Het verschil tussen huidtype en huidconditie

door Julianne Bruining
2 April 2020

Gevoelige, droge, verouderde, vochtarme, acne huid: allemaal termen die je voorbij ziet komen binnen de wereld van huidverzorging. Maar wat is nou het verschil tussen je huidtype en je huidconditie? Je leest het hier!

 

Welke huidtypes zijn er?

Je huidtype is aangeboren en genetisch bepaald. De huidtypes worden onderscheiden op basis van de talgproductie. Talg scheidt je huid van nature uit om de huid soepel en vet te houden, alleen de ene huid produceert meer talg dan de andere huid. Weinig talg betekent een droge huid, teveel talg betekent een vette huid. In principe is jouw huidtype aan jou gebonden en verandert deze niet gedurende je leven.  Omdat het huidtype bepaald wordt door de hoeveelheid talgaanmaak, zijn huidtypes te verdelen in:
 
- Normale huid
- Droge huid (lees hierover in deze blog)
- Vette huid  (lees hierover in deze blog)
- Gecombineerde huid

Bij een normale huid zijn er geen klachten van droogte, schilfers, een trekkerig gevoel of vettigheid. Een gecombineerde huid is vaak een combinatie van een vette T-zone (voorhoofd, neus, kin) en droge wangen. Maar dit kan ook andersom zijn. Een droge huid maakt te weinig talg aan en een vette huid juist iets teveel. Maar hoe zit het met de gevoelige en verouderde huid?

Veel mensen categoriseren de gevoelige en verouderde huid onder huidtype. Maar dit is niet correct. Zoals eerder verteld is je huidtype aangeboren en genetisch bepaald. Je wordt niet geboren met een verouderde huid, maar ontstaat gedurende je leven. Een gevoelige huid is zelden vanaf de geboorte. Bij 80% van de gevallen ontstaat een gevoelige huid door verkeerde huidverzorging. Zo kan de huid bijvoorbeeld irritatie oplopen door parfum, alcohol, parabenen en agressieve sulfaten. Daarnaast kan gevoeligheid van de huid opspelen in tijden van stress. Meer over de gevoelige huid lees je in deze blog: 'Gevoelige huid, wat te doen?'


Huidtype vs. huidconditie

Jouw huidtype verkeerd ook in een bepaalde conditie: de huidconditie. De huidconditie wordt beïnvloed door interne en externe factoren en wisselt hierdoor in periodes. Interne factoren die de huidconditie kunnen doen veranderen zijn hormoonschommelingen (zwangerschap, puberteit, overgang, ziekte). Ook verandert leeftijd de huidconditie, denk aan huidverslappingen, drogere huid, grauwe uitstraling. Externe factoren die de huidconditie veranderen zijn verkeerd cosmeticagebruik (agressieve ingrediënten die de poriën verstoppen of juist de huidbarrière beschadigen) en de seizoenswisselingen (veranderingen van temperatuur en luchtvochtigheid). De huidconditie kun je in de meeste gevallen verbeteren of verhelpen met de juiste huidverzorgingsproducten (externe oplossing) in combinatie met een gezonde leefstijl (interne oplossing).

 

 

huidtype
Voorbeeld: Deze dame heeft een gecombineerd huidtype. Ze heeft namelijk een vette T-zone (grove poriën op voorhoofd, neus en kin) en normale tot droge wangen. Haar huidconditie is een combinatie van onzuiver (puistjes) en geïrriteerd (roodheid). De puistjes en roodheid kunnen worden weggehaald met de juiste verzorging. Haar huidtype zal blijven zoals hij is. 

 

Welke huidcondities zijn er?

Grofweg kun je huidcondities opdelen in:
- vochtarm
- onzuiver/acné
- gevoelig
- slecht doorbloed
- verouderd/verslapt
- gepigmenteerd (pigmentvlekken)
- sterk doorbloed/rood
- schilferig

Eczeem, rosacea en psoriasis zijn huidaandoeningen en vallen hierdoor in principe niet onder de huidcondities. Couperose heeft ook geen betrekking op de huidconditie, maar is een vasculair probleem (bloedvaten).


De vochtarme huid uitgelegd

Vochtarm is een huidconditie die vaak wordt verward met het huidtype ‘droog’. Vocht en talg zijn twee verschillende dingen. Een vochtarme huid heeft te maken met een tekort aan vocht in de onderste huidlagen door verdamping. Zo kan een vette huid ook vochtarm zijn. Een vochtarme huid kenmerkt zich door hele fijne, oppervlakkige lijntjes die na het smeren van een crème tijdelijk weg zijn. Het zijn geen rimpels, maar droogtelijntjes die ontstaan door te weinig vocht in de onderste huidlagen. Ook kan er roodheid en schilfering ontstaan. De vochtpeil in de huid wisselt en is beïnvloedbaar door de luchtvochtigheid in de omgeving (hoe snel het verdampt) en door huidverzorgingsproducten. Hierom is een vochtarme huid een bepaalde (tijdelijk) conditie en niet één van de vier huidtypes. 

 

Wil je graag ontdekken wat jouw huidtype en huidconditie is? Onze schoonheidsspecialisten helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op via [email protected] of 085 060 7005. 

 

Wellicht vind je deze blog ook interessant: 'Grote poriën, wat kun je er tegen doen?

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breid haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakidioot die graag ingredientenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.