Het belang van het reinigen van je gezicht

door Anja van Dijken
4 Juli 2022

Kort geleden was ik met een vriendin een nachtje weg. We hadden een druk programma, lekker eten, concertje, drankje doen en toen ons bedje in….. moe, maar heel voldaan.

Zelf ben ik gewend om elke avond mijn gezicht te reinigen, heerlijk vind ik het. Maar ik kwam erachter dat de wereld van reiniging niet voor iedereen als zo fijn wordt ervaren. Mijn vriendin vindt het ballast, drama en alles wat daarbij hoort.

Onbekend maakt onbemind, dat werd mij opnieuw duidelijk. Veel mensen weten eenvoudig weg niet dat hun onrustige huid, hun vlekkerige huid, hun onzuivere huid, toe te schuiven is aan het niet dagelijks reinigen van hun huid.

Daarom deze blog, omdat het belang van de reiniging van de huid, vaak wordt onderschat.

 

Waarom is het belangrijk om je gezicht te reinigen?

Wil je resultaat boeken met je veelal mooie, dure en veelbelovende huidverzorgingsproducten? Dan is de eerste stap naar dit succes: het reinigen van je gezicht.

Vraag een schilder wat zijn eerste stappen zijn als hij de kozijnen van jouw huis gaat verven. Reinigen, schuren en dan nog eens reinigen. Waarom? De verf heeft zijn hechting nodig en moet aangebracht worden op een schone, veelal vetvrije ondergrond.

Kozijnen, het gaat om “dood” materiaal en we vinden deze stappen van reiniging net zo belangrijk als de schilder dat zelf vindt.

Onze huid, het gaat bij ons om “levend” materiaal en reiniging? Gelukkig begrijpen en vinden veel mensen dit een belangrijke stap, maar hier is zeker nog veel winst te boeken.

Het belang van het reinigen van je gezicht is: je ontdoet je huid van vuil, zweet, make-up, luchtvervuiling en afvalstoffen. Alleen de schone huid is ontvankelijk voor de vervolgstappen in de verzorgingsroutine.

Als de schilder zijn kozijnen niet ontvet na het schuren, zal de verf niet kunnen hechten, bladderende kozijnen, die bescherming missen en waarvan de conditie uiteindelijk achteruit zal gaan.

Zo is het ook met de vervolgstappen in je huidverzorgingsroutine: als je huid niet of niet goed is gereinigd, zal het serum, het masker, de dagcrème en de nachtcrème, niet goed hechten en zijn werk uiteindelijk niet kunnen doen.

 

Murad AHA/BHA Exfoliating Cleanser
Murad AHA/BHA Exfoliating Cleanser

 

Wat gebeurt er als je je gezicht niet reinigt?

Elk huidverzorgingsproduct heeft zijn eigen ingrediënten die actief werken op de huid. Een dagcrème die gericht is op een vochtarme huid, zal veelal de werkstof Hyaluron bevatten. Een serum dat bedoeld is om de huid te egaliseren qua pigmentatie zal veelal Vitamine C bevatten.

Ten eerste heeft de werking van een product te maken met de kwaliteit van de actieve ingrediënten, maar het valt of staat wel degelijk met: is de huid wel of niet gereinigd.

De basis van je huid moet schoon zijn.  Is dat niet het geval, dan zullen de ingrediënten niet hun werk kunnen doen, omdat ze eerst door de ballast heen moeten van vuil, zweet en andere afvalstoffen die de huid nog op zich heeft.

Ten tweede, breng je een crème aan op een niet gereinigde huid, dan zal de crème een gedeelte van het vuil mee de huid intrekken en de crème zal ook het vuil gaan vastzetten op je huid, waardoor irritaties, ontstekingen en  vlekjes kunnen ontwikkelen.

Het gevolg: een onrustige huid en onzuivere huid.

 

Murad Hydtrating Toner
Murad Hydtrating Toner

 

Welke producten zijn essentieel voor het reinigen van je gezicht?

