Grove poriën verkleinen, hoe pak je dit aan?

door Anja van Dijken
16 Januari 2023

Grove poriën zijn niet het meest sierlijke aan onze huid, liever willen we dat deze zo min mogelijk opvallen. Je kunt ze overal hebben, grove poriën in je gezicht, grove poriën op je neus en grove poriën op je wangen. Wat kun je doen tegen grove poriën? Hoe kun je zelf grove poriën behandelen? Kun je grove poriën verkleinen? Lees mee en "lets kick" de grove poriën!

 

Waarom heb ik grove poriën?

De grootte van je porie en ook de talgproductie van je huid is vanuit de basis genetisch bepaald. Je wordt ermee geboren en vanaf de puberteit richting de volwassen huid komt hierin een stuk stabiliteit. Wel weten we dat grove poriën altijd in combinatie gaat met een hoge talgproductie, waarin het vette huidtype de basis is.

Poriën kunnen zich vergroten door een overmatige productie van talg. Het talg vermengt zich met de dode huidcellen van jouw huid, vuil en stof waardoor je al gauw te maken krijgt met een verstopte porie of mee-eter. Wil je meer weten over dit proces van verstopte poriën en mee-eters, lees dan onze blog hierover: "Mee-eters verwijderen en voorkomen!"

De porie zal zich vergroten door een teveel aan talgproductie, waardoor verstoppingen ontstaan en de huid van de porie zal oprekken.Wat kun je doen tegen grove poriën?

Je kunt grove poriën verkleinen door ervoor te zorgen dat de verstopte porie wordt opgelost, waardoor de opgerekte huid af zal nemen. Maar het is belangrijker om deze verstopping te voorkomen, dus preventief aan de slag te gaan. Nu je weet wat een grove porie inhoudt, kunnen we je de tools aanreiken waarmee je kunt werken aan het verkleinen van grove poriën.

Zorg dat de dagelijkse huidverzorgingsroutine optimaal is om een te hoge talgproductie terug te dringen en verstopping van de porie tegen te gaan. Een mooie huid zonder verstopte en grove poriën begint bij een goede dagelijkse gezichtsverzorging. Ben je een fan van foundations? Kies dan altijd voor een niet verstoppende (niet comedogeen) foundation.

Foundations die de huid niet zullen verstoppen zijn die op waterbasis of basis van mineralen, deze zullen de poriën namelijk niet onnodig verstoppen en de talgproductie niet beïnvloeden. Wil je meer weten wat minerale make-up voor je huid kan betekenen, lees dan onze blog: "Wat is minerale make-up?"

Het voorkomen is beter dan genezen. Alleen als je eenmaal te kampen hebt met verstopte en vergrote poriën, wat zijn dan de stappen?Kun je poriën verkleinen?

Je kunt poriën verkleinen en verfijnen door verstoppingen op te heffen in de porie, zodat mee-eters zullen verdwijnen en de poriën inkrimpen. Je kunt dit proces stimuleren door de juiste producten te gebruiken.

Actieve ingrediënten die grove poriën verkleinen

Salicylzuur, vitamine A-zuur en benzoyl perioxide zijn de koplopers die de huid direct of indirect helpen grove poriën te verkleinen of te voorkomen. Wat doen deze ingrediënten nu precies?

Salicylzuur: Salicylzuur is een in vet oplosbaar fruitzuur, een beta hydroxyzuur (BHA). Doordat salicylzuur in vet oplosbaar is, zal deze het talg op je huid en in de porie oplossen. Salicylzuur vermindert dus de hoeveelheid talg op je huid en in de porie, stimuleert de celvernieuwing van de huid en verwijdert de dode huidcellen.

Obagi Medical CLENZIderm M.D. Pore Therapy

Obagi Medical CLENZIderm M.D. Pore Therapy

 

Het Obagi Medical CLENZIderm M.D. Pore Therapy verfijnt de poriën, vermindert onzuiverheden en lost het talg op dankzij het aanwezige salicylzuur.

Vitamine A-zuur oftewel retinol: Vitamine A-zuur of retinol heeft niet alleen voor de ouder wordende huid een goede bijdrage, maar zeker ook voor de vettere en onzuivere of verstopte huid. Retinol ontstopt de huid tot diep in de poriën, remt de talgproductie en helpt zichtbare ontstekingen te voorkomen. Tegelijkertijd pakt retinol de ontstane littekens van acne aan, waaronder de pigmentvlekjes.

