Maskers op een rijtje

door Anja van Dijken
1 November 2021

Welk masker is goed voor je gezicht?

De keuze als het gaat om een gezichtsmasker is enorm. Daarom is het ook zo lastig om te weten welk masker voor jouw huid het beste gezichtsmasker is. In deze blog maken we je wegwijs in de wereld van de maskers. 

Allereerst is het van belang je eigen gezichtshuid te kennen. Welk huidtype heeft jouw huid en wat is de conditie van je huid op dit moment. Een gezichtsmasker dat aansluit op jouw eigen specifieke huidtype en huidconditie (lees: huidbehoefte) van dat moment, is het beste gezichtsmaker voor je gezicht. Het gezichtsmasker moet aansluiten bij het huidtype en huidconditie, daarnaast kan een masker ook veel goeds doen, omdat het leidt tot ontspanning. Het is gewoon een heerlijk moment voor jezelf en tegelijk ook nog eens goed voor je huid.

Lees onze blog: Wat is jouw Huidtype?

 

Maskers op een rijtje

 

Welke soorten gezichtsmaskers zijn er?

Er zijn verschillende soorten gezichtsmaskers qua textuur, die ieder hun eigen specifieke werking en doel hebben. Voordat je een gezichtsmasker kiest is het zeker goed om te bepalen welk type maskert het beste bij jou past qua structuur:

 • Crèmemasker: romige substantie veelal voor de droge, normale en gevoelige huid.
 • Kleimasker: klei-achtige substantie, droogt in, veelal voor de vettere, acné huid.
 • Sheetmasker: vliesmasker dat doordrenkt is met vloeistof, veelal voor extra hydratatie of kalmering.
 • Peel-off masker: gel-achtig masker, sluit de huid af, waardoor de werkstoffen goed kunnen intrekken. Droogt op de huid, daarna aftrekken als vlies.

Als het gaat om het effect, dus het doel en uitwerking van het masker dan zijn er de volgende maskers met hun eigen specifieke werking.

 • Hydraterend masker: zorgt voor optimale hydratatie, veel op basis van hyaluronzuur. Verfrist de droge, gedehydrateerde huid en vermoeide huid.
 • Reinigend masker: richt zich op de vettere huid(delen), heeft een reinigende werking.
 • Anti-aging masker: rijk qua ingrediënten, herstellende functie voor rimpels en fijne lijntjes, werkt veelal op aanmaak van collagene en elastine vezels.
 • Oog masker en -pads: veelal tegen wallen, vochtgebrek, fijne lijntjes en vermoeide ogen.
 • Charcoal masker: masker waarin houtskool wordt gebruikt. Dit zwarte masker absorbeert talg, herstelt, zuivert en kalmeert onzuiverheden en reguleert de talgproductie.
 • Anti acné masker: herstellend masker voor ontstekingen, acne, vette huid.
 • Mee-eters masker: mee-eters worden verwijderd en poriën worden ontstopt.
 • Peel off masker: gel-achtig masker, sluit de huid af, waardoor de werkstoffen goed kunnen intrekken.

 

Maskers op een rijtje

 

Hoe gebruik je een masker?

Crème of Gelmasker:

Na de reiniging van de huid kan dit gezichtsmasker als een crème worden aangebracht. Veelal is de inwerktijd 10 tot 15 minuten, er zijn zelfs crème maskers die als nachtverzorging kunnen worden gebracht. Na de inwerktijd mag het masker worden verwijderd met lauw warm compressen of wattenschijfjes. Ook is het mogelijk om een laagje te laten zitten en daar overheen de nachtverzorging aan te brengen. Voor overdag kan er na het verwijderen van het masker overgegaan worden naar de dagverzorging.

 

Klei masker:

Na de reiniging kan dit gezichtsmasker op de vettere gedeeltes van het gezicht worden aangebracht, waarbij de gevoelige oogzone en lippen moeten worden vermeden. Na de inwerktijd (zie beschrijving) moet dit masker worden verwijderd met veel water. Hierna dient dit te worden nabehandeld met een lotion, geschikt voor de vettere huid.

 

Sheet masker:

Na de reiniging mag dit gezichtsmasker als geheel op de gezichtshuid worden gelegd, waarbij luchtbelletjes weggewerkt dienen te worden zodat het gezichtsmasker volledig aansluit op de huid. Na de inwerktijd (zie beschrijving) mag het sheet masker worden verwijderd en het laatste restje product verder worden ingemasseerd in de huid. Zodra dit goed is ingetrokken, kan een dag- of nachtverzorging worden aangebracht.

 

Peel Off masker:

Na de reiniging kan dit masker ruim op het gezicht worden aangebracht. Daarbij de ogen, lippen en neusgaten vrijlaten. Na de inwerktijd (zie beschrijving) is het peel off masker ingedroogd en kan worden verwijderd. Het is als een vlies die aan de huid kleeft, kleine donshaartjes kunnen worden meegetrokken.

Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.