Glycolzuur, fruitzuur of salicylzuur, wat is het verschil?

door Julianne Bruining
8 December 2020

Fruitzuren kunnen een mooie toevoeging zijn aan ons huidverzorgingsritueel. Echter is het wel belangrijk om het juiste fruitzuur of combinatie van fruitzuren te kiezen voor jouw huidconditie of huidwens. Niet elk fruitzuur heeft namelijk dezelfde werking en het gebruiken van een verkeerde zuur kan voor huidirritatie zorgen. Na het lezen van deze blog weet jij welke fruitzuren het beste bij jouw huid passen. 

 

Allereerst, wat zijn fruitzuren?

Fruitzuren zijn ingrediënten in gezichtsverzorging die de pH-waarde van het product wat zuurder maken. Zoals je wellicht weet, heeft de huid een pH-waarde van rond de 5,5. Fruitzuren voor thuisgebruik hebben veelal een pH-waarde tussen de 3 en 4. Doordat de fruitzuren zuurder zijn dan de huid, hebben ze automatisch allemaal een exfoliërende werking op de dode huidlaag, ook wel de hoornlaag genoemd. Een verdikte hoornlaag kan zorgen voor huidverstoppingen, dofheid, acné, schilfering en droogte. 

Fruitzuren worden veelal gebruikt in peelings voor wekelijks gebruik, maar ook in een serum of een toner voor dagelijks gebruik. In principe is het voor elke huid goed om één tot drie keer in de week een exfoliërend (lees peelend) product te gebruiken, zoals een peeling. Een huid die fruitzuren gewend is kan ook baat hebben bij dagelijks gebruik van een mild serum. Dit helpt de huid een handje om de dode huidcellen los te laten en zorgt dus voor huidverbetering. Wat je moet onthouden bij het gebruiken van fruitzuren is dat ze hun effecten pas geven na een dag of 3. De dode huidcellen moeten namelijk nog loslaten en dit gebeurt een paar dagen later. Het is dus niet zo als bij een scrub wat direct een polijstend effect geeft. Toch zijn de effecten van fruitzuren mooier op de langer termijn dan het tijdelijke effect van een scrub.

 

Zit er fruit in fruitzuren?

De term fruitzuren is een beetje verwarrend, want niet elk fruitzuur is afkomstig van fruit. Echter, zijn ze qua basisstructuur scheikundig gelijk aan elkaar, en dus worden de volgende zuren onder de term ‘fruitzuren’ geplaatst. Wel wordt de term fruitzuren onderscheiden door twee groepen met een engelse naam: AHA’s (alpha hydroxy acids) en BHA’s (beta hydroxy acids). 'Acid' staat voor zuur. Deze twee termen vind je ook regelmatig samen of los van elkaar op de verpakkingen van producten. Het verschil is dat AHA’s in wateroplosbaar zijn en BHA’s in vet oplosbaar. Hierdoor werken AHA’s goed op het huidoppervlak en BHA’s goed tot diep in de poriën.

 

De verschillende soorten fruitzuren en hun werking op de huid

Naam: Glycolzuur (Glycolic Acid)
Type: Alpha Hydroxy Acid (AHA)
Is gemaakt van: Rietsuiker en/of honing
Geschikt voor: oudere huid, droge huid, doffe huid, vroegtijdige huidveroudering
Werking: Exfolieërt, dringt door tot de basaalcellenlaag en stimuleert daar de celvernieuwing, stimuleert de collageen- en elastine aanmaak, trekt andere werkstoffen met zich mee diep in de huid, verbetert het vochtvasthoudende vermogen van de huid
Beschikbaar in percentages: Minimaal 5% en maximaal 20% voor thuisgebruik
Niet gebruiken bij: Zwangerschap, open wondjes, rosacea, gevoelige huid

 

