Vette huid? In 5 stappen naar BALANS in je huid!

door Anja van Dijken
14 December 2021

Met een vettere huid word je veelal geboren, je bent er gezegend mee zogezegd en hebt het er maar mee te doen. Een groot voordeel is wel dat je vanuit jezelf het beste anti-aging ingrediënt in huis hebt, je eigen huidvetten. Maar tegelijk kan een vettere huid flink onrustig zijn. Soms glimt de huid volop, zijn de wangen trekkerig, vertoont de huid veel mee-eters of ontstekingen. Er lijkt soms altijd wel “iets” te zijn.

Een onrustige vettere huid? We geven je graag een aantal waardevolle adviezen over de dagelijkse huidverzorging, producten en leefstijl.

 

In 5 stappen naar BALANS in je huid!

Voor een vettere, naar onrust neigende huid is balans het sleutelwoord. Van nature produceert de vettere huid teveel talg (vetten-lipiden), de huid vertoont grovere poriën en ook mogelijk ontsteekt de huid met enige regelmaat. De huid is veelal uit balans, het produceert meer talg dan de huid aankan. Een dergelijke disbalans kan genetisch zijn, maar ook hormonale invloeden of een reactie op andere factoren, zoals omgeving, voeding, leefstijl spelen hier zeker een rol in.

 

Talgproductie van uit naar in balans!

Om je huid te resetten zogezegd, de talgproductie weer in balans te krijgen, zijn er een aantal dingen die je moet weten over je huid, die ook direct toepasbaar zijn. De talgproductie van je huid is beïnvloedbaar, althans gedeeltelijk. Veelal is een vettere huid gevoelig voor externe invloeden, dit hoeft niet negatief te zijn, het betekent wel zoveel dat je het gedrag van de huid (de talgproductie) kunt beïnvloeden. De huid reageert op jouw dagelijkse huidverzorging, op de voeding die je eet, maar is tegelijk ook onderhevig aan hormonale schommelingen. Dit laatste kun je weer beïnvloeden met voeding. Dus: werk aan de winkel!

 

Vochtigheidsgraad

Een vettere huid is veelal ook vochtarm. Door de vochtigheidsgraad van de vettere huid te stimuleren, zal de huid geen talg gaan overproduceren. Een vochtarme vette huid, heeft deze neiging, waardoor de huid nog vetter zal worden, met alle gevolgen van dien.

 

Hoe verzorg je de vettere huid het beste?

Stap 1:

Reiniging, een goede start van de ochtend, maar ook een goede afsluiter van de dag. Een reinigingsfoam, reinigingsgel of exfoliant op basis van salicylzuur, zijn de meest geschikte producten voor de vettere huid. Ze zullen het overtollig talg oplossen en daarmee worden verstoppingen in de huid voorkomen.

 

Stap 2:

Houd je van scrubben, het frisse gevoel? Kies sowieso voor een milde scrub, zoals de Alpha-H Micro Super Scrub. Het verwijdert dode huidcellen, stimuleert de doorbloeding en egaliseert en verfrist de teint.

Alpha-H Micro Super Scrub
Alpha-H Micro Super Scrub

 

Stap 3:

Een goede dagcrème voor de vette huid en nachtcrème voor de vette huid mag uiteraard niet ontbreken, die beschikt over veel hydraterende eigenschappen, maar weinig vetten. De huid zal hierdoor zijn balans terugvinden, op de juiste wijze worden gevoed, waardoor de talgproductie wordt gereguleerd.

 

Stap 4:

Een serum voor de vettere huid verfijnt de poriën, vermindert onzuiverheden en glans, daarnaast is dit concentraat licht desinfecterend en zorgt voor een goede hydratatie. Dit Impure Skin Complex kan als kuur van 14 dagen worden ingezet onder de dagcrème en nachtcrème, en zal ook na 14 dagen ook al resultaat boeken, waarna het wekelijks kan worden voortgezet om de huid te blijven boosten.

Doctor Eckstein Impure Skin Complex
Doctor Eckstein Impure Skin Complex

 

Stap 5:

Gebruik een masker. Een mooi voorbeeld hiervan is de BeautyPro Black Peel Charcoal Mask. De vettere huid zal minder gaan glanzen en er frisser uitzien. Omdat charcoal enorm poreus is, heeft het van zichzelf een enorm absorberend vermogen. Zodra je het charcoal masker aanbrengt op het gezicht, gaat de houtskool aan het werk en zal het dienst doen als een zuiverend masker. Het gezichtsmasker absorbeert het overtollige talg, daarmee ook alle onzuiverheden en afvalstoffen. Zodra het charcoal masker wordt verwijderd van de huid, zal het reinigende effect van dit masker gelijk zichtbaar zijn. Daarnaast zal het charcoal masker de huid kalmeren.

BeautyPro Black Peel Charcoal Mask
BeautyPro Black Peel Charcoal Mask

 

Voeding en leefstijl

Gezonde voeding en leefstijl. Voeding is wel degelijk van invloed op je huid, dus ook op de vettere huid. De grootste boosdoeners lichten we voor je uit.

Zuivel: je moet het maar weten, maar in zuivelproducten zitten hormonen die de huid onrustiger, vetter maken, waardoor talgklieren verstoppen en er ontstekingen kunnen ontstaan.

Chocola en suikers: hierin is het niet de cacao waarop de huid reageert en onzuiverheden stimuleert, maar de zuivel en de suikers die in de chocolade zijn verwerkt. Zowel de zuivel als de suikers stimuleren de talgproductie. Dus ook al het snoepgoed, koekjes en toegevoegde suikers aan overige kant en klare voeding (pakje, maaltijden etc.) stimuleren de talgproductie.

Vetten: als het gaat om ongezonde vetten, dan zijn met name de verzadigde vetten slecht voor je huid, in dit rijtje hoort ook varkensvlees thuis. Gelukkig zijn er ook goede vetten en zoals de onverzadigde, deze zijn goed voor de huid. Ga voor noten, vette vis, olijfolie en kokosolie.

 

Gelukkig is er ook voeding waar je maar beter grote vrienden mee kunt worden! Jouw vrienden zijn de volgende:

Groene thee: deze thee bevat de stof ECGC, het stofje dat een positief effect heeft op elke huid, niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant. Deze stof is ontstekingsremmend, beschermt de huid tegen de zon en bevat veel anti-oxidanten.

Vitamine A en B2, deze combinatie houdt de talgproductie in balans. Vitamine A heeft B2 nodig om opgenomen te worden. Vitamine A komt veel voor in paprika, wortel, zoete aardappel, groene donkere bladgroente, broccoli. Vitamine B2 komt veel voor in vette vis, lever, amandelen, peulvruchten.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.