Kun je allergisch zijn voor zonnebrandcreme?

door Anja van Dijken
10 April 2023

Rode bultjes, blaasjes, vlekjes, een jeukende huid, en dat al na één keertje in de zon. Is het een allergische reactie op de zonnebrand of toch zonneallergie? Zit hier verschil in dan? We houden van feitjes, dus laten we deze maar eens goed uitpluizen. 

 

Kun je allergisch zijn voor zonnebrandcrème?

Ja, je kunt allergisch reageren op een zonnebrandcrème. Het is super balen als je na een kort moment van zonnen erachter komt dat je huid reageert met een allergie. Vaak gaat dit gepaard met rode bultjes, jeuk, vlekkerige huid of zelfs blaasjes op de huid. Maar is het dan een allergie voor de zonnebrandcrème of toch een zonneallergie? Feitelijk zijn dit twee verschillende dingen.

Wat is zonnebrand allergie?

Zonnebrand allergie kun je krijgen van een of meerdere ingrediënten die in de zonnebrandcrème verwerkt zijn. De grootste veroorzaker van een zonnebrand allergie is parfum, maar zonnebrand allergie kan ook ontstaan door een reactie op de UV-filters of de conserveermiddelen, opnieuw de ingrediënten dus.

Wat is een zonneallergie?

Bij een zonneallergie ben je gevoelig voor het zonlicht. Een zonneallergie ontstaat als de huid wordt blootgesteld aan de zon, met name in het voorjaar, als de huid de zon nog niet gewend is. Het ontstaat zomaar, terwijl je het voorafgaande jaren niet eerder bent tegengekomen. Zonneallergie ontstaat als reactie op UV-straling, deze zit in de zon, maar ook in het licht van de zonnebank. Zonneallergie komt meestal voor bij een lichtere huidskleur en zal zich hoofdzakelijk uiten in het gezicht, de hals en decolleté.

 

Welke zonnebrand kun je gebruiken bij een allergie?

Als je allergisch reageert op een zonnebrand is het goed om het ingrediënten lijstje van je zonnebrand te checken. Je kunt de check verdelen in drie grote lijnen:

Allergische reactie op chemische filters.

 

Ons advies

Kies altijd voor een natuurlijke zonnebrand met een natuurlijk, fysische of minerale filter. Deze meest gebruikte zijn: titaanoxide, zinkoxide, maar ook extracten uit groentes en fruit. Deze natuurlijke zonnefilters worden niet door de huid opgenomen, maar blijven op de huid liggen. Ze weerkaatsen de UV-straling, bieden direct na het opbrengen bescherming en zijn ook zeer geschikt voor baby's, kinderen en zwangeren.

 

Allergische reactie op het gebruikte parfum.

 

Ons advies

Check de ingrediëntenlijst van je zonnebrand of er parfum, fragrance tussen staat. Des te hoger in de lijst vermeld, des te hoger het percentage parfum is.

Kies voor een zonnebrand waarin geen parfum is opgenomen, of waar de parfum onderaan het lijstje staat. Laat je niet verleiden door natuurlijke geurstoffen. Dit klinkt alsof het oké is, maar deze natuurlijke geurstoffen zullen sneller een allergische reactie veroorzaken dan synthetische geurstoffen. Dus beter je zonnebrand zonder geurtje!

 

Allergische reactie op chemisch ingrediënten.

 

Ons advies

Vermijd de volgende ingrediënten: avobenzone (inci: butyl methoxydibenzoylmethaan) , oxybenzone (inci: benzophenone-3), sulisobenzone (inci: benzophenone-4), homosalate (inci: homomenthyl salicylate), octocryleen, padimate O (inci: octyldimethyl PABA/Ethylhexyl dimethyl PABA), amiloxate (inci: isomayl p-methoxyinnamate).

Deze staan bekend dat ze de huid snel zullen irriteren, maar deels ook hormoonverstorend zijn omdat ze gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen, vrije radicalen vormen en sommigen zelfs kankerverwekkend zijn. 

 

 

Wat is de beste zonnebrand bij een zonneallergie?

Een natuurlijke zonnebrand is voor ons nog altijd de beste. Als je op het internet zoek naar veilige ingrediënten of allergische reacties op zonnebrand, dan zul je door het bomen het bos niet meer zien. Veel sites spreken elkaar tegen helaas. Het neemt niet weg dat jij de keuze mag maken, welke zonnebrand tegen zonneallergie het beste bij jou past.

De minerale, natuurlijke zonnebrand wint het voor ons. Deze is voor ons de beste zonnebrand als het gaat om het voorkomen van zonnebrand allergie. Het voordeel van een minerale zonnebrand is dat deze voor het gehele gezin in te zetten is, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een allergische reactie.

Deze toppers zijn onze favoriete minerale zonnebrand:

 

Bondi Sands Sunscreen Lotion SPF 50+ Fragrance Free SeventyOne Percent Eco Sun Shield - Invisible SPF50+ Salt & Stone SPF 50 Tinted Sunscreen Stick

Bondi Sands Sunscreen Lotion SPF 50+ Fragrance Free

SeventyOne Percent Eco Sun Shield - Invisible SPF50+

Salt & Stone SPF 50 Tinted Sunscreen Stick

 

Ons advies

Ga niet te lang in de zon als je huid hier nog niet aan gewend is en kies voor een minerale zonnebrand om zonneallergie te voorkomen.

 

Advies allergie zonnebrand nodig?

Heb je last van een allergische reactie op je zonnebrand en kom je er alleen niet uit? Neem voor een goed advies contact op met een van onze Care for Skin specialisten.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.