Huidverzorging bij Psoriasis

door Anja van Dijken
10 Januari 2022

Wat is psoriasis eigenlijk? Hoe ontstaat het? Welke huidverzorgingsproducten kan je het beste gebruiken en welke kun je het beste vermijden en wat kun je er eventueel zelf nog aan doen?

We geven je graag antwoord op al deze vragen in deze blog over psoriasis.

 

Wat is Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidziekte, waarvan Psoriasis Vulgaris de meest bekende en meest voorkomende is. Deze kenmerkt zich door rode plekken op de huid met witte schilfers, die kunnen jeuken. Bij psoriasis is de celdeling van de huid overactief, waardoor het te snel nieuwe huidcellen aanmaakt. Deze versnelde deling van de huidcellen zorgt er ook voor dat ongerijpte huidcellen naar het huidoppervlak komen. Dit zorgt voor rode plekken met witte schilfers op de huid. Deze plekken kunnen op het gehele lichaam voorkomen, waarbij de plekken kunnen gaan jeuken, maar zelfs ook pijnlijk kunnen zijn. Deze huidaandoening is gelukkig niet besmettelijk.

 

Hoe ontstaat psoriasis?

Psoriasis is een erfelijke huidaandoening, waaraan ongeveer 2 tot 3% van de Nederlands bevolking lijdt. Veelal uit het zich tussen de twintigste en veertigste levensjaar en komt het evenveel bij mannen als vrouwen voor. Psoriasis is een versnelde celdeling van de huid. Normaliter vernieuwd de huid zich na ongeveer 28 dagen, bij psoriasis ligt dit op 6 a 7 dagen. Vermoedt wordt dat dit met het eigen immuunsysteem te maken heeft, een soort van “foutje”, waardoor het immuunsysteem de eigen huidcellen aanvalt en de psoriasis plekken gaan ontsteken. Wondjes, ontstekingen, bepaalde geneesmiddelen, stress, zijn factoren die ervoor zorgen dat psoriasis zich kan gaan uiten of verergert.

 

Hoe wordt psoriasis behandeld?

Psoriasis is een huidaandoening die niet te genezen is en het verloop is niet te voorspellen. Behandelingen vanuit de medische hoek, zoals lichttherapie, medicatie of speciale crèmes kunnen ertoe bijdragen dat de uiting van psoriasis zal verminderen, of zelfs tijdelijk zal verdwijnen.

 

Huidverzorging bij psoriasis

Het is goed om te weten hoe de huid te verzorgen bij psoriasis, wat je wel, maar vooral ook wat je niet moet doen om erger te voorkomen.

WEL:

  • Gebruik een rijke ongeparfumeerde crème meerdere malen per dag. Indien de huid jeukt breng de crème opnieuw aan om krabben te voorkomen. Ontdoe de huid van losse schilfers voordat de crème wordt aangebracht. Let daarbij op dat het om losse schilfers gaat, voorkom het maken van wondjes.
  • Gebruik ongeparfumeerde, natuurlijk oliën om de lichaamshuid te voeden of te reinigen tijdens het douchen.
  • Liever baden dan douchen?: een (kort) zoutbad is een weldaad voor de psoriasis huid. Het lost de huidschilfers op en kalmeert de huid.

 

NIET:

  • Ga de huid niet scrubben, de korrels en/of andere ingrediënten die veelal in een scrub voorkomen zijn te agressief voor de huid en kan de psoriasis verergeren.
  • Vermijd agressieve alcoholen, parfums en chemische conserveringsmiddelen in huidverzorgingsproducten.
  • Vermijd fruitzuren in producten, deze stimuleren de celdeling en dat is iets wat de huid absoluut niet nodig heeft.
  • Gebruik geen zepen, kies voor een zachte en natuurlijke reinigingsolie, zonder parfum en chemische ingrediënten.

 

Wat kun je er zelf verder tegen doen

Zorg altijd voor voldoende vochtinname, zo'n 1,5 tot 2 liter per dag. Groene thee (3 koppen) is hierin een goed voorbeeld, deze werkt ontstekingsremmend en bevat veel anti-oxidanten. Zorg daarnaast voor een goede luchtvochtigheidsgraad in huis of op kantoor.

Vermijd stress en spanning, het is allover bekend, maar dit zijn twee factoren die voor niemand goed zijn, maar zeker niet voor de huid met psoriasis. Neem de tijd voor ontspanning, elke dag opnieuw. De zon heeft een ontstekingsremmend effect op de huid. Zorg daarbij dat de huid niet te warm wordt, omdat warmte de jeuk bevordert.

Mocht de huid jeuken, dan is het koelen van de huid met een gelkompres een aanrader, maar ook het insmeren van de huid met een volle crème zal de jeuk verlichten.

Vermijd water zoveel mogelijk, niet de inname uiteraard, maar de aanraking met de huid. Douche of badder niet lang en te warm, dep daarna de huid droog.

 

Voeding, vitamines en psoriasis

Inmiddels is het bekend dat anti-oxidanten je lichaam en je huid van binnenuit beschermen tegen oxidatieve stress. Bij oxidatieve stress zullen de lichaamscellen tijdens de stofwisseling te veel reactieve zuurstofverbindingen maken (vrije radicalen). Deze verbindingen beschadigen de lichaamscellen. Anti-oxidanten beschermen de lichaamscellen hiertegen. Daarom is het belangrijk te kiezen voor voeding en vitamines die anti-oxidatieve eigenschappen bezitten. Laaggradige ontstekingen dienen zoveel mogelijk vermeden te worden. Voeding kan hier dus wel degelijk een belangrijke rol in spelen. Denk daarbij aan vitamines A, C en E en de mineralen ijzer, koper, mangaan, zink en selenium. Deze bevatten allen anti-oxidatieve eigenschappen. Maar ook vezels, onverzadigde vetten hebben hier een gunstig effect op laaggradige ontstekingen en dus op psoriasis.

Last but not least, vitamine D. Deze vitamine is nauw betrokken bij de celdeling van de huidcellen, nl. de groei en uitrijping van de keratinocyten (huidcellen opperhuid). Je kunt je voorstellen dat dit belangrijk is in het natuurlijk verloop van de celdeling. Schroom dus niet om deze vitamine dagelijks extra te nemen.

 

Comfort Zone Remedy Cream To Oil Biomaris Bath Sea Salt
Comfort Zone Remedy Cream To Oil Biomaris Bath Sea Salt

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.