Hoe kies je de juiste SPF voor de winter?

door Anja van Dijken
23 Januari 2023

Het winterzonnetje doet ons goed. Even naar buiten, wandelen of zelfs wintersport. Als de zon maar schijnt, dan zijn we op ons gelukkigst. Wat we in de winter alleen vaak vergeten is het dragen van een zonnebrandcrème. In de zomer zijn we er inmiddels goed op ingesteld, maar we slaan de plank echt mis als we de SPF in de winter laten staan.

Zelfs op de meest bewolkte dag heeft de zon nog wel degelijk zijn kracht. Alleen hoe kies je nu de juiste SPF voor de winter en is elke zonnebrandcrème geschikt om in de winter te gebruiken?

 

Waarom moet ik een zonnebrandcrème in de winter gebruiken?

Zonnestralen zijn er altijd, elke jaargetijde en 365 dagen per jaar. De uv-A-stralen bereiken altijd onze huid, ook als de zon voor ons niet zichtbaar is op een bewolkte dag of als de zon minder fel schijnt. Juist uv-A-stralen zijn degene die dieper doordringen in de huid, iets waar we niets van voelen maar de negatieve gevolgen zijn er wel degelijk. 

Nog even het verschil en uitwerking van de uv-A- en de uv-B-stralen, gewoon voor de weet.

Kenmerken uv-A-stralen

  • Gaan tot in de basaalcellenlaag (diepste laag van de opperhuid) en de huidlaag daaronder, de lederhuid (dermis).
  • Veroorzaakt snellere huidveroudering.
  • Is mede oorzaak van huidkanker.
  • Zorgt voor schadelijke vrije radicalen in de huid.

Kenmerken uv-B-stralen

  • Gaat niet verder dan de opperhuid (bovenste huidlaag).
  • Verantwoordelijk voor verbranding van de huid.
  • Is mede oorzaak van huidkanker.
  • Veroorzaakt schade aan het DNA.

Een handig ezelsbruggetje: uv-A staat voor aging, uv-B staat voor burning.

Zowel de uv-A- als de uv-B-stralen dringen door tot in de basaalcellenlaag, dat is de plek waar onze cellen worden gevormd. Geen wonder dat zonnestralen je huid beschadigen en vroegtijdig zullen verouderen. Nu we weten wat uv-stralen doen met onze huid en hoe diep deze doordringen, kan het niet anders dan dat we overtuigd zijn van het belang van bescherming in de winter met een zonnebrandcrème.

 

Welke factor zonnebrand is geschikt voor in de winter?

Een zonnebrandcrème factor 30 of toch een factor 50? Beide zullen de gezichtshuid een goede bescherming geven. Is jouw huid licht van kleur, bevat je huid weinig pigmenten en is deze gevoelig? Dan is het verstandig om in de winter een zonnebrand gezicht SPF 50 te gebruiken. Is jouw huid niet extra gevoelig en bevat je huid wat meer pigment, dan is een zonnebrandcrème SPF 30 ook voldoende.

 

Waarom je een zonnebrand gebruikt tijdens wintersport?

De zonnestralen in de bergen tijdens je wintersport vakantie zijn een flink stuk sterker, dan de zonnestralen als je gewoon thuis een wandeling maakt. Des te hoger in de bergen, des te sterker de straling. In de bergen is de lucht schoner en helderder, waardoor de uv-stralen veel krachtiger zijn. Zelfs op een bewolkte dag bereiken de uv-stralen onze huid. Daar komt nog eens bij dat sneeuw ongeveer 90% van de zonnestralen weerkaatst, dus dat is nog meer straling.

Oftewel, tijdens de wintersport kun je eigenlijk dus niet zonder een goede zonverzorging. Een zonnebrandcrème voor wintersport bevat de juiste ingrediënten voor een verantwoorde en zorgeloze vakantie.

 

Kun je verbranden in de winter?

