Kun je allergisch zijn voor zonnebrand?

door Anja van Dijken
17 Augustus 2022

Je hebt in de zon gezeten en opeens is het zover, je huid reageert allergisch!
Wat kan het zijn? Zonneallergie, warmte uitslag of is het toch een allergische reactie op de zonnebrand?
We kunnen er helaas niet omheen, we kunnen allergisch zijn voor zonnebrand. Waar reageert je huid dan op en wat moet je doen?

 

Kun je allergisch zijn voor zonnebrand?

Ja, het kan toch inderdaad zo zijn. Bij zowel zonneallergie als een allergie voor zonnebrand is er sprake van heftige jeuk, rode bultjes, flinke irritaties en een branderige huid. Beide allergieën lijken zoveel op elkaar dat het soms lastig te onderscheiden is.

In eerste instantie is het misschien lastig het verschil te herkennen, maar gelukkig is het redelijk makkelijk te herleiden.

Zonneallergie

Een zonneallergie ontstaat vaak een dag (of meer) nadat je in de zon bent geweest. 

  • Het is alleen zichtbaar op de plekken waarmee je in de zon bent geweest.
  • Het ontstaat vooral als je na een lange tijd je huid plots weer blootstelt aan de zon.

Het komt daarom vaak voor in het voorjaar, wanneer je huid de eerste zonnestralen weer vangt.

Zonnebrand allergie

Een allergische reactie op zonnebrand is een directe reactie op de ingrediënten die erin zitten. De huid zal dan alleen reageren plekken die je hebt ingesmeerd met de zonnebrand. Het kan komen door:

♣ Parfum.

♣ Chemische-synthetische uv-filters.

♣ Parabenen en andere chemicaliën.


De grootste boosdoener van dit rijtje is wel de parfum. Als je al een gevoelige huid of een huidaandoening hebt, dan zul je sneller een reactie krijgen van deze "foute" ingrediënten.

Wat het extra vervelend maakt is dat het zomaar kan ontstaan. Je kunt dus op elk moment een allergische reactie ontwikkelen op zonnebrandcrème. De zonnebrand allergie uit zich vaak het eerste op het gezicht of de borst.

 

Wat kun je doen aan een zonnebrand allergie?

Heb je de pech dat je een zonnebrand allergie hebt gekregen en dus ontwikkeld? Om de jeuk, roodheid, branderige huid en irritaties te verminderen kun je het volgende doen:

  • Direct stoppen met het gebruiken van de zonnebrand.
  • Koelen met warm lauwe kompressen, niet teveel water omdat dit de huid teveel uitdroogt.
  • Hydrateren met een hydraterende dagcrème en/of een hydraterende body lotion, geen vettende producten.

Wil je weten op welk ingrediënt jouw huid zo sterk heeft gereageerd? Dan is het aan te raden om een dermatoloog te raadplegen en een allergietest te laten afnemen.

 

Welke zonnebrand is het beste bij een allergie?

Een zonnebrand zonder parfum of op basis van een fysisch of mineraal filter is ten zeerste aan te raden als je huid allergisch reageert op een zonnebrand. Parfumvrije zonnebrand spreekt voor zich, maar wat houdt een fysische of minerale zonnebrand in?

Een fysisch of mineraal zonnefilter (SPF) is qua ingrediënten 100% natuurlijk. Het werkt als een fysieke beschermlaag op de huid dat uv-stralen weerkaatst. Het zonnefilter blijft op de huid liggen en trekt dus niet in de huid.

 

Voordelen minerale of natuurlijke zonnebrand

♣ Een fysische of mineraal filter biedt direct bescherming, zodra je je huid insmeert.

♣ Het veroorzaakt geen zonnebrand allergie.

♣ Het komt niet in de bloedbaan terecht zodat het de hormonen niet kan verstoren.

♣ Het filter bevat zinkoxide en titaniumoxide.

♣ Geschikt voor iedereen en alle huidtypes, zelfs de meest gevoelige huid.


Een natuurlijke zonnebrand met een mineraal of fysisch filter is daarom zeer geschikt voor kinderen, baby's, zwangeren en dus ook voor degenen die allergisch reageren op een zonnebrand. Het kan ook gewoon worden gebruikt bij eczeem of rosacea, omdat zonnebrand allergie nagenoeg niet voorkomt bij een fysisch of mineraal filter.

Voor meer informatie hierover raden wij onze blog Fysische en chemische zonnefilter, wat is het verschil? aan.

 

Zonnebrand top 3

Wij hebben een paar fijne en natuurlijke minerale zonnebrand producten voor jou op een rijtje gezet, zodat je weer zorgeloos een SPF kunt gebruiken.

Salt & Stone Sheer Daily Sunscreen - SPF40

Salt & Stone Sheer Daily Sunscreen - SPF40

 

Salt & Stone Lightweight Sheer Daily Sunscreen - SPF40 is een 100% natuurlijke en minerale, olievrije en transparante zonnebrandcreme, die je tevens kunt gebruiken alsof het een dagcreme is. Het beschermt de huid tegelijk tegen blauw licht en kan goed onder make-up worden aangebracht.

Loveli Sun Cream SPF 50 Face & Body

Loveli Sun Cream SPF 50 Face & Body

 

Loveli Sun Cream SPF50 Face & Body is een fijne en natuurlijke zonnebrand dat volledig vrij is van aluminium, parabenen, siliconen, SLS/SLES, PEG’s, nano, phenoxyethanol, synthetische parfums of palmolie. De volledig natuurlijke oliën maken dat de huid heerlijk verzorgd aanvoelt.

Brush on Block Translucent Mineral Sunscreen SPF 30

Brush on Block Translucent Mineral Sunscreen SPF 30

 

Brush on Block Translucent Mineral Sunscreen SPF 30 komt in poedervorm met een factor 30. Het kan volledig in plaats van een reguliere zonnebrand worden gebruikt en zowel onder als over de make-up worden aangebracht.

 

Minerale zonnebrand kopen?

Bij Care for Skin hebben wij een divers assortiment aan minerale zonnebrand en andere mooie producten voor zonverzorging, waaronder ook zonnebrand zonder plastic. Heb je vragen of advies nodig? Onze specialisten helpen je graag via de mail of over de telefoon met al jouw vragen.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.