Het belang van huidverzorging

door Julianne Bruining
6 September 2019

Hoe belangrijk is huidverzorging? Heb ik huidverzorging nodig?

Vroeger vs. Nu

Veelal wordt de vraag gesteld ‘In de oertijd had men ook geen huidverzorging, dus onze huid kan toch prima zonder?’. Van nature heeft de huid een herstellend en regulerend vermogen en is ze inderdaad in staat om zichzelf in goede conditie te houden.

Maar, tegenwoordig wordt onze huid veel meer belast dan in de oertijd. We douchen ons regelmatig dan wel dagelijks, we gebruiken geurende waszepen, shampoo en deodorant, we wassen kleding met wasmiddel en daarbovenop zoeken we graag de zon op of zetten thuis de verwarming aan. Al deze dingen ontdoen de huid van de natuurlijke vetlaag en irriteren de huid oppervlakkig. Dit verstoort de huidbarrière, die als beschermlaag hoort te werken.


Het gevolg

Een gevolg van een verstoorde en aangetaste huidbarrière, is dat de huid moeite heeft met het vasthouden van vocht. Een goede huidbarrière voorkomt namelijk dat het vocht uit de huid verdampt. Een vochttekort kun je herkennen wanneer je uit de douche stapt en de huid direct een trekkerig gevoel krijgt.
Daarnaast kunnen huideigen micro-organismen de overhand nemen, doordat ze makkelijker de huid binnendringen. De balans in de aanwezigheid van huideigen bacteriën wordt overigens ook verstoord door de eerder besproken factoren. Te actieve huidbacteriën kunnen huidaandoeningen veroorzaken, zoals puistjes, eczeem, schilfers, rode bultjes en een gevoelige huid.

Tevens wordt de huid tegenwoordig intensief belast met toxische stoffen van uitlaatgassen, cosmetica (denk aan verneveling van haarlak, deo, parfum) en andere afvalstoffen. Deze toxische stoffen kunnen processen als glycatie en oxidatie in de huid stimuleren. Het gevolg merk je pas op lange termijn: vroegtijdige huidveroudering en schade, zoals rimpels en huidverslapping, die moeilijk te herstellen is.


Dus daarom huidverzorging

Dit zijn redenen waardoor de huid in deze tijd wel baat heeft bij de juiste huidverzorging. Een juiste reiniging ontdoet de huid van toxische stoffen, die dwarrelend door de lucht plaats hebben genomen op de huid. Daarnaast zijn er serums en crèmes ontwikkeld met antioxidanten, die de huid beschermen tegen oxidatie en glycatie. Ook herstelt de juiste huidverzorging de natuurlijke huidbarrière en vult het vocht- en vettekort aan.  

De juiste huidverzorging kan vroegtijdige huidveroudering vertragen, echter is huidveroudering een natuurlijk proces dat nooit met één simpel crèmepje verholpen of voorkomen kan worden. Juiste huidverzorging kan wel huidproblemen verhelpen, zoals acné, een droge huid, schilfers en huidirritatie.

Het is belangrijk om producten te vinden, passend bij jouw huidbehoefte en leeftijd. De producten hebben bepaalde werkstoffen die de cellen stimuleren tot bijvoorbeeld genezing, celvernieuwing, huidversteviging, talgreductie of vaatwandversteviging. Deze werkstoffen zijn specifiek samengesteld tot een actief product.  Wanneer de huid geen tekenen van problemen vertoont, heeft de huid voldoende baat bij een basis huidverzorging met goede producten. Start ook niet te vroeg met anti-aging producten, omdat dit de huid lui kan maken. Uiteindelijk willen we de huid ondersteunen en alleen tekorten aanvullen.


Bekijk alle hier alle huidverzorgingsproducten of kijk bij één van onze nieuwste merken; Maria Galland. Wil je een advies op maat? Onze schoonheidsspecialistes helpen graag bij het kiezen van de juiste producten voor jouw huid. Aarzel niet en neem telefonisch contact op of stuur een e-mail!

 

[email protected]
0850607005

Misschien vind je deze blog ook wel interessant: Verschil huidverzorging tussen drogist en salon?

 

 

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breid haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakidioot die graag ingredientenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.
Zorgeloos zonnen doe je zo! (update)
Lees meer...
8 Jul 2020