Ja, ook in de winter kun je dus verbranden en dan met name als je je bevindt in de bergen, in de sneeuw en helemaal op een heldere zonnige dag. Nog een extra tip: vergeet een lippenbalsem met SPF niet. Zelfs onze lippen zijn gevoelig voor verbranden. Heb je je lippen verbrand, zorg ervoor dat je deze continue blijft voeden met vocht en de vetten van een lippenbalsem.

 

Kan zonnebrand bevriezen?

Zonnebrand kan bevriezen en op dat moment ook de huid. Veel zonnebrandcrèmes bevatten namelijk veel water, vooral degene die in de zomer worden gebruikt. Zonnebescherming in de vorm van zonnebrand sprays, gels of lotions bevatten sowieso veel water. Deze zijn lichter van textuur en vooral heel fijn in de zomer.

Tijdens koudere weersomstandigheden is het verstandig om een zonnebrandcrème te kiezen die meer vetten en oliën bevat. Deze kunnen namelijk niet bevriezen en leggen een beschermlaagje op de huid. Hierdoor wordt ook nog eens de huid beschermd tegen vochtverdamping én bevriezing van de huid, dat wil je natuurlijk ten allen tijde voorkomen.

 

Welke SPF gebruik je tijdens de wintersport?

Als je je huid goed wilt beschermen is het verstandig om minimaal een beschermingsfactor 30 te gebruiken tijdens de wintersport. Wees daarin tegelijk ook niet bang om voor een beschermingsfactor 50 te kiezen. Is jouw huid gevoelig voor zon en kou, kies dan altijd voor een SPF 50. En vergeet een lippenbalsem met SPF niet, ook je lippen verdienen een goede bescherming.

Het gebruik van zonnebrand wintersport wordt vaak onderschat, vooral hoe je deze veilig moet gebruiken. We zijn gewend om aan het begin van onze dag het gezicht in te smeren met een ski zonnebrand. Ben je echt wat fanatieker, dan zul je je zonnebrandcrème meenemen in de binnenzak van je ski jas. Super goed! 

Het bijsmeren van de zonnebrandcrème is ongeveer elke twee uur een must. Een zonnebrandcrème met een chemisch filter heeft een half uur nodig voordat het zijn beschermende werk doet, hier gaat het vaak mis. We pakken onze zonnebrandcrème vaak net iets te laat voor het herhaal aanbrengen en dan heeft het ook nog eens extra inwerktijd nodig, zo kun je zomaar een uur lang onbeschermd je huid onderwerpen aan de felle zon.

Een natuurlijke zonnebrand met een mineraal filter geeft direct bescherming aan de huid. Minerale filters zijn van natuurlijk afkomst en veelal gebaseerd op het natuurlijk zinkoxide of titanium dioxide. 

Wil je meer lezen over het verschil tussen een zonnebrand met een chemische of een natuurlijk filter? Lees dan onze blog: Wat is SPF in zonnebrandcrème?

 

Welke zonnebrand producten zijn een must voor de wintersport?

Wij hebben een paar handige wintersport zonnebrand voor je uitgezocht die ook nog eens goed in je ski jack passen.

Naïf Zonnebrand Gezicht SPF 30

Naïf Zonnebrand Gezicht SPF 30

 

De Naif Zonnebrand Gezicht SPF 30 bevat een natuurlijke zonnefilter die gelijk na het aanbrengen beschermt tegen uv-A- en uv-B-stralen. Het heeft een handig formaat om mee te nemen en is geschikt voor het gehele gezin van klein tot groot.

Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Lip Balsem

Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Lip Balsem

 

De Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lip Balsem is gemaakt van 100% natuurlijk ingrediënten en bevat een factor 30 om de lippen te beschermen tegen uv-A- en uv-B-stralen.

SeventyOne Percent Sun Stick Pacha Mama SPF50+

SeventyOne Percent Sun Stick Pacha Mama SPF50+

 

De SeventyOne Percent Sun Stick Pacha Mama SPF50+ is een handige zonnebrand stick voor het gezicht. Het is geschikt voor de meest kwetsbare huid van ons gezicht, de neusrug, de oren en onze wangen. De zonnebrand stick is verkrijgbaar in een naturel tint en daarnaast ook met felle kleuren, super leuk voor de kleinsten onder ons.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.