Hoe kies je de juiste deodorant?

door Anja van Dijken
1 Oktober 2021

Zweten, we doen het allemaal, het hoort bij ons en daar komt nog eens bij: het heeft wel degelijk nut en het is uiteindelijk hartstikke goed en gezond! Zweten heeft een belangrijke functie voor ons lichaam, we houden daarmee onze lichaamstemperatuur op peil, doordat ons zweet verdampt en tegelijk zorgt het zweet er ook nog eens voor dat we ons lichaam kunnen ontdoen van de vele afvalstoffen.

Doordat ons lichaamsvocht zich vermengd met de op de huid aanwezige zijnde bacteriën veroorzaakt het zweten helaas een nare geur. De oplossing hiervoor is een deodorant te gebruiken, maar hoe kies je nu in het grote aanbod van deodorant welke deodorant voor jou de beste is. We nemen je hierin graag mee om de beste deodorant te kunnen kiezen.

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een deodorant?

Hierin maken we graag een selectie voor je. De eerste schifting die je al kunt maken is, kies ik voor een natuurlijke deodorant of een deodorant die niet-natuurlijke ingrediënten bevat?

 

Wat is een natuurlijke deodorant, wat doet het en wat zijn hiervan de voordelen:

Een natuurlijke deodorant bevat geen schadelijke stoffen zoals parabenen, siliconen, aluminium chloride, alcohol, synthetische parfums en microplastics. De natuurlijke deodorant bevat natuurlijke antibacteriële stofjes, zoals zuiveringszout, die je beschermen tegen nare lichaamsgeuren en maskeert de zweetgeur met haar natuurlijke geurstoffen. Hierdoor is de natuurlijke deodorant geschikt voor de meest gevoelige huid en zullen ze geen huidirritaties veroorzaken onder de oksels, maar ook de kleding sparen van gele vlekken.

De voordelen van het gebruik van een natuurlijke deodorant zijn:

  • Geen irritaties van de okselhuid.
  • Geen negatieve gevolgen voor de hormoonhuishouding in je lichaam.
  • Geen blokkades van het natuurlijke transpiratieproces (aluminium chloride is hiervan de veroorzaker).
  • Goede afvoer van afvalstoffen.
  • Geen gele vlekken in je kleding.

 

Wat is een niet natuurlijke deodorant, wat doet het en wat zijn hiervan de voordelen:

Een niet natuurlijke deodorant bevat veelal andere ingrediënten als de natuurlijke. De parfums die gebruikt worden, zijn van synthetische aard. De alcohol zorgt ervoor dat de deo snel droogt en de huid verkoelt. Veel niet natuurlijke deo’s bevatten aluminium chloride. Dit zorgt voor minder zweetafscheiding en wordt veelal gebruikt in antitranspirant deo’s. Het maakt de huid droog (soms te droog, hetgeen voor irritatie kan zorgen) en zorgt er voor dat het transpireren zal verminderen.

De ingrediënten van een niet natuurlijke deodorant hebben dus voordelen, maar elk voordeel kent helaas ook zijn nadeel.

  • Parfum: maskeert de geur, maar de synthetische vorm kan huidirritatie geven.
  • Alcohol: zorgt voor een snel drogend en koel gevoel onder oksel. Kan de huid helaas te sterk uitdrogen, waardoor er irritatie optreedt.
  • Aluminium chloride: dit is de actieve stof in de antitranspirant deo’s. Zorgt voor minder of geen zweetafscheiding. Kan verstopping veroorzaken, verstoring van het natuurlijke transpiratieproces, waarbij niet alleen het vocht maar ook de afvalstoffen niet worden afgescheiden. Tegelijk kan dit ook irritatie aan de huid geven.

Als het gaat om het kiezen van de beste deodorant, kan je een voorkeur hebben voor een stick, roller of spray. Helaas bevatten veel sprays nog wel drijfgas, dit herken je op de ingrediëntenlijst als zijnde: butaan, isobutaan en propaan.

 

Welke deodorant is geschikt voor veel transpiratie?

Heb je last van veel transpiratie, dan kan dit veel ongemak veroorzaken. Bijvoorbeeld in de vorm van vlekken in je kleding, maar het kan ook extra nare geur geven. Je kunt dan kiezen voor een deodorant die een antitranspirante werking heeft. Deze deodorant bevat aluminium chloride, die de afvoer van de zweetklieren blokkeert. Het zweten zal hierdoor daadwerkelijk verminderen.

Tegelijk is het zinvol om het belang van transpiratie en de negatieve gevolgen van dit ingrediënt goed te beseffen, om te bezien of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

 

Welke deodorant is geschikt voor een gevoelige huid?

Heb je een gevoelige huid, dan is het des te belangrijker dat je kiest voor een deodorant die geen reactie of gevoeligheid zal veroorzaken. Ingrediënten zoals alcohol, synthetische parfum, aluminium chloride, deze kun je beter maar hard voor weglopen. De beste deodorant voor de gevoelige huid, zal tegelijk ook geen parabenen, siliconen en andere niet natuurlijke ingrediënten bevatten. Bekijk onze Top 10 natuurlijke deodorant voor de deodorants die onze voorkeur hebben.

Er zijn gelukkig meerdere merken die natuurlijke deodorants hebben ontwikkeld. Zo gaan de merken Loveli Deo en Salt & Stone Deodorant hier zeker in voorop. En ja, natuurlijke deodorants werken echt. Doordat deze natuurlijke deodorant gebruik maakt van antibacteriële ingrediënten worden de op de huid aanwezige bacteriën (de nare geur veroorzakers) aangepakt. Daarnaast wordt door de toegevoegde natuurlijke parfums of oliën de nare geur gemaskeerd.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.