevoed wordt.

 

Neoderma Face Luster Exfoliating Cream
Neoderma Face Luster Exfoliating Cream
Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.