Ik ben 30 en ik heb een onrustige huid!

door Anja van Dijken
20 November 2023

Je bent net 30 en je huid is onrustig als nooit tevoren. Je verwacht dit in de puberteit, maar niet meer als je al volwassen bent. Wees getroost, het komt veel voor, de impact is groot en je ziet of voelt het vaak de hele dag. We leggen je graag uit wat de oorzaak van een onrustige volwassen huid kan zijn, maar nog meer wat je wel of niet moet doen.

Waarom is mijn huid ineens onrustig?

De eerste vraag die je logischer wijze stelt is hoe komt het dat mijn huid onrustig wordt of misschien nog steeds: "Why me???" Er zijn verschillende oorzaken die hierin een rol spelen:

Veranderingen van je hormonen

Naarmate we ouder worden, veranderen onze hormonen. Voor vrouwen spelen de hormonale schommelingen die gepaard gaan met de menstruatiecyclus, zwangerschap en de overgang een grote rol bij huidproblemen. Die laatste is niet logisch voor als je een 30-er bent, maar we willen dit toch genoemd hebben.

Slechte huidconditie, de huidbarrière

Een slechte huidconditie, een verstoorde huidbarrière, wat de oorzaak ook is maakt dat bacteriën, gisten en mijten hun gang kunnen gaan. Dit zijn grote veroorzakers van puistjes. Een verstoorde huidbarrière zit vaak in een ongezondere leefstijl, medicijngebruik, roken, stress, je zult het rijtje inmiddels wel kennen.

Vertraging van de celvernieuwing

Naarmate we ouder worden, vertraagt de natuurlijke vernieuwing van onze huidcellen. Dit kan leiden tot een doffere teint en een grotere neiging tot verstopte poriën.

Leefstijl keuzes

Roken, alcoholgebruik, stress en ongezonde voeding dragen bij aan huidproblemen, maar vooral aan een slechte huidweerstand.

Genen

Erfelijke aanleg speelt ook een rol bij de gezondheid van je huid. Als je ouders huidproblemen hebben gehad, heb je mogelijk een grotere kans dat jij dit ook krijgt.

 

Puistjes op je 30e

Er zijn verschillende triggers dus. Die de huid onrustig maken, de huid irriteren, gevoeligheid veroorzaken of zelfs puistjes veroorzaken. Puistjes zijn er in vele soorten en maten. Maar je kunt ook meerdere soorten puistjes tegelijk hebben. Weet daarom welk type puistje er bij jouw onrustige huid een rol speelt, zo kun je ze gericht te lijf gaan.

 

Hormonale puistjes

Extra productie van talg, dat is de het gevolg als puistjes ontstaan onder invloed van hormonen, er ontstaan verstopte talgklieren, die snel kunnen ontsteken. Hormonale acne uit zich meestal op de kin en kaaklijn. Tijdens de puberteit is de veroorzaker het testosteron, deze stimuleert nl. de talgproductie. Worden we wat ouder, dan neemt het oestrogeen hormoon weer wat af, waardoor het testosteron weer de overhand krijgt en opnieuw hormonale acne kan veroorzaken. Dit zien we vaak bij vrouwen tijdens de overgang.

Cortisol, het stresshormoon, kan ook de talgklieren stimuleren op het moment dat dit hormoon teveel aanwezig is. Tegelijk zorgt cortisol ook nog eens voor huidveroudering.
Conclusie: stress is slecht voor de huid.

Ons advies bij hormonale puistjes

♣ Kies voor een goede huidverzorgingsroutine, gezichtsverzorging.

♣ Eet gezond, drink voldoende water en kies voor een gezonde leefstijl.

♣ Kies supplementen zoals vitamine A, zink en omega 3 vetzuren, of goede mix.

 

Laviesage Skin Balance Laviesage Skin Secure

Laviesage Skin Balance

Laviesage Skin Secure

 

Puistjes door gisten

Gistpuistjes wordt veroorzaakt door gist (malassezia), waarbij de haarzakjes ontstoken raken. De oorzaak is niet bekend, maar wel dat dit type puistje bij veel zweten, warmte, vocht, afsluitende kleding en afdichtende crème het ontstaan stimuleert en verergert. Bij mensen met suikerziekte, vette huid, lage weerstand, is de kans op gistpuistjes groter. Gistpuistjes zie je op het voorhoofd, langs de haargrens, de kaaklijn en in de nek. Ze kunnen soms jeuken.

