Huidverzorging bij rosacea

door Julianne Bruining
13 Oktober 2020

Wat is rosacea

Rosacea is een huidaandoening die familie is van de acné. Het geeft huidklachten zoals actieve roodheid, gesprongen vaatjes (couperose), schilfering en jeuk, kleine bultjes met eventueel wat pus en gevoeligheid rondom de neus, het voorhoofd, de wangen en de kin. Het zit dus erg centraal in het gezicht. Rosacea kan er in milde vormen zijn, waarbij er alleen wat roodheid en irritatie te zien is, maar kan ook extreem zijn waarbij de neus zelf opzwelt door de gesprongen vaatjes. Rosacea is een huidaandoening waar ook dermatologen en wetenschappers nog niet alles van weten en daardoor is er ook nog geen behandeling die rosacea volledig verhelpt. Actieve bestrijding zou bestaan uit orale en lokale antibiotica om de klachten te onderdrukken. Slechte huidverzorging kan rosacea klachten erger maken, terwijl goede huidverzorging de klachten zeer goed kan onderdrukken.

 

Hoe ontstaat rosacea

Voor zover het nu lijkt speelt de Demodex mijt een rol bij rosacea. Deze Demodex mijt leeft van nature op onze huid, maar neemt hij rosacea de overhand. De Demodex mijt mag graag van de huid eten en maakt daarmee de huidbarrière kapot. Ook laat hij toxines achter, oftewel zijn ontlasting, wat zorgt voor irritatie. Daarnaast laat de Demodex mijt ook eitjes achter, waardoor deze mijt zich razendsnel verdriedubbeld. Naast de Demodex mijt zouden ook de hormonen, leefstijl en voeding mee kunnen spelen in de huidklachten bij rosacea.

 

Huidverzorging bij rosacea

De Demodex mijt leeft graag in een basische omgeving. Dat betekent een pH-waarde van 7 of hoger. Een huid die met verkeerde huidverzorging wordt behandeld kan basisch zijn en is hiermee een fijne plek voor de Demodex mijt. Daarnaast houdt de Demodex mijt van oliën en vetten, daar kan hij zich lekker in nestelen. Deze twee kenmerken maken het uitgangspunt van een huidverzorgingsadvies dat de huid kan ondersteunen om zich weerbaarder te maken tegen de rosacea klachten. Zo worden er in het huidverzorgingsadvies olievrije producten aangeraden en producten die de pH-waarde van de huid een beetje zuurder maken. Ook zijn parfumvrije producten erg belangrijk om irritatie te voorkomen.


Huidverzorgingsroutine voor bij rosacea

Sulfaatvrije reiniging

Reinigen is van essentieel belang om de toxines van de Demodex mijt te verwijderen. Echter is de huidbarrière beschadigd en ontbreken er natuurlijke huidvetten. Omdat olievrije producten worden geadviseerd is een gelreiniger een goede optie, mits hij sulfaatvrij is. Sulfaten worden in de meeste reinigers gebruikt om het product te laten schuimen, maar verwijderen de natuurlijke vetlaag van de huid. Een goede sulfaatvrije en parfumvrije reiniger is de UltraCalming Cleanser van Dermalogica. Reinig de huid elke ochtend en avond en verwijder de reiniger goed met voldoende water.

 

Serum met vitamine C

Een goed serum voor de rosacea huid is de Pure C15 van Medik8. Dit serum is olievrij en heeft daardoor een gel-achtige textuur. Hij bevat 15% vitamine C en uit onderzoeken blijkt dat vitamine C meerdere positieve werkingen heeft op de rosacea huid. Het versterkt met name de vaatwanden, waardoor couperose-vaatjes en algehele roodheid vermindert. Daarnaast stimuleert het de huidvernieuwing en werkt het als sterke antioxidant voor overdag. Dit serum breng je ’s ochtends dunnetjes aan na de reiniging. Hier overheen volgt de dagcrème.

 

Serum met niacinamide (vit. B3)

Een serum dat ook ontzettend goed voor de rosacea huid is, is Clarity Peptides van Medik8. Dit serum bevat 10% niacinamide (vitamine B3). Niacinamide is een soort natuurlijke antibiotica voor de huid en herstelt de huidbarrière als een soort pleister. Het vult de ceramiden aan, welk een onderdeel vormen van de huidbarrière. Daarnaast werkt het antibacteriëel en stimuleert het het huidherstel. Clarity Peptides bevat daarnaast ook nog verhelderende en egaliserende eigenschappen. Clarity Peptides kun je zowel ’s ochtends en ’s avonds aanbrengen na de reiniging, maar in combinatie met de Pure C15 zou Clarity Peptides ’s avonds na de reiniging kunnen worden gebruikt. Hier overheen volgt de nachtcrème.