Alpha-H Vitamin A Serum

Alpha-H Vitamin A Serum

 

Het Alpha-H Vitamine A serum zal de huid helpen om grove poriën te verminderen, maar ook de actieve acne rustiger maken.

Benzoyl Perioxide: Benzoyl perioxide heeft een sterke antibacteriële en ontstekingsremmende werking, waardoor het de bacteriën die de acne veroorzaken worden aangepakt. Tegelijk heeft dit ingrediënt een exfoliërende werking. Benzoyl Perioxide kan de huid irriteren, prikken of jeuk geven. Gebruik dit ingrediënt dus altijd volgens het voorschrift van het product waar het in verwerkt is.

Obagi Medical CLENZIderm M.D. Therap.lotion 5% BPO

Obagi Medical CLENZIderm M.D. Therap.lotion 5% BPO

 

Het Obagi Medical CLENZIderm M.D. Therap.lotion 5% BPO bevat Benzoyl Perioxide en zal de huid licht exfoliëren. Het gaat ontstekingen tegen, zuivert de poriën en hydrateert daarnaast de huid.Welke producten gebruik je voor grove poriën?

Een dagelijkse skincare routine helpt jou de talgproductie van de huid in balans te krijgen en te houden, waardoor je grove porien kunt verhelpen en voorkomen.

1. Een cleansing foam is erop gericht dat de huid goed wordt gereinigd, onzuiverheden verminderen, dode huidcellen worden verwijderd en de huid wordt verzacht. Mildheid van de cleanser is een must, omdat een te agressieve reiniging de huid alleen maar irriteert en geen goed doet.

Obagi Medical CLENZIderm M.D. Foaming Cleanser

Obagi Medical CLENZIderm M.D. Foaming Cleanser

 

De Obagi Medical CLENZIderm M.D. Foaming Cleanser is erop gericht de verstopte poriën vrij te maken en dode huidcellen te verwijderen, waardoor onzuiverheden zoals puistjes, roodheid, ontstekingen en mee-eters zullen verminderen. 

2. Een fruitzuur peeling zal de dode huidcellen grondig verwijderen en daarmee de talgproductie reduceren. Veel peelings bevatten het ingrediënt salicylzuur, deze zal het talg in de poriën oplossen waardoor verstoppingen zullen verdwijnen, worden voorkomen en de porie terug zal gaan naar de oorspronkelijke grootte.

Image Skincare CLEAR CELL - Clarifying Pads

Image Skincare CLEAR CELL - Clarifying Pads

 

De Image Skincare CLEAR CELL - Clarifying Pads zijn doordrenkt met salicylzuur en glycolzuur om overtollig talg en onzuiverheden effectief te verwijderen. Een mix van antioxidanten en kalmerende ingrediënten helpen om acne ontstekingen te verminderen.

3. Een dagcrème voor de vette huid bevat hydraterende ingrediënten die van groot belang belang zijn voor de vettere huid die neigt naar een te hoge talgproductie, zodat hier meer balans in komt.

Obagi Medical CLENZIderm M.D. Therap. Moisturizer

Obagi Medical CLENZIderm M.D. Therap. Moisturizer

 

De Obagi Medical CLENZIderm M.D. Therap. Moisturizer zorgt ervoor dat deze huid veel extra vocht ontvangt, waardoor er meer balans in de talgproductie ontstaat.

Daarnaast kun je een foundation gebruiken die camouflerend werkt en de grove poriën minder zichtbaar maakt. De Malu Wilz Just Minerals Powder Foundation is verkrijgbaar in drie huidtinten, geeft een gelijkmatige en egale teint en zal ook de grove porie camoufleren.

Malu Wilz Just Minerals Powder Foundation

Malu Wilz Just Minerals Powder Foundation

 Advies over het verkleinen van de poriën nodig?

Heb je last van grove poriën? Wil je graag weten wat te doen bij grove poriën op je neus of grove poriën op je wangen en kom je er alleen niet uit? De specialisten van Care for Skin staan voor je klaar, om je een goed advies te geven over hoe je grove poriën in je gezicht kunt verkleinen.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.