Naam: Salicylzuur (Salicylic Acid)
Type: Beta Hydroxy Acid (BHA)
Is gemaakt van:
Boomschors van de wilg
Geschikt voor: acné, vette huid, (jeugd)puistjes, oppervlakkige talgbultjes, mee-eters
Werking:
Exfolieërt, lost talg tot diep in de poriën op, vermindert verstopte poriën en verwijdert overmatig talg, werkt ontstekingsremmend, pakt de Propioni Acnes bacterie aan welke in de talgklieren genesteld zit bij actieve acné 
Beschikbaar in percentages:
Minimaal 0,1% en maximaal 2%
Niet gebruiken bij: Zwangerschap, allergie voor aspirine, open wonden, droge huid

 

Naam: Melkzuur (Lactic Acid)
Type:
Alpha Hydroxy Acid (AHA)
Is gemaakt van:  Melk (veelal van de ezel)
Geschikt voor: Hyperpigmentatie, gevoelige huid, zonbeschadigde huid, littekentjes na puistjes, droge huid
Werking:
Exfolieërt, hyperpigmentatie, dringt niet diep door in de huid (mild) en hierdoor geschikt voor de gevoelige huid, egaliseert huidtextuur, stimuleert aanmaak hyaluronzuur in huidlagen 
Beschikbaar in percentages:
Minimaal 1%, maximaal 20%
Niet gebruiken bij:
open wonden

 

Naam: Amandelzuur (Mandelic Acid)
Type:
Alfa Hydroxy Acid (AHA)
Is gemaakt van:
Bittere amandelen
Geschikt voor: de meest gevoelige huid, jeugdpuistjes, littekens na puistjes, doffe huid
Werking: de grote moleculen werken oppervlakkig door te exfoliëren en de doffe huid weer te laten stralen, stimuleert celvernieuwing en vermindert daardoor plekjes na puistjes, mild genoeg om jeugdpuistjes door verstoppingen te verhelpen
Beschikbaar in percentages:
Minimaal 1% en maximaal 10%
Niet gebruiken bij: notenallergie

 

Naam: Ascorbinezuur (vitamine C, ofwel L-ascorbic Acid)
Type: Alfa Hydroxy Acid (AHA)
Is gemaakt van:
Synthetisch of uit fruit
Geschikt voor: Hyperpigmentatie, couperose, zonbeschadigde huid, oudere huid, verouderde huid, doffe huid 
Werking: Verlicht hyperpigmentatie, versterkt de vaatwanden als een soort steunkous waardoor couperose-vaatjes verminderen, stimuleert de collageen aanmaak, sterke antioxidant dus beschermt tegen schade van vrije radicalen (vroegtijdige huidveroudering)
Beschikbaar in percentages:
Minimaal 1%, maximaal 30%
Niet gebruiken bij: -

 

Naam: Kojinezuur (Kojic Acid)
Type: Beta Hydroxy Acid (BHA)
Is gemaakt van:
Japanse paddenstoel Aspergillus oryzae
Geschikt voor: Hyperpigmentatie, zwangerschapsmasker, zonschade
Werking: Pakt hyperpigmentatie aan zonder bleekmiddel, remt het enzym tyrosinase, wat de pigmentaanmaak blokkeert
Beschikbaar in percentages:
Minimaal 1%, maximaal 2%
Niet gebruiken bij: open wondjes

 

Advies bij Care for Skin

Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste producten voor jouw huidtype? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Mail je vraag naar [email protected] of bel met ons via 085 - 060 7005.

 

Onze favorieten van Alpha-H, Medik8 & Image Skincare

Alpha-H Beauty Sleep Power Peel Medik8 Pore Cleanse Gel Intense Image Skincare Ageless Total Repair Creme
Alpha-H Beauty Sleep Power Peel

Medik8 Pore Cleanse Gel Intense

Image Skincare Ageless Total Repair Crème

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Blog Jouw lijf van top tot teen, beautyproducten

Julianne Bruining
Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.