Jouw huid in balans, hoe doe je dat?

30 Juni 2021

Het gebruik van probiotica en prebiotica in onze skincare is een opkomende trend. Probiotica kennen we al van de darmflora verbeterende middeltjes, maar weet je ook wat prebiotica is? En wat doen deze biotica eigenlijk voor onze huid?

We leggen je uit hoe het zit.

 

Microbioom, wat is dat?


Over ons hele lichaam wonen biljoenen bacteriën, schimmels, gisten, virussen en eencellige wezens en samen vormen deze ‘het microbioom’. Het grootste gedeelte hiervan leeft in onze darmen. Maar wist je dat het grootste deel hierna zich op de huid bevind? 


Net als de darmen vormt de huid een barrière tussen de interne organen en de buitenkant. De huid is een unieke micro-omgeving waarin de bewoners het hoofd moeten bieden aan vele uitdagingen, zoals: zonlicht, temperatuurveranderingen en vocht. Ieders huidmicrobioom is uniek en bestaat uit zowel “goede” als “schadelijke” bacteriën. Om verschillende redenen kan er een onbalans ontstaan met als gevolg een probleem op de huid. Je kunt dan denken aan acne of eczeem, maar ook psoriasis of rosacea. Van deze onbalans wil je af, maar hoe?

Allereerst is het natuurlijk goed om vast te stellen waar de onbalans op je huid vandaan komt. Ben je bijvoorbeeld onlangs begonnen met medicijnen, zoals een antibiotica en is rond dezelfde tijd jouw huidprobleem ontstaan? Dan is dit waarschijnlijk de reden van jouw onbalans. Vaak herstelt het microbioom zich weer zodra je stopt met het medicijn. Jouw onbalans kan ook erfelijk zijn en dan herken je jouw huidprobleem van een van jouw familieleden. Maar het kan ook aan voeding liggen of stress. Vaak is het lastiger om deze redenen te achterhalen, maar het is wel goed om hierbij stil te staan. Een gezonde huid komt dan ook voort uit een gezonde levensstijl in combinatie met een goede skincare routine.

 

Skincare

 

Probiotica, prebiotica, synbiotica en postbiotica 


Van probiotica (levende bacteriën en gisten) weten we al dat deze een positief effect hebben op ons microbioom. Door deze goede bacteriën toe te voegen aan het microbioom nemen de hoeveelheid goede bacteriën toe en kunnen zij weer de overhand nemen en de onbalans herstellen.

Prebiotica is iets minder bekend, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Prebiotica kun je zien als de juiste voedingsstoffen voor de goede bacteriën. Ze komen van nature voor in verschillende voedingsmiddelen zoals bananen en uien, maar ook in noten, peulvruchten of de wortels van een aantal planten. Door de goede bacteriën in het microbioom te voeden wordt de groei en activiteit van de goede bacteriën gestimuleerd, waardoor de onbalans wordt hersteld.

Synbiotica hebben zowel prebiotische als probiotische eigenschappen, een voorbeeld hiervan is moedermelk.

Postbiotica is weer een product van de goede bacteriën. Wanneer goede bacteriën fermenteren, ontstaan er postbiotica die een positief effect hebben op het microbioom. Ze maken de omgeving zuurder, wat gunstig is voor de groei van bacteriën. Daarnaast kan postbiotica in combinatie met probiotica ervoor zorgen dat deze stabiel en levensvatbaar blijven.

Nu is het meeste dat hierover bekend is, vooral gericht op de darmen en niet op de huid. Maar wat blijkt? De darmen verschillen niet zo veel van de huid. Ze hebben beide dezelfde belangrijke rol om ons lichaam te beschermen tegen vreemde indringers en bevatten veel verschillende bacteriën en gisten. Het is dan ook aannemelijk dat de werking van pro-, pre-, syn-, en postbiotica een vergelijkbare werking geven als in de darmen. Het voordeel van de huid t.o.v. de darmen is dat op de huid de biotica lokaal gebruikt kan worden en er dus ook lokaal resultaat van de werking plaatsvind.


Voor- en nadelen


Een groot voordeel van het gebruik van biotica in crèmes is dat het vrijwel zeker niet voor irritatie zal zorgen. Doordat de bacteriën en het voedsel huideigen is, wordt deze zeer goed geaccepteerd door de huid en werken ze zelfs verbeterend.

Een nadeel is dat het (nu nog) onmogelijk is om levende bacteriën in een crème ook daadwerkelijk in leven te houden. Nu worden er conserveermiddelen toegevoegd om bacteriën en schimmels te weren, deze zouden de levende bacteriën alleen maar doden. Daarnaast zou de crème zeer beperkt houdbaar zijn en niet te warm bewaard mogen worden. 
 


Voor prebiotica geldt dit niet. Doordat prebiotica het voedsel is voor de goede bacteriën en omdat prebiotica niet levend is, kan deze heel goed toegevoegd worden aan een crème zonder zijn werking te verliezen. Sterker nog, door het toevoegen van hoogwaardige actieve werkstoffen in een crème wordt de werking van de crème alleen maar beter.

 

Huidverzorging

 

Wat doet prebiotica voor jouw huid?


Bij Nouvital Cosmetics gebruiken ze al jaren prebiotica en geloven zij dat prebiotica de basis is voor een gezonde huidflora. Ze gebruiken een specifiek soort prebiotica waarvan is, aangetoond dat deze alleen de goede bacteriën voedt. Hierdoor wordt de groei van deze goede bacteriën gestimuleerd en wordt de onbalans in de huidmicrobioom hersteld.