Beste huidverzorging tijdens wintersport

door Julianne Bruining
24 Januari 2020

Gebruik SPF op basis van zinkoxide of titaniumdioxide

Hoe heerlijk is het als de zon lekker schijnt en je zo de piste af glijdt. Totdat je beneden aan de piste komt, je skibril af doet en ja hoor… De zonnebril-afdruk is een feit. We weten allemaal dat je flink kunt verkleuren en verbranden door de zon. Voornamelijk doordat je op de piste dichter bij de zon staat, zijn de uv-stralen sterker. Daarnaast werkt sneeuw reflecterend op de uv-stralen, waardoor deze nogmaals de huid belasten.

Ook zonder te verbranden is onbeschermde blootstelling aan de zon tijdens de wintersport geen slim idee. Uv-straling is namelijk de grootste boosdoener als het gaat om vroegtijdige huidveroudering. Het tast de gezonde huidcellen aan, waardoor er eerder kans is op huidverslapping, pigmentverstoringen en het ontwikkelen van huidkanker. Rond je gezichtsverzorging routine ’s ochtends daarom af met een passende dagcrème met SPF of een zonnebrand wintersport te kiezen voor het gezicht en smeer dit vervolgens elke twee uur bij voor optimale bescherming.

Een goede bescherming wintersport is een must voor het gehele gezin.

 

Welke zonnebrand bij wintersport?

Het beste is om een zonnebrandcrème wintersport op basis van een fysische filter te kiezen met minimaal factor 30, bij een lichte en gevoelige huid factor 50. Op de ingrediëntenlijst staat dan vrijwel bovenaan titaniumdioxide of zinkoxide. Je kunt deze filters herkennen aan de ‘witte waas’ die de crème kan achterlaten. Deze twee fysische filters blijven als een laagje op de huid liggen en weerkaatsen daar de schadelijke uv-stralen. Het voordeel van fysische filters is dat ze direct na het aanbrengen beschermen en dus geen half uur inwerktijd nodig hebben. Dit is fijn wanneer je op het terras zit in de zon en je het gezicht gauw insmeert voor de volgende ski-ronde.

SeventyOne Percent Eco Sun Shield - Invisible SPF50+

SeventyOne Percent Eco Sun Shield - Invisible SPF50+

 

Onze favoriet is de SeventyOne Percent Eco Sun Shield - Invisible SPF50+, die zowel zinkoxide als titaniumdioxide bevat. Bovendien is deze crème vrij van parfum, parabenen, nanodeeltjes, alcoholen en kleurstoffen en is hij geschikt voor lichaam, gezicht én kinderen. Prima dus voor het hele gezin en de ski zonnebrand waar je niet zonder wilt.

 

Wat voor huidverzorging heb ik nodig bij wintersport?

Watervrije dagcrème

Vet smeren is tijdens de wintersport echt een must, want een bevroren gezicht ligt zomaar op de loer. De dagcrème gaat onder de zonnebrandcrème, maar je kunt voor onder de zonnebrand wintersport ook een vitamine C serum gebruiken. Veel dagcrèmes zijn op basis van water, maar tijdens de wintersport verdampt water super snel en beschermt het bovendien niet tegen het bevriezen van de huid (in extreem koud weer). Om de huid goed te beschermen tegen de vrieskou is een crème in zalf-textuur de beste basis, doordat de boters en oliën op het huidoppervlak blijven liggen. Hierdoor verdampt vocht niet uit de huid en kan de vrieskou de huidbarrière niet beschadigen.

Medik8 Ultimate Recovery

Medik8 Ultimate Recovery

 

Onze favoriet is de Medik8 Ultimate Recovery. Een zalfachtige dagcrème wordt bijvoorbeeld ingezet na chemische peelings, maar is ook fantastisch bij eczeem, huidbeschadiging en het voorkomen van uitdroging en schilfering. Om huidklachten en uitdroging te voorkomen is deze crème echt een redmiddel tijdens wintersport. Warm hem eerst even op tussen de vingers voor het aanbrengen, hierdoor smelt hij als het ware en is het makkelijker uit te smeren. 

 

Overnight mask

Een overnight mask is een twee-in-één product. Een gezichtsmasker biedt een boost aan werkstoffen en is zo gemaakt dat hij zowel in de huid trekt, als op de huid blijft liggen. Sommige maskers mag je gedurende de nacht dragen. Zo heb je een nachtmasker en nachtcrème in één! We hebben meerdere favorieten, maar eentje is de Maria Galland 280 Masque desalterant Hydra'Global.

Maria Galland 280 Masque desalterant Hydra'Global

Maria Galland 280 Masque desalterant Hydra'Global

 

Dit frisse gel-crèmemasker is rijk aan hyalyronzuur en herstelt de vochtbalans, doordat hyaluronzuur vocht bindt in de huid. Dit masker verfrist de teint en laat je stralend wakker worden. De frisse textuur is ook erg fijn, mocht je toch per ongeluk verbranden. Hij is geschikt voor elk huidtype en elke leeftijd.

