Glycolzuur, wat doet het voor je huid?

door Anja van Dijken
24 Oktober 2022

Glycolzuur is een trend als nooit tevoren. Als iets een trend is, dan is dit geen garantie voor de werkzaamheid. Maar bij glycolzuur ligt dit echt anders, het doet werkelijk wat het belooft.

Glycolzuur wordt het meest verwerkt in anti aging producten, een product met glycolzuur exfolieert de huid, zorgt ervoor dat rimpels en fijne lijntjes vervagen, maar echt nog zoveel meer. Veel belovend dus!

Alles wat je moet weten over glycolzuur lees je in deze blog.

 

Wat is glycolzuur?

Glycolzuur is een zeer fijn molecuul onder de zuren, in water oplosbaar, oftewel een Alpha Hydroxy Acids (AHA's). In de AHA-groep is glycolzuur de fijnste qua molecuul van alle zuren, waardoor deze goed in de huid kan doordringen, met als gevolg een zeer mooi resultaat.

Glycolzuur is afkomstig vanuit de natuur, van de suikerrijke vruchten. Glycolzuur is een van de meest bewezen cosmetische ingrediënten in huidverzorgings en huidverbeterende producten.

 

Wat is de werking van glycolzuur?

Wat doet Glycolzuur? Kort gezegd: glycolzuur exfolieert de huid, met andere woorden, het zorgt voor het verwijderen van buitenste laag dode huidcellen. Dit zorgt altijd voor een verfrissend en egaal huidaanzien. Daarnaast zal de huid beter haar vocht vasthouden en de aanmaak van collagene en elastine vezels stimuleren.  De oppervlakkige pigmentatie zal verminderen, maar ook littekens, andere huidverkleuringen, dofheid, zonschade, onregelmatige structuur, fijne lijntjes en rimpels zullen verminderen en verbeteren.

Het met regelmaat gebruik van glycolzuur, uiteraard in de juiste percentages voor jouw huid, zal leiden tot verbetering van de algehele huidconditie. Al met al zal door de exfoliatie met glycolzuur de huid een aanzienlijk beter en meer gezonde aanblik krijgen. Een veelbelovend en krachtig ingrediënt dus!

Wat is de werking van de verschillende percentages glycolzuur voor de huid:

  • 4% glycolzuur: geeft een lichte en milde exfoliatie, komen veelal voor in cleansers met exfolierende eigenschappen.
  • 4% tot 10% glycolzuur: geeft een normale exfoliatie, vermindert fijne lijntjes en rimpels, verbetert de huidstructuur, vermindert pigmentvlekken, zorgt voor goede hydratatie. Deze vind je in serums, peelings en crème's.
  • 20% tot 40% glycolzuur: peelings met dit percentage wordt alleen uitgevoerd door de specialist en is niet bestemd voor thuisgebruik.

 

Is glycolzuur goed voor je huid?

Deze vraag kunnen we met een volmondig JA beantwoorden!

Glycolzuur is HET ingrediënt om effectief in te zetten tegen huidveroudering, anti-aging. Het doorlopend gebruiken van glycolzuur zorgt ervoor dat de celdeling van de huid vlot verloopt, dus blijvend wordt versneld. Hierdoor schuiven nieuwe en verse huidcellen op naar de bovenste huidlaag, waardoor pigmentatie, onregelmatigheden, fijne lijntjes nagenoeg geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. De huid blijft hierdoor een goede hydratatie geven, maar ook blijven de collagene en elastine vezels continue gestimuleerd tot vernieuwde aanmaak.

Dit zorgt voor een stevige, goed gehydrateerde en egale uitziende huid.

Het is wel goed om te weten wat je gebruikt. Glycolzuur kent dus meerdere percentages, soms geeft de productomschrijving dit aan, maar veelal ook niet. Komt het ingrediënt in het eerste gedeelte van het ingrediëntenlijstje voor, dan mag je erop vertrouwen dat het percentage effectief voor je huid zal zijn. Deze varieert altijd tussen de 4%-10%. 

Daarnaast is het belangrijk dat het product een lage PH waarde heeft, zo rond de 3 a 4. Is de PH waarde hoger (dus zuurder voor je huid), dan zal de glycolzuur sneller gaan irriteren.

Het gebruik van glycolzuur op je huid, zorgt er wel voor dat je huid gevoeliger raakt voor zonlicht, dit ontstaat simpelweg omdat de huid dunner is geworden. Het gebruik van een zonnebrand factor 30, zonnebrandcreme factor 50 of dagcreme met SPF (minimaal SPF30/SPF50) is hierbij een absolute must. Doe je dit niet, dan kan het resultaat van het gebruik van glycolzuur een omgekeerd effect hebben en dat is nu juist wat we niet willen.

