Hoe verzorg je de tienerhuid

door Julianne Bruining
18 Januari 2021

Wellicht zijn jouw kinderen tieners, ben je zelf een tiener of is jouw broertje of zusje tiener: herkenbaar is vast dat de huid van tieners zichtbaar verandert. Ineens valt het je op dat er puistjes tevoorschijn komen op het voorhoofd, rondom de neus en op de kin. Ook beginnen tieners meer te transpireren (die lucht als je ’s ochtends binnenkomt in hun slaapkamer!) en verandert hun lijf. 

 

De huid tijdens de puberteit

Tijdens de puberteit verandert de huid door hormonale schommelingen. Net zoals dat het lichaam volwassen wordt, verandert de huid ook qua structuur en type. Het babyhuidje verandert in een volwassen huid met zijn eigen huidtype en huidconditie. Puistjes kunnen ontstaan en ook de tiener zelf heeft dit door. Veel tieners beginnen daarom te krabben, drukken en te knijpen aan de puistjes. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de puistjes erger worden. De tienerhuid heeft veel te verduren en daarom is deze periode uitermate geschikt om met goede gezichtsverzorging te starten.

Waar begin je dan? Hoe verzorg je de tienerhuid? En hoe laat je een tiener wennen aan het gebruiken van producten? Niet alle tieners zitten te wachten om tijd te moeten besteden aan hun huid. Een huidverzorgingsroutine voor tieners kan gelukkig vrij simpel zijn, zolang de producten maar de juiste ingrediënten hebben die de huid ook daadwerkelijk verbeteren en ondersteunen.

 

Een simpele routine

In principe volstaat een goede basisroutine voor een tienerhuid uit twee producten: een gezichtscleanser en een gezichtscrème. Het is belangrijk om de gezichtshuid zowel ’s ochtends als ’s avonds te reinigen en te verzorgen. Waarom?

 

Reiniging

Tijdens de puberteit zorgen hormonen ervoor dat het lichaam van de tiener veel afvalstoffen uitscheidt (meer transpireren en een vette huid) en in combinatie met huideigen bacteriën kan dit zorgen voor huidverstoppingen en puistjes of een vette huid.

Overdag wordt de huid vuil van de afvalstoffen die de huid zelf uitscheidt en het vuil wat in de lucht hangt komt op de huid terecht. ’s Nachts transpireert een tiener meer en broeien bacteriën die een rol spelen bij puistjes in de kussensloop. Zowel overdag als 's nachts kan de huid verstopt raken met deze rommel en daarom is twee keer daags reinigen erg belangrijk. Het reinigen van het gezicht kan een makkelijke gewoonte worden als je het voor of na het tandenpoetsen doet zowel 's ochtends als 's avonds. Maak hierbij gebruik van een cleanser.

 

Dermalogica Clear Start Foaming Wash Webecos Cleansing Gel

Dermalogica Clear Start Foaming Wash

Webecos Cleansing Gel

 


Crème

Dan de tweede stap: een gezichtscrème. Veel mensen denken dat je puistjes juist moet uitdrogen en een vette huid niet moet insmeren met een crème. Maar uitdrogen van de huid werkt juist averechts. De talgklieren raken in paniek en gaan juist alleen maar meer talg aanmaken, met tot gevolg meer verstoppingen. Het aanbrengen van een luchtige dagcrème en nachtcrème brengt de huid na de reiniging weer in balans en stimuleert het huidherstel. Dit versnelt ook nog eens het herstellen van wondjes nadat puistjes zijn opengekrabd.

Dermalogica Clear Start Hydrating Lotion Webecos Azulen Cream

Dermalogica Clear Start Hydrating Lotion

Webecos Azulen Cream



Serum of spot-on

Bij een actievere vorm van acné, waarbij pijnlijke, diepere ontstekingen aanwezig zijn, kan het nodig zijn om een derde product aan de routine toe te voegen: een serum of een spot-on product. Een serum of een spot-on product bevat een hoog percentage actieve werkstoffen die tot diep in de talgklieren kunnen dringen. Een serum of spot-on product met bijvoorbeeld salicylzuur en glycolzuur werkt antibacterieel en lost overmatig talg op. Een spot-on is geschikt om plaatselijk op puistjes aan te brengen, wanneer er hier en daar een paar puistjes zitten. Dr Eckstein heeft hier een product voor, de Dr Eckstein Azulen Paste.  Een serum is een betere keuze wanneer een groot gedeelte van het gezicht belast wordt met acné. Een serum of spot-on breng je aan na de reiniging en voor de crème.

Dermalogica Clear Start Booster Image Skincare Clear Cell Clarifying Salicylic Blemish Gel

Dermalogica Clear Start Booster

Image Skincare Clear Cell Clarifying Salicylic Blemish Gel



Er een gewoonte van maken en houd vol

Om tot succes te komen is het belangrijk dat deze routine consequent wordt volgehouden: ook in het weekend na feestjes of 's ochtends wanneer het nog te vroeg is. Een simpele truc om de gewoonte er in te krijgen is om de routine voor of na het tandenpoetsen te doen. De tiener staat dan toch al bij de wasbak, gewoon een kwestie van doen, want dan zie je pas echt resultaat.

 

Waar de producten aan moeten voldoen

De meeste producten uit de drogist voor (jeugd)puistjes bevatten agressieve alcoholen en sulfaten die de huid teveel uitdrogen. Alcohol werkt wél antibacterieel, maar het doodt ook de goede huidbacteriën. Agressieve producten werken hierdoor juist irriterend en averechts. Het is belangrijk om producten te kiezen die volledig of grotendeels volstaan aan de volgende criteria:

Geen:

Zeep (blok zeep, handzeep, bodywash)

Agressieve sulfaten (op de ingrediëntenlijst als ammonium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate en sodium lauryl sulphate)

Minerale oliën (op de ingrediëntenlijst als paraffinum liquidum en petrolatum)

Parfum (op de ingrediëntenlijst als fragrance/perfume)

Agressieve alcoholen (op de ingrediëntenlijst als alcohol denat., ethanol, SD alcohol, ethyl alcohol)

Hoog percentage Tea Tree (werkt wel ontsmettend, maar kan voor irritatie zorgen)

Wel:

Salicylzuur (op de ingrediëntenlijst als salicylic acid)

Hyaluronzuur (op de ingrediëntenlijst als hyaluronic acid)

Glycerine en plantaardige extracten (op de ingrediëntenlijst als glycerin, aloë vera, kamille)

Prebiotica

De Dermalogica Clear Start lijn bevat de basis producten om de jongere tienerhuid in balans te brengen. Dermalogica biedt ook een try-out kit aan van deze producten.

 

Onze favoriete routine van Dermalogica, IMAGE Skincare en Nouvital bij jeugdpuistjes

Dermalogica Clearing Skin Wash IMAGE Skincare Restoring Serum Nouvital Re-Balance Cream
Dermalogica Clearing Skin Wash IMAGE Skincare CLEAR CELL - Restoring Serum Nouvital Re-Balance Cream

 

Wil je graag huidadvies ontvangen voor een tienerhuid? Onze schoonheidsspecialisten helpen je graag. Stuur je vraag via de e-mail naar [email protected] of bel naar 0850607005.

 

 

Misschien vind je deze blog ook wel interessant:

Puistjes of acné, wat kun je er tegen doen?

 

Julianne Bruining
Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.