Haver, het geheime ingrediënt in huidverzorging

21 December 2020
We kennen het vooral als superfood. Lekker als ontbijt in de melk of yoghurt, in de granola bijvoorbeeld. Maar wist je dat haver ook een hartstikke waardevol ingrediënt is in huidverzorgingsproducten? Vroeger gebruikten mensen haver al in bad tegen de jeuk van de waterpokken, maar haver heeft nog veel meer goede eigenschappen! Lees in dit artikel waarom jij opzoek moet naar huidverzorgingsproducten met haver als ingrediënt.


Goede eigenschappen

Haver zit vol goede eigenschappen. Zo bevat het enorm veel vezels, maar ook vitamines en vetmoleculen. Die vetmoleculen zijn best verrassend, omdat je haver vooral kent als een droge substantie. Toch heeft haver het hoogst aantal vetmoleculen van alle granen. Goed nieuws voor je huid dus!

Om te kunnen profiteren van deze goede eigenschappen van haver op onze huid, is er één maar. Ze haver moet heel fijn gemalen zijn. Gelukkig is dat met de huidige technologieën geen probleem. Hoewel haver dus vooral bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen bij met name jeuk, kunnen de vetmoleculen in haver worden omgezet in haverlipiden (ook wel haverolie genoemd). Deze olie laat je huid zijdezacht aanvoelen en zit boordevol vitamine E, omega 3 en 6 en helpt daardoor de huid om het aanwezige vocht goed binnen te houden. Zo versterken haverlipiden de huidbarrière.


Geheime wapen in de strijd tegen acné

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat haverlipiden zorgen voor een drastische vermindering van mee-eters en puistjes. Bovendien zijn haverlipiden veel zachter voor de huid dan de bekende ingrediënten tegen acné zoals benzoylperoxide. Bovendien is haver zowel lief voor de droge als de acné huid. Hoewel dit geheime ingrediënt al zo oud is als de weg naar Rome, zijn er nog niet veel merken die dit ingrediënt verwerken in hun huidverzorgingsproducten. Gelukkig staat het internet vol met gemakkelijke DIY’s voor heerlijke gezichtsmaskers met haver.


Ceramiden

Ceramiden zijn een van de belangrijkste bouwstenen in je huid. Ceramiden zijn vetten die van nature voorkomen in je huid. Ze helpen de huid niet alleen om vocht vast te houden, maar ook om vocht te absorberen. Leuk weetje: onze huid bestaat voor 50% uit ceramiden. Deze natuurlijke ceramiden werken als een soort cement dat de huidcellen bij elkaar houdt. Naar mate we ouder worden, vertraagt de aanmaak van ceramiden in onze huid en worden ze minder actief. Dit beïnvloed de huidbarrière en zorgt ervoor dat ons huidje niet meer zo vol, vitaal en jeugdig aanvoelt. Gelukkig bevat haver enorm veel ceramiden die onze huid fantastisch kan helpen. De ceramiden in haver kunnen onze natuurlijke ceramiden vervangen en ondersteunen, zodat onze huid en de huidbarrière weer terug in balans komen. Het helpt dus ook om huidveroudering tegen te gaan. Omdat ceramiden van nature in onze huid voorkomen, maakt het een geschikt ingrediënt voor alle huidtypen.

Door het versterken van de huidbarrière wordt voorkomen dat het aanwezige vocht verloren gaat en een sterke huidbarrière zorgt ervoor dat bacteriën en schadelijke invloeden van buitenaf geen kans krijgen de huid binnen te dringen. Bij een huid met puistjes, pigmentvlekjes en een droge huid zijn er minder ceramiden aanwezig in de huid. Met haver kunnen deze makkelijk weer worden aangevuld. Haver is niet comedogeen. Niet comedogeen betekent dat het de poriën niet verstopt.


Balans

Een goede balans in de huid is essentieel. Haverolie herstelt de natuurlijke balans van de huid. Haverolie bevat namelijk ongeveer 10% cholesterol en sterolen. Deze verzadigde vetzuren zijn vergelijkbaar met die in het talg dat onze huid aanmaakt om zichzelf zacht, soepel en gehydrateerd te houden. Wanneer de natuurlijke huidbarrière is beschadig doordat de natuurlijke vetten op de huid zijn verdwenen (denk aan een agressieve reiniging of barre weersinvloeden), zorgen de ingrediënten in haver ervoor dat deze barrière weer wordt hersteld en de huid weer mooi in balans komt.


Vet gevoel

Nóg een positieve bijkomstigheid is dat haver geen vies vettig laagje achterlaat op onze huid. Dat komt doordat haverlipiden vetachtige componenten bevatten die vergelijkbaar zijn met de natuurlijke vetten in onze bovenste huidlagen. De vetachtige componenten smelten als het ware samen met de reeds aanwezige vetten. Daardoor laat het geen extra vettig laagje achter op onze huid.


pH-waarde

Haver houdt de pH-waarde van je huid op peil. De pH-waarde staat voor de zuurgraad van je huid. Onze huid is van nature licht zuur. Dit houdt in dat de natuurlijke pH-waarde van de huid zo rond de 5,5 ligt. Daarom wordt de beschermende laag van de huid ook wel de zuurmantel genoemd. Het beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf en zorgt ervoor dat het aanwezige vocht in de huid binnen blijft. Een waarde van 7 is het neutrale punt. Zuiver water heeft bijvoorbeeld een pH-waarde van 7. Alles wat je op je huid aanbrengt heeft invloed op de pH-waarde. De eiwitten in haver brengen de pH-waarde van je huid weer op peil.


Kalmerend

Maar hoe zit dat dan met dat haverbad van vroeger waar je in werd gelegd wanneer de waterpokken zo ontzettend jeukten? Haver heeft een kalmerende eigenschap. Deze stoffen worden ook wel saponinen genoemd. Deze saponinen zorgen er samen met de vitamines en flavonoïden zorgen ervoor dat de huid wordt gekalmeerd. Daarom werkt het niet alleen kalmerend en verzachtend wanneer je last van waterpokken hebt, ook bij eczeem, zonnebrand, een droge huid en allergische reacties kan haver verlichting bieden.

Kortom: Haver is dus niet alleen heel gezond voor ons lichaam wanneer we het eten, het biedt minstens zoveel voordelen wanneer we het op onze huid smeren. Onze (voor)ouders wisten het al lang.
 
 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

 

Onze favoriete producten met haver:

Dermalogica Daily Microfoliant Dermalogica Sebum Clearing Masque Dermalogica Barrier Repair

Dermalogica
Daily Microfoliant

SHOP NU

Dermalogica
Sebum Clearing Masque

SHOP NU

Dermalogica
Barrier Repair

SHOP NU

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Waarom niacinamide jouw huid kan verbeteren