 

Wanneer en hoe kun je glycolzuur gebruiken?

Glycolzuur is een ingrediënt die je voor het mooiste huidresultaat uiteindelijk dagelijks of meerdere malen per week moet blijven inzetten. Er zijn verschillende type producten die glycolzuur bevatten, zoals cleanser, peeling, serum, nachtcrème, gezichtscrème (24-uurs), gezichtstoner en maskers.

Ga je starten met glycolzuur, dan is het aan te raden dit op te bouwen. Dit kun je doen door te starten met 1 a 2 producten die het ingrediënt glycolzuur bevatten en deze geleidelijk op te bouwen in een aantal weken.

  • Cleanser: deze bevat veelal het laagste percentage glycolzuur (3%-7%). Is geschikt voor alle huidtypes, de rijpere huid, gepigmenteerde huid, doffe/vermoeide huid en onzuivere, vette huid.
  • Peeling: deze bevat veelal hogere percentages glycolzuur (5%-17%). Is geschikt voor alle huidtypes. Start hiermee 1 a 2 maal per week, dit mag opgebouwd worden tot 3 a 4 maal per week.
  • Serum: deze bevat veelal hogere percentages glycolzuur
  • Nachtcrème: percentages variëren van 5%-8% glycolzuur. Kan als nachtcrème worden ingezet.
  • 24- uurs gezichtscrème: deze bevat veelal een lagere percentage glycolzuur van 3-5%. Kan voor zowel de dag als nacht worden ingezet. Wel dient hierbij voor overdag een zonnebrand SPF30 of zonnebrand SPF50 te worden gebruikt.
  • Gezichtstoner: deze percentage glycolzuur variëren van 4-9% en kan dagelijks worden ingezet bij een rijpere huid, vette, gecombineerde en onzuivere huid.
  • Masker: deze maskers bevatten hogere percentage glycolzuur, variërend tot wel 17%. Daarom dienen deze masker 1 a 2 wekelijks te worden ingezet. Ze zijn geschikt voor de rijpere huid, onzuivere huid, vette huid, maar ook de gepigmenteerde huid.

 

Welke producten met glycolzuur zijn er?

We hebben een mooie selectie van het merk Alpha-H voor je uitgezocht, die jouw huid stimuleren tot een zichtbaar en aanzienlijk verbeterde huidconditie.

Peeling/Masker/Lotion/Serum: de Alpha-H Liquid Gold is een krachtige, 4-1 nachtpeeling, is in het bijzonder geschikt voor de huid die last heeft van verlies van elasticiteit, (vroegtijdige) veroudering, rimpeltjes, pigmentatie, ouderdomsvlekken, verdikte en vale (rokers)huid, acne, (acné)littekentjes, grove poriën en zonschade. Deze 4-1 nachtpeeling bevat een 5% glycolzuur en een lage PH waarde. Mag om de dag worden ingezet als serum, maar uitsluitend in de avond.

 

Alpha H Liquid Gold
Alpha H Liquid Gold

 

Serum: het Alpha-H Liquid Gold Midnight Reboot Serum is een intens anti-aging serum met 14% glycolzuur + 1% granactieve retinoide (vitamine A). Het pakt vroegtijdige huidveroudering aan, vervaagt pigmentatie, stimuleert celvernieuwing en de aanmaak van collageen. Dit serum is te gebruiken in de avond, omdat er Vitamine A in is verwerkt, is deze niet geschikt tijdens de zwangerschap, het geven van borstvoeding of een IVF traject.

 

Alpha H Liquid Gold Midnight Reboot Serum
Alpha H Liquid Gold Midnight Reboot Serum

 

Creme: deze Alpha-H Liquid Gold 24 Hour Moisture Repair Cream is een hydraterende 24 uurs crème die de tekenen van huidveroudering aanpakt, roodheid en rimpels vermindert, de huid van binnenuit opvult en steviger maakt. Deze crème bevat een 5% glycolzuur + 0,5% Melkzuur.

 

Alpha H Liquid Gold 24 Hour Moisture Repair Cream
Alpha H Liquid Gold 24 Hour Moisture Repair Cream

 

Glycolzuur kopen?

Ben je net zo enthousiast geworden over dit power ingrediënt, dat doet waar het voor staat? Wil je graag advies rondom het kopen van glycolzuur, het gebruik van glycolzuur, over jouw huid en glycolzuur, een glycolzuur peeling of glycolzuur peeling thuis? Neem dan contact op met een van onze specialisten. We helpen je graag verder.

Voor info over ingrediënten combineren lees ook onze blog: Welke huidverzorgingsingrediënten mag je nooit combineren of mengen?

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.