Huidproblemen aangepakt: droge huid en vochtarme huid

28 September 2021

Buiten wordt het kouder, de jas mag weer uit de kast getrokken worden. De blaadjes aan de bomen verkleuren langzaam: de herfst is begonnen. Nu het steeds kouder begint te worden, is het belangrijk om ook de huid goed te verzorgen. Want deze lagere temperaturen kunnen bij sommige huiden voor problemen zorgen en daar wil je gewoon op tijd bij zijn.

 

Droge en vochtarme huid

Een veel voorkomend probleem tijdens de koudere seizoenen is een droge of een vochtarme huid. Deze lijken erg veel op elkaar, maar zijn toch echt twee verschillende problemen. Beide kunnen namelijk trekkerig, schilferig of jeukend aanvoelen. Het grote verschil zit hem in de genen. Een droge huid is genetisch bepaald en heeft een tekort aan lipiden (in dit geval talg). Vaak bevindt het probleem zich niet alleen op het gezicht, maar ook op de rest van het lichaam, zoals handen of benen. Deze soort huid heeft er veel behoefte aan om gevoed te worden.

Een vochtarme huid kan eigenlijk iedereen overkomen. Daarom noemen we dit een huidconditie in plaats van een huidtype (zoals de droge huid). Dit betekent dat deze onderhevig is aan interne en externe factoren die per seizoen anders kunnen zijn. Kenmerkend voor deze huidconditie is dat deze net zoals de droge huid trekkerig, jeukend en schilferig kan aanvoelen, maar ook een vettige huid kan vochtarm zijn. De droge en vochtarme huid zijn beide zeer gevoelig voor rimpelvorming.

 

Huidproblemen in de herfst

 

Hoe ontstaan deze huidproblemen?

Een van de grootste oorzaken van huidproblemen is een beschadigde huidbarrière. De huidbarrière kun je zien als een gemetselde muur in de bovenste laag van de huid. Het cement zijn lipiden (ceramiden, cholesterol en vetzuren zoals linolzuur), deze houden de stenen bij elkaar en zorgen ervoor dat de muur waterdicht is.

In het buitenste deel van de huidbarrière bevindt zich NMF (natural moisturizing factor). Dit is een verzamelnaam voor moleculen die de huid helpen zijn vocht vast te houden. Zodra cellen in de buitenste laag aankomen schilferen ze uiteindelijk af zodat oude versleten cellen steeds vervangen worden door nieuwe. De huid produceert hiervoor een stofje dat de lijmlaag (het cement) tussen de cellen langzaam afbreekt en omzet in NMF.

Wanneer de beschermlaag van de huid stuk is, is de huid niet meer in staat om vocht vast te houden en ontstaat er een droge en vochtarme huid. Ook is de barrière niet meer instaat om de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Deze kunnen de huid binnendringen en voor problemen zorgen. Het is dus belangrijk om deze barrière te herstellen.

Ook een verstoring van het microbioom kan ervoor zorgen dat de huid uit balans raakt. De huidbarrière kan erdoor verzwakt raken met als gevolg dat huidproblemen ontstaan. Het microbioom is ons ‘ecosysteem’ dat op de huid leeft en bestaat uit biljoenen goede en slechte bacteriën, schimmels, gisten, virussen en eencellige wezens en levert een belangrijke bijdrage aan de bescherming van de huid.

Tot slot zouden ook temperatuursveranderingen per seizoen een oorzaak van huidproblemen kunnen zijn. Helaas kunnen we aan de lage temperaturen buiten niet veel doen. Waar we wel wat aan kunnen doen is de temperatuur binnen. Door de verwarming in de winter hoog te zetten, wordt de lucht binnen erg droog. Hierdoor kun je last krijgen van een droge huid. Daarnaast is heet en lang douchen ook een oorzaak en wassen met agressieve zepen al helemaal funest.   

 

Huidproblemen in de herfst

 

Wat kun je ertegen doen?

Het klinkt waarschijnlijk heel logisch, maar een goede luchtvochtigheid en het beperken van heet en lang douchen kan al heel veel helpen. Hiermee zorg je ervoor dat de huidbarrière in ieder geval niet (verder) beschadigd raakt en de beschadiging in stand gehouden blijft.

Dan is het vervolgens belangrijk om de huidbarrière te herstellen en de microbioom in balans te brengen. Prebiotica biedt een oplossing om het microbioom weer in balans te brengen. Dit is namelijk voedsel voor goede bacteriën op de huid. Hierdoor kunnen deze groeien en de balans herstellen.
Om de huidbarrière te herstellen raden we aan om producten met huidherstellende grondstoffen te gebruiken. Je kunt dan denken aan: vitamine E, glycerine, niacinamide, hyaluronzuur, ceramiden en vetzuren. Daarnaast willen we dat de huid weer zijn gezonde en veerkrachtige uitstraling terugkrijgt. Dit doe je door de huid intensief te hydrateren. Betaïne is hiervoor een zeer effectieve werkstof. Dit uit de suikerbiet gewonnen aminozuur heeft een vochtregulerende werking en zorgt voor hydratatie op celniveau. Daarnaast beschermt het de cellen tegen oxidatieve en thermische stress.

In ongeveer 80% van de producten van Nouvital Cosmetics zit Betaïne. In alle producten zit prebiotica. Het is bij behandeling altijd belangrijk om te kijken naar de behoefte van de huid. Zijn er naast een vochtarme en droge huid nog andere problemen? Pas hierop de behandeling aan.

Herstellen van de huidbarrière en het microbioom kost ook gewoon tijd. Door producten ook thuis te gebruiken, is de kans op herstel veel groter en kan een onbalans of beschadiging juist preventief worden voorkomen. Het huidvernieuwingsproces heeft doorgaans 30 dagen de tijd nodig. Daarnaast hebben veel producten 28 dagen de tijd nodig voor optimaal resultaat.

 

Onze favoriete producten: