Gevoelige huid, wat te doen?

door Julianne Bruining
23 Juli 2019

Rode vlekjes, bultjes, schilfers of gauw een prikkelend gevoel na het opbrengen van een product? Dan heb je waarschijnlijk een gevoelige huid. Je hebt wellicht al veel producten geprobeerd, maar na één keer aanbrengen voel je het al tintelen op je huid. Het is lastig om de juiste producten te vinden. In deze blog vertel ik je graag het één en ander over de gevoelige huid en wat je kunt doen om haar het beste te verzorgen.

 

Verzorging

Een gevoelige huid kan meerdere oorzaken hebben. Een gevoelige huid gaat vaak gepaard met een droge huid, omdat de beschermende vetlaag niet voldoende aanwezig is. Deze vetlaag is normaal gesproken de huidbarrière die irriterende stoffen tegenhoudt.
De huidbarrière kan aangetast zijn door een verkeerde huidverzorging: producten die de huid juist strippen van haar vetlaag en de pH-waarde van de huid uit balans brengen. Veelal zien we dat goedkopere producten, die verkrijgbaar zijn op de vrije markt, hier voor zorgen. Veel reinigers bevatten agressieve sulfaten (SLS/SLES), hoge percentages alcohol en parfum en crèmes bevatten vaak siliconen, parfum en minerale oliën (paraffinum liquidum en petrolatum). Deze ingrediënten kunnen ook een niet-gevoelige huid irriteren en vaak wordt er foutief geconstateerd dat de huid gevoelig is, terwijl de huid eigenlijk normaal is.

Vermijden van agressieve huidirriterende ingrediënten is hierbij de oplossing en daarom is het de moeite waard om te investeren in een goed merk, dat waarde hecht aan natuurlijke, eerlijke ingrediënten.

Een leuk feitje: cosmeticamerken mogen op de verpakking zetten dat een product natuurlijk is wanneer het 30% natuurlijke ingrediënten bevat. De overige 70% kunnen dus chemische ingrediënten zijn, waardoor het product uiteindelijk alles behalve natuurlijk is. Laat je goed informeren door een specialist met een waardig merk.


Hormoonschommelingen

Iets waar je wellicht niet altijd controle over kunt hebben, zijn hormoonschommelingen. Maar deze kunnen wel degelijk voor een gevoelige huid zorgen. Veelal gaat deze oorzaak gepaard met gevoeligheid in bepaalde periodes. De gevoeligheid trekt dus soms weg en dan heb je nergens last van. Hormoonschommelingen kunnen komen bijvoorbeeld komen door medicijngebruik (denk aan anticonceptie) of voedselintoleranties. Daarnaast kunnen maandelijkse menstruele schommelingen ook gevoeligheid veroorzaken. Probeer eens bij te houden wanneer de huid gevoeligheidssymptomen weergeeft en of dit gepaard kan gaan met hormoonschommelingen. Gezonde voeding kunnen hormoonschommelingen balanceren en het nader bekijken van medicatie kan ook meer inzicht geven in de hormoonbalans.

 

Huidaandoeningen of erfelijkheid

Ook kan erfelijkheid meespelen in het hebben van een gevoelige huid. De huid is dan van nature wat dunner en tevens intolerant voor chemische ingrediënten. Bij erfelijkheid is veelal bekend dat de huid vanaf jongs af aan al reageert op bepaalde producten. Wanneer de huid vanaf een leeftijd van 40 jaar rood en gevoelig begint te worden dan kan er ook sprake zijn van rosacea. De roodheid zit dan voornamelijk rondom de neus en het voorhoofd. Deze huidaandoening wordt veroorzaakt door de Demodex-mijt die de huid irriteert. Met een behandeling en juiste producten kan rosacea onderdrukt worden, echter is het lastig om er volledig vanaf te komen. De weerstand van het lichaam speelt hierbij ook een rol. Tevens kan eczeem ook gevoeligheid veroorzaken. Bij extreme schilfering kan er sprake zijn van seborroïsch eczeem: een eczeemvorm die zich plaatst op het gezicht, hals, oren en vaak rondom de haarsgrens en wenkbrauwen. Hierbij krijgen gistcellen de kans om de huid te irriteren.

 

Ongeacht de oorzaak van de gevoelige huid is een juiste huidverzorging de eerste stap naar een gezonde huid. De beste keus is een parfumvrij product. Echter, zijn er meerdere benamingen voor parfum en is het dus belangrijk dat je altijd de ingrediëntenlijst bekijkt op ‘fragrance’, ‘perfume’ of ‘aroma’. Evenals de conclusie dat een product ‘natuurlijk’ zou zijn of ‘dermatologisch getest’ geldt ook voor parfum dat een merk soms misleidend kan zijn. Parfumvrij is dus niet altijd daadwerkelijk vrij van geurstoffen. Dermatologisch getest zegt eigenlijk ook niets over het product.

Daarnaast is het verstandig om reinigingsdoekjes, reinigingsgel, reinigingsmousse, reinigingspads en tonic en lotions (met alcohol) te vermijden. Deze producten ontdoen de huid van haar natuurlijke vetlaag, die je juist zo hard nodig hebt. Bij tonic en lotion staat een kanttekening, omdat het aan de ene kant juist wel goed is voor de huid en aan de andere kant niet. , Veel van deze producten bevatten een hoog percentage alcohol. Je kunt dit herkennen doordat hij sterk ruikt en tintelt op de huid en ook staat er alcohol op de ingrediëntenlijst. Deze tonic en lotions wil je vermijden. Echter, is een pH-neutraliserende lotion is wel heel belangrijk om de pH-waarde van de huid weer naar 5,5 te brengen na de reiniging. Een juiste pH-waarde zorgt ervoor dat huideigen bacteriën en gisten niet de overhand nemen en het milieu van de huid gezond is. Kies eentje die alcohol- en parfumvrij is.

Kies voor de reiniging een reinigingsolie of reinigingsmelk. Deze zijn zacht voor de huid, strippen niet de zuurmantel en laten de huid gevoed achter. Herstel de pH-waarde met de alcohol- en parfumvrije lotion. Breng vervolgens een kalmerend serum aan met bijvoorbeeld niacinamide, vitamine K, teprenone of kastanje-extract. Deze werkstoffen hebben allemaal een kalmerend en huidherstellend vermogen. Een serum kan op olie-, gel- of waterbasis zijn en dient als dunne laag onder de crème. Kies vervolgens een romige dag- en nachtcrème die evenals het serum kalmerende ingrediënten bevat. Als je veel last van schilfers hebt en een trekkerig gevoel, is het specifiek aan te raden om een volle, romige nachtcrème te gebruiken. ’s Nachts is de huid het meest actief, waardoor het goed aan gang kan met de juiste nachtverzorging.

Schoon daarnaast je dieet eens op. Onderneem geen drastische diëten en al helemaal geen detox met shakes. Eet gezond en vers en drink voldoende water.  Laat geraffineerde suikers even een tijdje staan en neem eens een extra salade bij de lunch. Dit kan, in combinatie met de juiste huidverzorging, de gevoelige huid sterker en rustiger maken.

 Onze tips:

216 Masque Tendresse Calmwise Soothing Cleanser Saveguard Antioxidant Nutrition Hydration BoostMaria Galland
216 Masque Tendresse

SHOP NU

 


Medik8
Calmwise Soothing Cleanser

SHOP NU

 Saveguard Antioxidant Nutrition Hydration Boost

SHOP NU

 

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook wel interessant:

Blog: Minerale olie in cosmetica, goed of slecht

 

 

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.