Elastine en Collageen: een ijzeren duo!

door Anja van Dijken
17 Januari 2022

De huid is een mooi, uniek, maar ook complex orgaan en zelfs het grootste orgaan van ons lichaam. We willen deze graag in topconditie houden. Maar dan de vraag hoe doe je dat? Daarom is het goed om te weten wat elastine en collageen samen kunnen doen, wat deze twee een ijzersterk duo maakt. En wat jij zelf kunt doen om dit duo goed te onderhouden!

Elastine en collageen zijn de belangrijkste eiwitten die ons weefsel en onze huid structuur geven.

 

Wat doet elastine?

Elastine is een lichaamseigen eiwit dat zorgt voor zachtheid en veerkracht. Elastine is een eiwit dat in het bindweefsel voorkomt. Het heeft als eigenschap elasticiteit en zorgt ervoor dat weefsels in ons lichaam terug kunnen veren naar hun oorspronkelijke vorm nadat ze zijn uitgerekt of zijn samen getrokken.

De plekken waar elastine voorkomt in ons lichaam zijn de longen, darmen, wanden van de bloedvaten en uiteraard onze huid.

 

Wat doet collageen?

Collageen is ook een lichaamseigen eiwit en staat garant voor stevigheid en kracht. Collageen is dus net als elastine een eiwit dat van nature in ons lichaam aanwezig is, veelal in ons bindweefsel. Collageen staat garant voor 30% van het eiwitgehalte in het lichaam. Collageen is een stevig en krachtig eiwit.

 

Elastine en Collageen: een ijzersterk duo!

Het elastine is als een mazig 3D-netwerk dat de collagene vezels met elkaar verbindt, een mooi en ijzersterk duo, deze twee eiwitten. Samen gaan ze hand in hand en houden ons weefsel en de huid zo goed mogelijk in een goede staat.

 

Huidveroudering, hoe zit het met elastine en collageen?

De productie van de lichaamseigen eiwitten elastine en collageen neemt vanaf ons 25e levensjaar af. Vanaf ongeveer eind 20, begin 30 verliest de huid ongeveer 1% collageen per levensjaar. De veerkracht van de huid zal hierdoor verminderen, maar ook de stevigheid neemt af. Hierdoor ontstaan er rimpeltjes, maar ook zal de huid als het ware meer gaan hangen. Dit is een heel geleidelijk proces en is zeker niet van de een op de andere dag een feit.

 

Wat beïnvloed een vroegtijdige huidveroudering

Het natuurlijke huidverouderingsproces kan beïnvloed worden door verschillende factoren van buitenaf. Het zijn dus invloeden die de natuurlijke aanmaak van elastine en collagene eiwitten vertragen, maar ook de natuurlijke afbraak van deze eiwitten versnellen.

De grootste boosdoeners voor een versnelde huidveroudering zijn:

  • Roken zorgt voor een versneld verlies van elastine en collagene vezels, waardoor de rimpels bij rokers vaak dieper zijn. Nicotine zorgt voor vernauwing in de bloedvaten van de opperhuid. Hierdoor kunnen de vitamines (met name vitamine C) niet aan de huid worden afgegeven. Vitamine C is belangrijk voor de huid, het is een krachtige beschermer tegen vervuiling, UV-straling en dus huidveroudering.
  • Suikers, met name de snelle suikers zetten zich vast op het elastine en collageen in onze huid, waardoor de eiwitstructuren beschadigen. Dit proces wordt glycatie genoemd. Door het eten van voeding waarbij het bloedsuiker sterkt stijgt, treedt dit proces op. Dit proces versnelt de huidveroudering, maar is daarnaast uiteraard ook voor het lichaam in zijn geheel niet gezond en kan veel klachten veroorzaken.
  • Zon is een grote veroorzaker van vroegtijdige huidveroudering. Collageen en elastine vezels in de diepere huidlagen worden aangetast door de zon. Een dagelijkse goede zonbescherming is daarom een must voor het behoud van een elastische en stevige huid.
  • Stress veroorzaakt o.a. een verhoogd cortisol gehalte. Cortisol geeft de huid een verminderde weerstand, slechter herstel, maar ook afname van het collageen en elastine in de huid.

 

Elastine en collageen: hoe helpen we deze twee een handje?

Vitamine C is hierin een sleutelwoord. Deze belangrijke vitamine helpt de huid met zekerheid zijn stevigheid te bewaren. Vitamine C in voeding en in huidverzorging werkt als een antioxidant. Het is dus belangrijk om Vitamine C niet alleen middels voeding binnen te krijgen, maar ook te gebruiken in je dagelijkse huidverzorging.

Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Vitamine C is een krachtige antioxidant, die de cellen beschermt tegen de schadelijke vrije radicalen die ontstaan door bijvoorbeeld zon, roken, voeding, alcohol.

 

Vijf bruikbare tips om zuinig te zijn op het ijzeren duo: Elastine en Collageen:

  • Kies voor huidverzorging met daarin vitamine C verwerkt.
  • Vermijd roken.
  • Vermijd overmatig zon en gebruik dagelijks een SPF30, het gehele jaar door.
  • Vermijd suikers, kies voor gezonde voeding.
  • Vermijd stress.

Het Vitamine-C Serum van Alpha-H is een serum op basis van 3% Vitamine C en Hyaluronzuur. Dit vitamine C serum is een uitermate geschikt serum met zeer veel goede eigenschappen om de elastine en collagene vezels een handje te helpen en deze zo in goede conditie te houden. Het kan eenvoudig naast elke dagcrème of nachtcrème worden ingezet, door 3-5 druppels na de reiniging aan te brengen en in te masseren.

  • Stimuleert de aanmaak van collageen.
  • Bevordert de huid-elasticiteit.
  • Vermindert donkere kringen onder de ogen.
  • Vermindert vorming van rimpels en fijne lijntjes.
  • Hydrateert de huid.
  • Vermindert pigmentatie en roodheid.
  • Kalmeert een zonverbrande huid.
  • Beschermt tegen vrije radicalen.
  • Beschermt tegen onzuiverheden en ontstekingen.
Alpha-H Vitamine C Serum
Alpha-H Vitamin C Serum

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.