Hoe herken ik mijn huidtype?

door Anja van Dijken
3 Juni 2013

We willen in dit artikel u helpen te ontdekken wat uw specifieke huidtype is.

We onderscheiden 7 huidtypes:

-       Normale huid
-       Jonge huid
-       Vochtarme huid
-       Droge huid
-       Vette huid
-       Gevoelige huid
-       Rijpere huid
 


Normale huid


De normale huid heeft geen bijzondere kenmerken. De huid heeft een goede dikte en heeft geen last van overmatig of een te kort aan talg(vet). Is niet extra gevoelig, de poriën zijn niet grof, maar normaal tot fijn.  Dit huidtype zien we in de leeftijd van 20-40 jaar. 


Jonge huid


De jonge huid zien we bij een leeftijdscategorie van 15-25 jaar. Deze huid kenmerkt zich door een gladde en stevige uitstraling. De huid is hier nog zeer fijn en heeft ook geen speciale verzorging nodig. De huidverzorgings-producten voor de jonge huid bestaan daarom ook uit milde ingrediënten. De jonge huid kan wel last hebben van een overmatige talgproductie, wat kan leiden tot jeugdpuistjes en/of een glimmende gezicht.


Vochtarme huid


De vochtarme huid kan bij elk huidtype voorkomen. Deze kenmerkt zich door (droogte)lijntjes en een ‘trekkend gevoel’. De vochtarme huid onderscheidt zich van de droge huid, doordat er wel genoeg talg aanwezig is. Vaak ligt de oorzaak van een vochtarme huid bij een verstoorde huid-barrière, door te weinig water drinken,  het verkeerd gebruik van make-up, agressieve reinigingsproducten, (bijv.  scrubs) en het vele douchen. De huid kan daardoor slecht vocht vasthouden.


Droge huid


De droge huid is een huidtype die te weinig talg produceert. Hierdoor voelt de huid vaak onbeschermd, trekkend en ruw aan, hetgeen de huid extra gevoelig kan maken. De huid heeft fijne poriën  en kan er faal uitzien. Door ‘gure’ e/o winterse weersomstandigheden, een droge lucht vraag de droge huid meer verzorging. Het gebruik van een volle/vettere crème zal hierbij snel een beter resultaat boeken.


Vette huid


De vette huid kenmerkt zich door een teveel aan talgproductie, grove poriën en daardoor  vaak een glimmend uiterlijk.  Deze huid heeft vaak last van mee-eters en puistjes. Een juiste verzorging, goede reiniging  thuis en/of door een specialist is bij dit huidtype erg belangrijk, waarbij in combinatie met een juist voedingspatronen  een mooi resultaat geboekt kan worden.


Gevoelige huid


Dit huidtype kenmerkt zich door haar dunne huid die fijn is van structuur. Omdat de huid dunner is zal deze gevoelig aanvoelen. Weersomstandigheden zoals zon en kou zullen sneller een gevoelige reactie uitlokken. Verzorgingsproducten e op waarin parfums e/o alcohol wordt gebruikt kunnen de huid gaan irriteren.  

Een beschermende dag-/nachtcrème en alcoholvrije, parfumvrije en zeepvrije verzorgingsproducten helpen de huid te herstellen en beschermen. 


Rijpere huid


De huid wordt naarmate we ouder worden dunner en gevoeliger. Na onze 50e jaar praten we over een rijpere huid. Het herstelperiode van de huid, normaal 28 dagen, wordt langer en de talgproductie neemt af. De elasticiteit en stevigheid van de huid wordt minder, de huidcontouren verslappen en de aanmaak van collageen wordt beperkter.  Expressielijnen worden daarom zichtbaar en kleine rimpeltjes ontstaan.


Wat is belangrijk voor alle huidtypes:


We worden geboren met het huidtype dat we hebben. Daar kunnen we niets aan veranderen of beïnvloeden.


Wel kunnen we door onze voeding en leefpatroon de conditie van onze huid beïnvloeden.


Door de juiste verzorging van onze huid, zowel van de binnenkant (voeding) als buitenkant (huidverzorging), kunnen we zolang mogelijk genieten van een stralend uiterlijk.

 

We hopen u zo een idee gegeven te hebben van de verschillende huidtypes en hun kenmerken.

Anja van Dijken
author-anja-van-dijken-text
Nieuwkomer: Dermalogica bij Care for Skin
Lees meer...
22 Mei 2020
Breng self tan aan als een pro!
Lees meer...
15 Mei 2020
Hoe werkt een self tan?
Lees meer...
12 Mei 2020