Haartjes in mijn gezicht, wat nu?

door Anja van Dijken
27 Juli 2021

Je zit in de auto, kijkt voor een laatste check nog even in je spiegel en je ziet het. Een zwarte haar op de kin, oftewel haargroei in het gezicht op plekken waar je het liever niet ziet. Wat nu?

Wees gerust, veel vrouwen hebben hier mee te maken, soms helaas al vanaf een hele jonge leeftijd.

We nemen je mee in de wereld van overbeharing middels deze blog, naar een stukje uitleg over: wat is het, wat is de oorzaak, maar ook wat je er zelf aan kunt doen.

 

Wat is overbeharing?

Overbeharing is ongewenste haargroei. Je wordt geboren met een 'bepaald' aantal haarzakjes, waaruit de haargroei je hele leven zal voortkomen. De haren die gaan groeien zullen er mede afhankelijk van de plek anders uitzien. Het hoofdhaar is natuurlijk anders dan die van de wenkbrauwen of de dons op je onderarmen. Tegelijk is dit niet voor iedereen hetzelfde en kan op sommige plekken de haargroei echt worden ervaren als teveel, te weinig, te licht of te donker en nog zoveel meer van deze varianten.

Als het gaat om beharing die we liever niet zien, spreken we van ongewenste haargroei. Hierin zijn twee types te onderscheiden:

  • Hypertrichose: overtollige haargroei van kleine, zachte, donshaartjes, zoals bijvoorbeeld op armen, benen of in het gezicht. Het kan een gevolg zijn van aanleg of medicatie die de haargroei stimuleert.
  • Hirsutisme: overtollige haargroei van veelal donkere, stugge haren op bovenlip, kin, wang, borst, rug, buik en bovenbenen.

 

Gezichtsbeharing

 

Wat is de oorzaak van ongewenste haargroei?

Afhankelijk natuurlijk wat voor type ongewenste haargroei je hebt, is er ook iets te zeggen over de oorzaak.

Hypertrichose: de dichtere donsbeharing. Hier is eigenlijk geen oorzaak voor aan te geven, alleen dat je ermee wordt geboren, medicijngebruik kan dit wel beïnvloeden. Is dit laatste het geval, dan zal na het stoppen van deze medicatie de overtollige donsbeharing ook weer verdwijnen.

Hirsutisme: de donkere, stugge overbeharing op veelal mannelijke plekken. Hier zijn meerdere oorzaken voor aan te geven:

  • Erfelijkheid.
  • Te hoge aanmaak van het hormoon testosteron.
  • Te hoge gevoeligheid voor het hormoon testosteron. Vetcellen zijn erg gevoelig voor testosteron; bij overgewicht kan daardoor dus ook hirsutisme optreden.
  • Gebruik medicatie.
  • Bij ziekte zoals eetstoornis of te langzaam werkende schildklier kan hirsutisme optreden.

 

Wat kan je zelf aan overbeharing doen of laten doen?

Er zijn uiteraard meerdere mogelijkheden voor het verwijderen van overtollige en ongewenste haargroei. Daarbij zijn er permanente methodes en methodes waarbij de behandelingen met een bepaalde frequentie moet worden herhaald.

De permante methodes zijn er op gericht het haarzakje, die de groei bewerkt, te vernietigen. Tegelijk vergoeden zorgverzekeraars dit, afhankelijk van het afgesloten verzekeringspakket. Het is dus raadzaam je hierin goed op voorhand te verdiepen, wat de procedures zijn. Een huisarts, zorgverzekeraar, maar ook de behandelende specialist weet zeker een goed advies in te geven.

Elektrisch ontharen: middels een flinterdun naaldje wordt elk haartje apart verwijderd. De naald glijdt in het haarzakje en geeft een elektrische stroompuls. Het haarzakje wordt daarbij vernietigd en zal niet meer groeien.

Laseren: het licht in de laser wordt geabsorbeerd door het pigment in de haarzakjes, waardoor de verantwoordelijke groei-stamcellen van de haren worden beschadigd, opdat de haar niet meer groeit. De meningen zijn hierover best verdeeld als het gaat om veiligheid en effectiviteit. Een goede voorlichting is dus zeker gewenst.

Lichtflitstherapie: deze is vergelijkbaar met laseren, beide zijn gebaseerd op licht en warmte, waarbij deze therapie een groter lichaamsoppervlak kan behandelen. Lichtflitstherapie werkt op meerdere kleuren licht, laser werkt op een kleur licht. Ook bij deze therapie is een goede voorlichting op zijn plaats.

De tijdelijke methodes moeten per periode, natuurlijk afhankelijk van de haargroei worden herhaald.

Harsen: middels een thuiskit of bij de schoonheidsspecialist kan door het gebruik van hars de ongewenste haren worden verwijderd. Dit moet gemiddeld om de 4 tot 8 weken worden herhaald.

Epileren: dit kan eenvoudig door het gebruik van een goed scherpe pincet, om zo dagelijks of wekelijks de ongewenste haartjes te verwijderen.

Scheren: uiteraard niet geschikt voor het gezicht, maar voor de andere lichaamsplekken een goede effectieve methode. Herhaling is dan wel met enige regelmaat nodig en niet te vergeten: de juiste tools.

Hormonen: anti-mannelijke hormonen kunnen vermindering van haargroei bewerken. Dit zal altijd via de huisarts gaan.

 

Bovenlip harsen

 

Heb je last van ongewenste haartjes in het gezicht?

Het kan heel vervelend zijn, maar tegelijk zijn er wel degelijk oplossingen, via de specialist of door goede behandeling die je je zelf kunt geven.

Wij als Care for Skin geven je hier graag een goed advies over.

 

Onze aanraders:

Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.