Hyaluronzuur, wat is het en wat doet het?

door Anja van Dijken
14 November 2022

Als je huid dorst heeft, geef het dan water. Oftewel: hyaluronzuur. Het klinkt als iets magisch. In zekere zin is dat het ook, want ik zou bijna durven beweren dat hyaluronzuur het meest bewezen ingrediënt is als het gaat om resultaat.

Lees mee wat hyaluronzuur precies is, waarom het zo'n magisch ingrediënt is en wat het doet voor de huid.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur, ook wel hyaluronic acid genoemd, is een zeer actief ingrediënt dat het vocht in de huid aantrekt en vasthoudt. Het verzegelt het vocht in de huid, waardoor het de natuurlijke huidbarrière helpt herstellen. 

Eén molecuul hyaluronzuur kan tot 1000 keer het eigen gewicht in water vasthouden. Nog zo'n feitje is dat één molecuul hyaluronzuur 250 moleculen water aan zich bindt of dat één gram hyaluronzuur maar liefst zes liter water kan vasthouden.

Hyaluronzuur: de hydratatie krachtpatser!

Dr. Grandel Hyaluron Refill Cream - 50 ml Peter Thomas Roth Hyaluronic Hydrating Moisturizer

Dr. Grandel Hyaluron Refill Cream - 50 ml

Peter Thomas Roth Hyaluronic Hydrating Moisturizer

 

Hyaluronzuur komt van nature voor in ons lichaam. Het hyaluronzuur in cosmetica, gezichtsverzorging, heeft wel een synthetische afkomst. Het is anders, maar niet minder effectief.

Meer dan de helft van het hyaluronzuur dat in ons lichaam aanwezig is, bevindt zich in de huid. Zowel in de bovenste als de onderste huidlagen. Daarom is hyaluronzuur de belangrijkste huideigen vulstof om rimpels buiten de deur te houden.

 

Wat doet hyaluronzuur voor je gezicht?

Tot ongeveer ons 20e levensjaar is de natuurlijke aanmaak van hyaluronzuur volop in ontwikkeling, dit neemt af naarmate we ouder worden. Vanaf ons 30e levensjaar wordt de afname van de eigen hyaluronproductie merkbaar in ons lichaam.

De eerste lijntjes worden zichtbaar op ons gezicht, droogtelijntjes op het voorhoofd, de wangen, rondom de ogen en uiteindelijk ook in rimpels. Daarnaast is de kans groot dat de huid uit balans raakt door het gebrek aan hyaluronzuur.

 

Gevolgen van gebrek aan hyaluronzuur

♣ De huid kan hierdoor sneller gaan reageren.

♣ De huid kan gevoeliger worden.

♣ De reactie uit zich in lichte irritaties en kleine vlekjes.

 

Het effect van hyaluronzuur in gezichtsverzorging is tijdelijk. Het heeft alles te maken met het feit dat hyaluronzuur alleen de huid binnendringt en niet verder het lichaam in gaat.

Er verschillende types hyaluronzuur waarvan de één dieper werkt dan de ander, maar ook dan gaat het niet verder dan de huid. De verschillende moleculaire gewichten en het effect daarvan spelen een belangrijke rol:

Hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht
Het bevat grotere moleculen die niet diep in de huid kunnen doordringen en alleen de bovenste huidlaag (opperhuid) bevochten. Het zorgt voor een mooie en gehydrateerde glans.

Hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht
Hierbij zijn de moleculen 40x kleiner waardoor deze tot in de diepere lagen van de opperhuid kunnen doordringen. Hierbij wordt de huideigen hyaluronzuurproductie wel gestimuleerd en het vocht aangevuld op plekken waar diepere rimpels zijn ontstaan.

Charlotte Sophie Liposomes D'Hyaluron Marlyse Blue Ampul Hyaluron Treatment

Charlotte Sophie Liposomes D'Hyaluron

Marlyse Blue Ampul Hyaluron Treatment

 

De werking van hyaluron kort samengevat

♣ Hyaluronzuur zorgt voor intense hydratatie in de opperhuid.

♣ Fijne lijntjes worden opgevuld.

♣ Diepere rimpels worden zachter.

♣ De huideigen hyaluronproductie wordt gestimuleerd.

♣ De huid krijgt meer veerkracht.

♣ Het versterk de huidbarrière.



Hoe lang mag je hyaluronzuur gebruiken?

