Hoe herken ik mijn huidtype?

door Anja van Dijken
2 Juni 2023

Zo bepaal jij jouw huidtype

Voor een goede huidanalyse moet je eerst je huidtype kennen, zo doe je dat gewoon thuis voor de spiegel.

Reinig je gezicht met een cleanser, wacht 15 minuten en breng geen producten aan.
Check jouw gezicht grondig in de spiegel en let daarbij op de volgende kenmerken:

Trekkerige huid.

Vettere delen, voorhoofd, neus, kin of algeheel.

Check de plekken waar de poriën grof zijn, voorhoofd, neus, kin of algeheel.

Verstopte poriën of mee-eters aanwezig, voorhoofd, neus of kin, deze herken je in zwarte stipjes of verdikkingen (mee-eters/ontstekingen).

Toont de huid vlekkerig, ontstekingen of onrustig.

 

Herken jouw huidtype in onderstaande omschrijvingen.

 

Wat is een normale huid

De normale huid is niet trekkerig, heeft geen vettere of droge, schrale delen. De normale huid is niet extra gevoelig, de poriën zijn niet grof, maar normaal tot fijn.


Ons advies:

Kies voor lichte, niet extra vettende gezichtsverzorging. Dit heeft de huid niet nodig.

Gebruik dagelijks een serum onder de dagcrème en nachtcrème, die gericht is op de vochtigheidsgraad, zoals een hyaluronzuur serum of een hydratatie serum.

Gebruik eenmaal per week een masker om de huid in goede conditie te houden, ideaal is het nachtmasker.

 

Wat is een droge huid

De droge huid maakt te weinig talg (vetten) aan. Hierdoor voelt de huid vaak onbeschermd, trekkend en ruw aan, hetgeen de huid extra gevoelig kan maken. Te weinig vetten op de huid, zorgt voor een sterkere vochtverdamping uit de huid. De droge huid is daardoor ook meestal vochtarm (huidconditie). 


Ons advies:

Kies altijd voor een milde cleanser, zoals een cleansing oil of een cleasing balm waarin veel goede beschermende vetten zitten.

Kies voor gezichtsverzorging zonder parfum en alcohol.

Zorg voor een goede hydratatie en huidweerstand, door het gebruik van een antioxidant serum,  met daarnaast een dagcreme voor de droge huid en een nachtcreme droge huid, die meer lipiden bevatten. Zo blijft de huidbarriere intact en de huid beschermd.

 

Wat is een gecombineerde huid

De gecombineerde huid heeft een vettere t-zone. Voorhoofd, neus en kin hebben grove poriën, zijn daardoor vetter. De wangen zijn veelal droog. De t-zone vertoont vaak verstopte poriën en mee-eters.


Ons advies:

Reinig jouw huid dagelijks met reinigingsgel, deze reinigt de huid goed, zonder uit te drogen.

Gebruik voor (alleen) de t-zone wekelijks een exfoliant, deze zal de vettere delen van de huid dieper reinigen, werkt talgoplossend in de poriën.

Kies voor extra hydratatie. Goed voor de drogere wangen, maar ook zal de t-zone meer balans krijgen in haar talgproductie. Dit kan met een moisturizer en een serum acne, beide zijn gericht op hydratatie.

 

Wat is een vette huid

De vette huid maakt veel talg (vetten) aan, heeft grove poriën over het gehele gezicht en daardoor vaak een glimmend uiterlijk. Deze huid heeft vaak last van mee-eters en puistjes.


Ons advies:

Reinig jouw huid dagelijks met reinigingsgel of cleansing foam, deze reinigt de huid goed, zonder uit te drogen.

Gebruik voor (alleen) de t-zone wekelijks een exfoliant, deze zal de vettere delen van de huid dieper reinigen, werkt talgoplossend in de poriën.

Kies voor extra hydratatie. Goed voor de drogere wangen, maar ook zal de t-zone meer balans krijgen in haar talgproductie. Dit kan met een moisturizer en een serum acne, beide zijn gericht op hydratatie.

♣ Gebruik wekelijks een anti acne masker voor zuivering, verminderen van de talgproductie en ontstekingen.

 

Wat is een gevoelige huid

De gevoelige huid is dun en fijn van structuur, geen zichtbare porien, wel vaak zichtbare adertjes. Weersomstandigheden zoals zon en kou zullen sneller een gevoelige reactie uitlokken. Verzorgingsproducten waarin parfums en of agressieve alcoholen worden gebruikt kunnen de huid gaan irriteren.  

Een beschermende dag-/nachtcrème en alcoholvrije, parfumvrije en zeepvrije verzorgingsproducten helpen de huid te herstellen en beschermen. 


Ons advies:

Kies altijd voor een milde cleanser, zoals een cleansing oil of een cleansing balm waarin veel goede beschermende vetten en kalmerende ingrediënten zijn verwerkt.

Kies voor gezichtsverzorging zonder parfum en alcohol.

Zorg voor een goede hydratatie, zoals een hyaluronzuur serum, met daarnaast een moisturizer die meer vetten bevat. Zo blijft de huidbarrière intact en de huid beschermd.

 

Wat is belangrijk voor alle huidtypes:

Door voeding en levensstijl beïnvloeden we de conditie van onze huid, maar zeker ook door de beste gezichtsverzorging. Dus zowel van de binnenkant (voeding) als buitenkant (huidverzorging), kunnen we zolang mogelijk genieten van een stralend uiterlijk.

 

Advies bij Care for Skin

Kom je er alleen niet uit? Vind je het lastig om een goede huidanalyse te maken? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Vanaf welke leeftijd moet je anti-ging producten gebruiken

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.