Hoe kies je een geschikte dagcreme voor jouw huid?

door Anja van Dijken
10 September 2021

Om een goede en geschikte dagcrème voor jouw huid te kiezen is het allereerst belangrijk te weten wat jouw huidtype is. Zodra je je huidtype hebt bepaald, kun je een keuze maken welke dagcrème bij je past.

 

Waarom is het belangrijk om de juiste dagcrème te kiezen?

Er zijn veel factoren van buitenaf waaraan onze huid elke dag wordt blootgesteld zoals zon, wind, kou, maar ook het milieu en onze beeldschermen hebben invloed op de gezichtshuid. Je kunt je voorstellen dat al deze factoren invloed hebben op het welzijn van onze huid. Een goede dagcrème zal je huid tegen deze factoren bescherming bieden om zo huidschade te voorkomen of te beperken. Het is dus belangrijk dat je de juiste dagcrème kiest die bij jouw huid en de externe factoren waar je mee te maken hebt past.

Om de juiste dagcrème te kunnen kiezen en daarmee te bepalen welke dagcrème je nodig hebt, is de eerste stap hierin het bepalen van je huidtype.

 

Hoe kies je een geschikte dagcreme voor jouw huid

 

Hoe bepaal je je huidtype?

Het bepalen van je huidtype hoeft niet moeilijk te zijn, maar tegelijk vindt niet iedereen dit eenvoudig. Je kunt dit in een aantal stappen doen door je huid eerst te reinigen, even tot rust te laten komen, voor de spiegel te gaan staan en te letten op de volgende kenmerken:

 

NORMALE HUID:

 • Je huid voelt normaal aan en heeft geen droge of vette delen.
 • Je huid heeft kleine poriën en nagenoeg geen mee-eters of andere verstoppingen.

 

DROGE HUID:

 • Je huid voelt strak aan en heeft geen vettere delen.
 • Je huid heeft nagenoeg geen zichtbare poriën en geen mee-eters of andere verstoppingen.

 

GECOMBINEERDE HUID:

 • Je huid heeft vettere delen, met name in de T-zone (voorhoofd, neus en kin), waarbij op deze zone de poriën zichtbaar zijn.
 • Je wangen zijn niet vet, kunnen zelfs droog zijn.
 • Je huid vertoont in de T-zone mee-eters en verstopte poriën.

 

VETTE HUID:

 • Je huid is veelal in zijn geheel vet.
 • Je huid laat de poriën goed zien en vertoont ook over het gehele gelaat mee-eters en verstopte poriën.

 

GEVOELIGE HUID:

 • Je huid is van nature dun over het gehele gelaat en heeft her en der zichtbare adertjes.
 • Je huid laat de poriën nagenoeg niet zien, vertoont geen mee-eters en verstopte poriën.

Uiteraard is dit niet zwart-wit, maar je zult bij een goede blik op je huid het echt herkennen, met als handvat: let op de structuur (poriën) van de huid. In grote lijnen bepaalt de de grootte van de porie de talgproductie en dus ook het huidtype.

Met het bepalen van jouw huidtype kun je jezelf nu de vraag stellen: “welke dagcrème heb ik nodig of welke dagcrème past bij mij?”. Met als gevolg dat je zult ervaren welke dagcrème echt werkt.

 

Geschikte dagcreme

 

De beste dagcrèmes per huidtype

Zodra je je huidtype hebt bepaald weet je ook welke dagcrème echt werkt voor je. De beste dagcrèmes per huidtype gaan we voor je op een rijtje zetten, maar dan het advies waar je op moet letten bij het maken van de keuze: “welke dagcrème heb ik nodig en welke dagcrème past bij mij”?

Normale huid: een goede dagcrème voor de normale huid zal deze goed hydrateren (hyaluronzuur). Bescherm de huid met een SPF.

Droge huid: een goede dagcrème voor de droge huid zal deze huid goed hydrateren (hyaluronzuur) en extra lipiden geven. De ingrediënten vitamine C en glycolzuur zullen de droogte extra herstellen en voeg een SPF toe om de huid te beschermen.

Gecombineerde huid: een goede dagcrème voor de gemengde huid zal deze huid goed hydrateren (hyaluronzuur), de talgproductie van vettere gedeeltes van de huid reguleren, de droogte van de wangen herstellen en de huid beschermen met een SPF.

Vette huid: een goede dagcrème voor de vette huid zal deze huid goed hydrateren (hyaluronzuur), de talgproductie reguleren en de huid beschermen met een SPF. Een balm of een gel is een lichtere vorm van een dagcrème omdat deze minder lipiden bevat. Het zal de vettere huid stabieler maken.

Gevoelige huid: een goede dagcrème voor de gevoelige huid zal deze huid kalmeren en beschermen met een SPF. De gevoelige delen van het gezicht worden hierdoor rustiger en minder gevoelig.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.