Hoe weet je welke factor je nodig hebt?

door Anja van Dijken
31 Juli 2023

Wanneer de zon hoog aan de hemel staat en de temperaturen stijgen, is er niets beter dan buiten genieten van de warmte. Maar in al deze vrolijkheid is het belangrijk om de schadelijke effecten van de zon niet te vergeten. UV-straling kan schadelijk zijn voor de huid en zonnebrandcrème is een essentiële verdediging tegen deze potentieel gevaarlijke stralen. Maar hoe weet je welke zonnebrand factor het beste voor jou is? We helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

Wat betekent zonnebrandcrème factor?

De Sun Protection Factor (SPF), oftewel zonnebrand factor, van een zonnebrandcrème geeft aan hoe goed het je huid beschermt tegen UV-stralen, de zonnestralen die zonnebrand en huidkanker kunnen veroorzaken. Hoe hoger de SPF, hoe meer bescherming het biedt. Bijvoorbeeld, SPF 15 filtert ongeveer 93% van de UVB-stralen, SPF 30 filtert 96,5% en SPF 50 filtert 98%.

Snel bruin worden voor elke huidtype

Als je praat over snel bruin worden, welke factor zonnebrand heb je dan nodig voor jouw huidtype? Dan praat je over je huideigen pigment, melanine, wat doet het en wat is hiervan de functie?

Melanine wordt gemaakt in de pigmentcellen van onze huid, de melanocyten. Zit je in de zon? Dan komen deze cellen in actie door de UV-straling en geven de huid een bruin(er) tintje. Afhankelijk van jouw huidtype: dus heb je van nature een lichte huid, een donkere huid of iets er tussen in, je huidtype bepaalt hoe snel bruin je wordt, maar ook hoe bruin je wordt.

Het bruiningsproces is feitelijk een natuurlijke bescherming van ons lichaam, omdat melanine het pigment is dat helpt bij het absorberen van UV-stralen en de huid beschermt tegen zonnebrand.

Snel bruin worden is dus niet echt verstandig. Het bruiningsproces heeft tijd nodig, het belangrijkste is het bruiningsproces te managen door uit te zoeken welke spf je nodig hebt voor een veilig, mooie gebruinde huid.

 

Welke zonnebrand factor heb ik nodig?

Verbrand je snel? Verbrand je nagenoeg niet? Welk huidtype heb je als het gaat om je huidtint, je pigment aanmaak en welke zonnebrand factor heb je dan nodig? We nemen je mee in de huidtypes als het gaat om zonnebrandcrème, met de daarbij behorende factor.

Uiteraard zijn er meer keuze's die je kunt maken. Een natuurlijke zonnebrand, waterproof zonnebrand, zonnebrand poeder, zonnebrand spray en ga zo maar door.

Lees onze blog over deze keuze's, dit gaat je zeker helpen: Keuzehulp voor zonnebrandcrème!

 

Huidtypes

 

De juiste factor voor een zeer lichte huid - Type 1

De kenmerken van een zeer lichte huid - Type 1 zijn:

Snelle verbranding

Nagenoeg geen bruiningsproces - weinig melanine

Zeer lichte huid, vaak sproeten

Licht blond haar, met roodtinten

Lichte ogen.

Als je een zeer lichte huid - Type 1 hebt, dan is het aan te raden om een zonnebrandcrème factor 30 of zonnebrandcrème factor 50 te kiezen.

 

De juiste factor voor een lichte huid - Type 2

De kenmerken van een lichte huid - Type 2 zijn:

Snelle verbranding.

Wordt langzaam bruin - weinig melanine.

Lichte huid.

Blond haar.

Lichte ogen.

Als je een lichte huid - Type 2 hebt, dan is het aan te raden om een zonnebrandcrème factor 30 te kiezen.

 

Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Lotion Doctor Eckstein Sun Shield SPF 50 Comfort Zone Sun Soul Milk Spray SPF20

Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Lotion

Doctor Eckstein Sun Shield SPF 50

Comfort Zone Sun Soul Milk Spray SPF20

 

De juist factor voor een licht getinte huid - Type 3

De kenmerken van een licht getinte huid - Type 3 zijn:

Verbrandt niet snel.

Wordt gemakkelijk bruin - veel melanine

Lichte getinte huid.

Donkerblond of bruin haar.

Donkere ogen.

Als je een lichte getinte huid - Type 3 hebt, dan is het aan te raden om een zonnebrandcrème factor 20 of zonnebrandcrème factor 30 te kiezen.

 

De juiste factor voor een donkere huid - Type 4

De kenmerken van een donkere huid - Type 4 zijn:

Verbrandt bijna nooit.

Bruint zeer goed - veel melanine.

Getinte huid.

Donker haar.

Donkere ogen.

Als je een donkere huid hebt - Type 4 het, dan is het aan te raden om een zonnebrandcrème factor 20 te kiezen.

 

Advies nodig welk factor zonnebrand voor mijn huidtype?

Heb je advies nodig welke factor zonnebrand je nodig hebt en kom je er alleen niet uit? Neem contact op met de huidspecialisten van Care for Skin. We helpen je graag verder.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.