Het effect van veel (handen) wassen op de huidconditie

door Julianne Bruining
19 Maart 2020

In deze bizarre tijden proberen we ons zoveel mogelijk te houden aan de voorzorgsmaatregelen en moeten we onze handen héél vaak wassen. Als het goed is wassen we onze handen nu vaker dan normaal en veel mensen krijgen dan ook klachten, als droogte, eczeem, irritatie en wondjes op de handen. Om uitdroging van de handen te voorkomen zijn er een aantal tips en weetjes over het effect van wassen met zeep op je huid.

 

Je lichaam en handen wassen kan met verschillende producten en dienen als doel om vervelende geurtjes, overmatig zweet en talg en bacteriën (en in dit geval, het virus) af te wassen. Hiervoor kun je gebruik maken van alleen water, een waszeep in vloeibare vorm, een waszeep in vaste vorm en met Bad & Douche producten zoals doucheolie en douchefoams. 


De oorsprong van zeep

Zeep wordt al 5000 jaar gebruikt. Echte zeep is een combinatie van mooie oliën of vetten en loog. Loog werd in het einde van de 18e eeuw in Frankrijk voor het eerst toegepast in zepen, en dit zorgde ervoor dat zeep op grote schaal geproduceerd kon worden. Op een verpakking van zo'n echte ouderwetse zeep vind je dus slechts enkele ingrediënten: de plantaardige oliën, de zouten voor het verzepingsproces, de natuurlijke geurstoffen en eventuele verrijkingen van de zeep, zoals karitéboter, arganolie en of cacaoboter.

Oliën en vetten waren tijdens de Eerste Wereldoorlog bijna niet meer te krijgen. Dit leidde noodgedwongen tot de ontwikkeling van de eerste synthetische alternatieven. Gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw werden er detergenten ontwikkeld die we nu herkennen als sulfaten, zoals SLS/SLES (sodium lauryl sulfate en sodium laureth sulfate). Hierdoor werd het ook mogelijk om zeep in vloeibare vorm te creëeren. Sulfaten zorgen ervoor dat een cleanser lekker schuimt en bovendien is het ook nog eens een goedkoop en kan de zeep voor een paar goedkope centen worden verkocht.


Het nadeel van goedkope waszepen

Het nadeel van deze goedkoop-geproduceerde zepen zijn de ingrediënten. De sulfaten zijn ten eerste niet huidvriendelijk. Het zijn agressieve ontvetters, die wel vuil verwijderen, maar ook de huid uitdrogen. Het zit namelijk zo:

- Onze huid wordt beschermt door de huidbarrière. De huidbarrière is een combinatie van huidvetten (lipiden genoemd), talg, zweet en verhoorningsdeeltjes (dode huidcellen). Deze huidbarrière voorkomt vochtverdamping in de huid en biedt een beschermlaag tegen micro-organismen en bacteriën van buitenaf.

- Een gezonde huidbarrière is vaak een gezonde huid. Reinigingsproducten hebben de eigenschap om de natuurlijke huidvetten op te lossen, waardoor de huidbarrière instabiel wordt en vocht uit de huid verdampt. Daarnaast wordt de huid gevoeliger voor irritaties en kunnen wondjes en eczeem ontstaan. Dit geldt niet alleen voor onze handen, maar voor het hele lichaam inclusief gezicht.


Naast de agressieve sulfaten worden er in de goedkope lichaams- en handzepen ook geen rijke boters of oliën meer toegevoegd, die eigenlijk noodzakelijk zijn om de huid te voeden tijdens het wassen. In plaats daarvan wordt er huidonvriendelijke parfum toegevoegd en nog een handje chemische conserveringsmiddelen. Hierdoor droogt de huid alleen maar meer uit! 



Het alternatief 

Waar je je lichaam, gezicht en handen mee wast is dus best belangrijk als het gaat om de gezondheid van je huid. Gelukkig is de cosmetica branche niet stil blijven staan en zijn er volop alternatieve ingrediënten ontwikkeld die vriendelijker zijn voor de huid. Een natuurlijk alternatief voor sulfaten is bijvoorbeeld Sodium Coco-Sulfate of Cocamidopropyl betaine. Dit wordt gewonnen uit de vetzuren van kokosolie en stript de huid niet van haar natuurlijke vetlaag. Een aantal merken richten hun visie op huidvriendelijke producten en voegen daarom ook nog eens huidvoedende boters, oliën en etherische oliën toe aan de producten. Hierdoor kun je wel gewoon lekker je handen, lichaam en gezicht blijven wassen zoals je gewend bent, maar hoef je je minder druk te maken over een trekkerige, jeukerige en droge huid

In ons assortiment kun je terecht bij Naïf, Loveli en Marlyse Blue. Deze merken hebben betaalbare lichaam- en gezichtsproducten die huidvriendelijke ingrediënten bevatten zoals hierboven omschreven. Daarnaast heeft Naïf zelfs een lijn speciaal gemaakt voor baby's en kids en heeft Marlyse Blue een assortiment natuurlijke gezichtsproducten. 

Wist je dat:

Loveli Body Wash Face Soap Argan

Loveli Body Wash Sunny Orange

Marlyse Blue Face Soap Argan

 


De droge huid herstellen

Goed, nu weet je met wat voor product je vanaf nu je huid en je handen kunt wassen. Maar hoogstwaarschijnlijk zijn de handen op dit moment al erg droog. Om de huid te herstellen is het dan ook zeer aan te raden om handcrème te gebruiken. Dit herstelt het lipidegehalte (de natuurlijke vetten) van de huid en toegevoegde vitaminen helpen de geïrriteerde huid te genezen. Wel is het heel belangrijk dat de handcrème vrij is van minerale oliën, zoals paraffine en vaseline (paraffinum liquidum en petrolatum). Minerale oliën maken de huid lui, waardoor de huid niet zelf meer kan herstellen. Een kwalitatief goede handcrème herstelt de huid sneller, waardoor je minder hoeft te smeren. En dit is fijn want: 

niet iedereen houdt van het gevoel van handcrème, vooral niet als deze erg vettig blijft en je glibberige vingertoppen houdt. Het advies is daarom ook om juist 's avonds voor het slapen gaan de handen goed in te smeren. Zo kan de huid 's nachts herstellen, waardoor je overdag wellicht één tot twee keer hoeft bij te smeren. Smeer overdag dan ook voornamelijk alleen de handruggen en knokkels in, om glibberige vingers te voorkomen. Druppel wat handcrème op één handrug en wrijf je andere handrug hier over heen. Voila! Onze favorieten van Image Skincare en Grown Alchemist staan hier onder.

Image Skincare Vital C - Hydrating Hand And Body Lotion Grown Alchemist Intensive Hand Cream

Image Skincare Vital C - Hydrating Hand And Body Lotion

Grown Alchemist Intensive Hand Cream

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

 

Julianne Bruining
Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.