Hyaluronzuur mag dagelijks worden gebruikt en heeft geen beperking in hoe vaak het kan worden gebruikt. Het is vanaf je 30e levensjaar zeker aan te raden om jouw huid te voorzien van een extra dosis hyaluronzuur, omdat de natuurlijke productie van hyaluronzuur dan steeds meer afneemt.

 

Nouvital Hyaluronic Concentrate Comfort Zone Skin Regimen 1.85 Hyaluronic Booster

Nouvital Hyaluronic Concentrate

Comfort Zone Skin Regimen 1.85 Hyaluronic Booster

 

Op de ingrediëntenlijst staat hyaluronzuur meestal aangeduid als sodium hyaluronate. Het is geen probleem als deze achteraan in de lijst wordt genoemd wordt, omdat hyaluronzuur zelfs in een lage concentratie al werkzaam is. Het is een topingrediënt als het gaat om hydratatie, stevigheid en een vol aanzien van het gezicht. 
De percentage hyaluronzuur varieert van 0,1% tot 2,0%.

 

Is hyaluronzuur geschikt voor ieder huidtype?

Daar kunnen we volmondig een "JA" op geven. Hyaluronzuur is geschikt voor alle huidtypes. Heb je een vochtarme of droge huid, dan heeft het hyaluronzuur een extra laagje op de huid nodig om het vocht vast te houden. De vochtinbrengende crèmes voor droge huidtypes bevatten van nature al zo'n filmlaag. De gecombineerde en vette huid hebben dit extra laagje vanuit een crème niet nodig, omdat dit huidtype van nature al dit vette laagje heeft om het hyaluronzuur te beschermen.

Hyaluronzuur is dus zeker geschikt voor alle huidtypes, zelfs de meest gevoelige huid.

 

Hoe gebruik je hyaluronzuur?


Hyaluronzuur wordt in veel producten verwerkt, de mooiste voor jou op een rijtje:

Serum: Een geconcentreerd hyaluronzuur serum voor diepe hydratatie.

Medik8 Hydr8 B5 Intense

Medik8 Hydr8 B5 Intense


Medik8 Hydr8 B5 Intense zorgt voor een 24-uurs non-stop hydratatie van de huid. Het is verrijkt met hyaluronzuur om het vochtgehalte aan te vullen en vitamine B5 om de aanmaak van collageen te stimuleren. Hierdoor wordt de vochtbalans hersteld en de huidbarrière versterkt.
Huidtype: Geschikt voor alle huidtypes.


Gezichtcrème: Een vochtinbrengende crème of hydraterende dagcrème.

Dermalogica Skin Smoothing Cream

Dermalogica Skin Smoothing Cream

 

Dermalogica Skin Smooting Cream is een sterk hydraterende 24-uurs gezichtscrème die in de diepere huidlagen tot wel 48-uur hydrateert. De hydraterende formule is verrijkt met hyaluron, aloë vera en diverse plantenextracten.
Huidtype: Geschikt voor de droge, gecombineerde en normale huid.


Ampullen: Voor een snelle vochtboost of een hydraterende kuur door ampullen met hyaluron.

Dr. Grandel Hyaluron

Dr. Grandel Hyaluron Ampoule

 

Dr. Grandel Hyaluron Ampoule bevatten een actief hyaluronzuur concentraat voor een diepe hydratatie en versteviging. Geschikt als wekelijkse onderhoud of als kuur (bijv. periode van 2 weken) onder de dagcrème en nachtcrème.
Huidtype: Geschikt voor alle huidtypes.


Oogverzorging: Verzorg de vochtarme oogzone met een oogcrème, ooggel of oogmasker met hyaluron.

Doctor Eckstein Ultimate Supreme Hyaluron Eye Roll-On

Doctor Eckstein Ultimate Supreme Hyaluron Eye Roll-On

 

Doctor Eckstein Ultimate Supreme Hyaluron Eye Roll-On bevat hydraterende hyaluronzuur, verstevigende vitamine B5 en beschermende melkzuur. De oogroller zorgt voor verkoeling, hydratatie, vult fijne lijntjes op en voorkomt donkere kringen en wallen.
Huidtype: Geschikt voor de vochtarme en vermoeide huid.

 

Gezichtsverzorging met hyaluronzuur kopen?

Op zoek naar mooie producten die hyaluronzuur bevatten? Bij Care for Skin kun je een breed assortiment aan hyaluronzuur gezichtsverzorging kopen, snel en gemakkelijk online 7 dagen per week. Op werkdagen voor 21:00 uur bestelt, is de volgende dag in huis. Voor meer vragen of advies over hyaluronzuur kun je contact opnemen met de specialisten van Care for Skin, wij helpen je graag!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.