Ons advies bij gistpuistjes

Reinig je huid dagelijks met een cleanser, hydrateer goed met een vochtinbrengende gezichtscrème. Een exfoliant met glycolzuur of salicylzuur helpt de poriën en de huid goed te reinigen, te desinfecteren en te exfoliëren.

 

Malu Wilz Sicca Balancing Moisturizer Malu Wilz Cotton Blossom Cleansing Mousse

Malu Wilz Sicca Balancing Moisturizer

Malu Wilz Cotton Blossom Cleansing Mousse

 

Puistjes door mijten

Onbekend, maar puistjes kunnen ook door mijten worden veroorzaakt. Mijten komen in grote getale voor op onze huid, zijn het er teveel dan zie je dat aan een rodere huidskleur, waar tussen kleine puistjes en vaak ook een schilferende huid zit. De kleine puistjes kunnen vaak jeuken. De oorzaak ligt in een verminderde huidweerstand, een slechte huidbarrière, maar ook dat de huid onvoldoende wordt gereinigd.

Ons advies

Reinig je huid in de ochtend en avond met een milde cleanser. Geef de huid daarnaast geregeld een milde scrub of maak gebruik van een milde exfoliant om de dode huidcellen te verwijderen. Gebruik voor zowel overdag als in de avond een lichte vochtinbrengende gezichtscrème. Vermijd vollere gezichtscrème (24u).

Peter Thomas Roth Hydrating Moisturizer Peter Thomas Roth Peptide 21 Amino Acid Exfolianting Peel Pads

Peter Thomas Roth Hydrating Moisturizer

Peter Thomas Roth Peptide 21 Amino Acid Exfolianting Peel Pads

 

Puistjes door bacteriën

Als je immuunsysteem is aangetast, je huidbarrière niet functioneert, is de huid kwetsbaar voor bacteriën. Hierdoor ontstaat ontstekinkjes, puistjes. Een verstoorde darmfunctie kan hier de oorzaak van zijn, het lichaam ervaart die als een constante laaggradige ontsteking vanuit de darmen. Darmen zijn wat dat betreft een spiegel van onze gezondheid.

Ons advies

Door je voeding aan te passen, geen alcohol, geen suikers, geen bewerkte voeding, kun je je darmfunctie herstellen. Kom je hier alleen niet uit, vraag dan advies bij een orthomoleculair therapeut.

 

Oolaboo Super Foodies Matcha Tea Oolaboo Oil Control Supplement

Oolaboo Super Foodies Matcha Tea

Oolaboo Oil Control Supplement

 

Huid verzorgen 30 jaar en puistjes

Als je 30 bent, dan ken je je huid inmiddels wel zo goed, dat je weet hoe deze reageert. Is jouw huid te lang onrustig, puistjes en vlekjes? Probeer erachter te komen wat de oorzaak is, welk type puistje jouw huid plaagt en ga altijd aan de slag met een degelijke huidverzorgingsroutine:

BASIC

Basic

Reinig tweemaal daags met een milde cleanser en sluit dit af met een gezichtstoner vochtarme huid.

Gebruik 1- 2 per week een milde exfoliant.

Gebruik een overdag en 's nachts een vochtinbrengende crème, dit mag een aparte hydraterende dagcrème en nachtcrème vette huid zijn, of een gezichtscrème (24u).

 

Kijk hoe jouw huid reageert, na ongeveer 4 weken, moet je echt verbetering zien. Ben je nog niet tevreden? Breid dan de huidverzorgingsroutine uit:

BASIC+

Basic+

Breid je routine uit met een hydratatie serum of acne serum voor extra vocht. Een goede vochtigheidsgraad maakt dat de talgproductie meer in balans raakt, de huidbarrière wordt versterkt en dus rustiger wordt.

Alpha-H Vitamin B Serum Alpha-H Vitamin Profiling Kit

Alpha-H Vitamin B Serum

Alpha-H Vitamin Profiling Kit

 

Lees ook onze uitgebreide blog over gezichtsroutine voor de drukke vrouw, veel goede tips en tricks voor een mooie verzorgde huid.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.