Olievrije dagcrème

Een rosacea huid kan erg trekkerig aanvoelen. Echter kan een te dikke crème met veel boters en oliën ervoor zorgen dat de huid warmte vasthoudt en de Demodex mijt lekker kan gaan broeien. Het vinden van de perfecte luchtige crème is daarom essentieel. Een crème die het over het algemeen heel goed doet is de Active Moist van Dermalogica. Deze crème is parfumvrij, olievrij en bevat huidherstellende ingrediënten zoals zijde aminozuren, hyaluronzuur en komkommer.

Bij zonnig weer is het belangrijk om over de dagcrème een zonbescherming te dragen op basis van fysische zonnefilters. Fysische zonnefilters zijn titaniumdioxide of zinkoxide en leggen als een soort spiegel een laagje op de huid. Dit weerkaatst de UV-straling en voorkomt dat de UV-stralen in de huid dringen en daar voor warmte zorgen. Een goede zonbescherming voor de rosacea huid is de Invisible Physical Defense SPF30 van Dermalogica. 

 

Nachtcrème met vitamine A-zuur

Een ingrediënt dat ook wetenschappelijk aantoonbaar positieve effecten heeft bij rosacea klachten is vitamine A-zuur. In huidverzorging wordt vitamine A-zuur ook wel Retinol, Retinal of Retinoate genoemd. Vitamine A-zuur stimuleert de celvernieuwing, waardoor de huid continu aan het werk wordt gezet om zich te vernieuwen. Dit stimuleert het huidherstellende proces en geeft de Demodex mijt minder kans om te settelen in de huid. Ook maakt het de pH-waarde van de huid wat zuurder en werkt het sterk antibacteriëel. Hierdoor werkt het ook erg goed bij acné. Wel moet vitamine A-zuur bij rosacea in een laag percentage worden gebruikt, om irritatie te voorkomen. Een perfect product is de Crystal Retinal 3 van Medik8. Deze bevat 0,3% retinal en is een olievrije emulsie. De textuur is als een hele luchtige crème. Vitamine A-zuur wordt door daglicht afgebroken en dient daarom ingezet te worden tijdens de nacht.

 

Om de dag exfoliëren

Daarnaast kan het helpen om de huid om de dag te exfoliëren met de Daily Microfoliant van Dermalogica. Deze exfoliant is op basis van rijstenzymen, salicylzuur, papaja en haver. Deze exfoliant is effectief, maar zeer mild en daardoor uitermate geschikt voor de rosacea huid. Het is een poeder die je met een paar druppels water in de handen omtovert tot een schuimend geheel. Rijstenzymen maken de huid zijdezacht en haver kalmeert roodheid. Daarnaast werkt salicylzuur antibacteriëel en helpt papaja om de huid te exfoliëren. Hoe meer water je mengt door de poeder, hoe meer de scrub deeltjes oplossen. Op die manier kun je zelf bepalen hoe grof je de scrub wilt hebben. Een rosacea-huid heeft meer baat bij minder scrub deeltjes, omdat te grove scrub deeltjes te huid kapot kunnen maken. 

 

Overige adviezen

Wat daarnaast kan helpen is:

  • Het minimaliseren van het nuttigen van pittig eten en alcohol
  • Stoppen met roken
  • Meer water drinken
  • Zon op de huid beperken (gebruik van een hoed of pet tijdens zonnige dagen)
  • Minder warm douchen
  • De gezichtshuid altijd droog deppen met een handdoek, in plaats van vegen (wrijving beperken)

 

Mocht je twijfels hebben betreft jouw huidklachten, neem dan altijd contact op met een specialist. 

 

 

Onze tips voor goede huidverzorging bij rosacea:

Medik8 Pure C15 Dermalogica Active Moist Medik8 Crystal Retinal 3

Medik8
Pure C15
SHOP HIER

Dermalogica 
Active Moist
SHOP HIER

Medik8
Crystal Retinal 3
SHOP HIER

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Blog: Alles wat je wilt weten over couperose

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.