 

Niacinamide serum

Een serum die de huidbarrière versterkt is een mooie toevoeging aan je huidverzorgingsroutine tijdens de wintersport. De weerbaarheid van de huid gaat namelijk achteruit doordat ze in een klimaat komt die ze niet gewend is. De huidbarrière wordt fragiel en hierdoor verdampt vocht sneller uit de huid en kan droogte, irritatie en roodheid ontstaan.

Niacinamide (vitamine B3) is hiervoor de oplossing. Niacinamide kun je vergelijken met een natuurlijke antibiotica voor de huid. Het versterkt de huidbarrière, licht huidverkleuringen en roodheid op, pakt acné-veroorzaken bacteriën aan en egaliseert de huidtextuur. Een echte alleskunner.

Medik8 Clarity Peptides

Medik8 Clarity Peptides

 

Breng de Medik8 Clarity Peptides met 10% niacinamide en peptiden aan onder je dagcrème en overnight mask voor een egale, comfortabele huid. Het peptide serum van Medik8 werkt kalmerend, vermindert roodheid en tovert de doffe huid om naar een stralende, gezonde teint.

 

Reinigingsmelk

Een schuimende gezichtsreiniger heeft als eigenschap dat het ontvettend werkt op de huid en hierdoor wordt de natuurlijke vetlaag van de huid verwijderd. Inmiddels hebben we geleerd dat we de huid tijdens de wintersport juist zo vet mogelijk willen houden, om vochtverdamping in de huid te voorkomen. Neem dus niet je favoriete schuimende cleanser mee, maar switch naar een reinigingsmelk of reinigingsolie. Onze favoriet is de Image Skincare VITAL C - Hydrating Facial Cleanser.

Image Skincare VITAL C - Hydrating Facial Cleanser

Image Skincare VITAL C - Hydrating Facial Cleanser

 

Deze reinigingsmelk ruikt heerlijk naar sinaasappel en is rijk aan vitamine C. Vitamine C verheldert de doffe teint en laat het weer stralen. De melkachtige textuur behoudt de natuurlijke vetlaag van de huid terwijl het wel make-up, zonnebrand gezicht en vuil verwijdert. Reinig de huid elke avond voordat je de nachtverzorging aanbrengt. Breng aan op de handen, masseer in en verwijder met een natte washand. P.S. Gebruik ook geen reinigingsdoekjes, deze zitten vol met alcohol en parfum!

 

Lipverzorging met SPF

De lippen zijn kwetsbaar. Even likken over je lippen en eventuele zonbescherming van een paar uur geleden is verdwenen. Ook drogen de lippen snel uit, dit in combinatie met de felle zon, lippen verbrand kan zomaar gebeuren. Kies daarom altijd voor een lippenbalsem met SPF tijdens de wintersport.

Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Lip Balsem

Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Lip Balsem

 

De Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Lip Balsem is daarvoor een echte topper. De lippenbalsem is gemaakt op basis van non-nano zinkoxide en natuurlijke ingrediënten om de lippen goed te beschermen tegen zonverbranding en uitdroging.

Wil je toch een lekker kleurtje op de lippen? Dan raden we je echt de Moodmatcher Sticks van Fran Wilson aan. Deze balm kleurt de lippen in een paar minuten roze of rood op basis van jouw pH-waarde, waardoor een unieke kleur ontstaat.

Fran Wilson MoodMatcher - Luxe Yellow Twist Stick Fran Wilson MoodMatcher - Luxe LT Blue Twist Stick

Fran Wilson MoodMatcher - Luxe Yellow Twist Stick

Fran Wilson MoodMatcher - Luxe LT Blue Twist Stick

 

De kleur werkt als een 'stain', oftewel het kleurt de bovenste huidlaag van de lippen. Ook al lik je de balm van de lippen, de kleur blijft zitten. Breng hem daarom ook strak aan, ook al zie je de kleur niet direct tijdens het aanbrengen. Je hebt de hele dag plezier van een kleurtje en kunt zonder uitsmeren een lippenbalsem met SPF dragen gedurende de dag.

TIP: Laat de moodmatcher stick 15 minuutjes onaangeraakt zitten om de lippen te kunnen 'stainen'. Verwijder vervolgens het balmlaagje van de moodmatcher sticks en breng de Salt & Stone lipbalm aan. 

 

Gebruik huidverzorging in laagjes bij wintersport.

Zoals je in bovenstaande punten hebt gelezen zijn er een aantal producten die je ’s ochtends en ’s avonds aanbrengt. Laagjes aanbrengen is in dit geval the key. Zo start je ’s ochtends met reinigen en je masseert het serum in een dunne laag in. Hierna breng je de dagcrème aan, die heeft even nodig om in te trekken. Breng hierover heen de ski zonnebrand en lippenbalsem met SPF aan en neem deze twee ook mee in je ski-tas.

Zorg er vervolgens voor dat je je gezicht voldoende beschermt met een extra sjaal, skibril of ski-muts (zo’n bivakmuts) wanneer het echt sterk vriest. Hiermee bescherm je de huid nog eens optimaal. Kleed je lekker warm aan en hup de piste op!

 

Julianne Bruining
Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.