Murad is een merk dat het belang van de reiniging hoog in het vaandel heeft en er ook echt iets moois mee bewerkt.  

Murad skincare vindt zijn basis in drie factoren, de drie ingrediënten:  “Hydrateren – ontstekingsremmen -  antioxidanten. “Hierin zit de kracht van elk product waardoor de huid werkelijk kan veranderen”, aldus dermatoloog Dr. Murad.  Al deze drie basis ingrediënten zijn verwerkt in alle Murad producten, zo ook de Murad reiniging.

Stap 1 in je dagelijkse huidverzorgingsroutine is reiniging, deze producten zijn hierin essentieel:

  • Murad Reiniging: elke ochtend en avond je huid goed schoonmaken, ontdoen van vuil, zweet, make-up, luchtvervuiling en afvalstoffen. Zo is je huid goed voorbereid op de volgende stap, de gezichtstoner.
  • Murad Lotion: is de stap die altijd nodig is na de Murad Reiniging, sowieso na elke cleanser die je gebruikt. Je brengt door het aanbrengen van de lotion de PH-waarde van de huid weer terug naar huidneutraal. De huid krijgt zijn weerbaarheid terug en is goed voorbereid op de behandeling die hierna volgt.

De volgende stap in je dagelijkse routine is de Murad dagcrème of de Murad nachtcrème

 

Murad Essential-C Cleanser
Murad Essential-C Cleanser

 

In welke volgorde moet je je gezicht reinigen?

Het reinigen van je gezicht kan eenvoudig, maar ook uitgebreid als een “pro”.

Dit zijn de stappen:

 

Murad Essential-C Toner
Murad Essential-C Toner

 

Wat is een dubbele reiniging en is dit nodig?

Een dubbele reiniging is in feite tweemaal achter elkaar je huid reinigen met een cleanser, een micellair water, reinigingsdoekjes, reinigingsfoam, reinigingsgel, reinigingsmelk of reinigingsolie.

Wanneer een dubbele reiniging:

  • Je huid heeft een zware, dikke, of waterbestendige make-up en is hierdoor lastig te verwijderen.
  • Je gebruikt een SPF op basis van mineralen, zoals titaandioxide en of zinkoxide.
  • Je huid is erg vet, waardoor 1x reinigen de huid nog niet vetvrij aanvoelt.

In deze gevallen kan een dubbele reiniging effectief en nodig zijn. Afhankelijk van de reiniging, cleanser voor je gezicht die je gewend bent om te gebruiken, kan het zinvol zijn om voor twee verschillende producten te kiezen. Wees daarbij lief voor je huid en maak er geen boenpartij van. Milde cleanser en het gebruik van veel lauw-warm water, maakt het reinigen een heerlijk ritueel. Ook het reinigen tijdens het douchen kan voor de gezichtshuid een weldaad zijn, je kunt je huid op dat moment met veel water, eventueel in combinatie met een washandje, heerlijk naspoelen.

Een paar voorbeelden van een dubbele reiniging:

  • reinigingsdoekjes zijn  minder effectief en zal de huid minder goed schoonmaken, tegelijk kunnen deze doekjes heel handig zijn om de eerst “laag” vuil of make-up van je gezicht te verwijderen. Daarna is het zinvol om te kiezen voor een reiniging die goed bij jouw huidtype past en jouw huid dus grondig zal reinigen.
  • Een vettere huid kan na eenmaal reinigen nog vettig aanvoelen, gebruik dan bij de tweede reiniging gerust hetzelfde product.
  • Je huid is toe aan een peeling of een scrub. In feite kun je dit zien als de tweede reiniging.

 

Gun jouw huid de reiniging die het verdient. Kijk eens naar onze Top 10 reiniging.

Kom je er niet uit hoe je het doet, hoe vaak en met welk product? Neem contact met ons op voor een passend advies.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.